SPORTURI  »  TENIS  »  ȚIRIAC OPEN

EXCLUSIV Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Stan Wawrinka antrenament Țiriac Open 2024 Foto: Raed Krishan (GSP) +13   FOTO
Stan Wawrinka antrenament Țiriac Open 2024 Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de , , - Publicat marti, 16 aprilie 2024 10:01 / Actualizat marti, 16 aprilie 2024 11:54

Stan Wawrinka (39 de ani, 86 ATP) este cel mai titrat jucător care a venit la turneul de la București, unde debutează marți împotriva lui Nuno Borges. ♦ Elvețianul are în spate o carieră în care a cucerit trei trofee de Mare Șlem, a ajuns pe locul trei în lume, și i-a învins pe Nadal, Djokovic și Federer în meciuri cu miză. # Începuturile sale în tenisul profesionist au o oarece legătură și cu România, el fiind prezent în echipa Elveției, care a învins reprezentativa tricoloră cu 3-2 în 2004, într-o întâlnire contând pentru turul 1 al Grupei Mondiale. ♦ În același an, în toamnă, Wawrinka a jucat pe zgura de la Arenele BNR, pierzând în primul tur în fața lui David Ferrer.

„Omul din umbră” este titlul unui articol despre Stan Wawrinka. Într-o epocă în care Roger Federer, Novak Djokovic și Rafael Nadal dădeau bătălii aprige în turneele de Mare Șlem, Stan și-a făcut loc discret printre granzi, învingându-i pe zei chiar în cele mai strălucitoare turnee.

Băiatul crescut la o fermă în Elveția, de lângă Lausanne, unde părinții săi aveau grijă de oameni cu dizabilități, a început târziu tenisul, la opt ani, practicându-l doar o dată pe săptămână.

Pe măsură ce orele pe teren s-au adunat și pasiunea micului Stanislas a crescut. La unsprezece ani a făcut schimbarea care avea să devină o marcă înregistrată, a trecut de la reverul cu două mâini la cel cu o mână, iar după ani de muncă, acesta a devenit una dintre cele mai recunoscute execuții din tenis.

Dar până ca reverul său cu o mână să ajungă atât de temut, el a avut de muncit și a avut de crescut lângă Roger Federer, considerat de unii cel mai mare jucător din toate timpurile.

Wawrinka și-a făcut un nume al său după ce a reușit ca în 2014 să-l învingă pe Rafael Nadal în finală la Australian Open, în 2015 și 2016 pe Novak Djokovic la Roland Garros, respectiv US Open.

Deși părea că succesul face parte din viața lui are tatuat din 2014 pe mână dreaptă un citat despre eșec și despre cum trebuie să te ridici. „Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better”.

Pentru că înainte de a ajunge la succes, el a trebuit să sufere, iar în ultimii ani accidentările i-au fragmentat cariera.

Stan Wawrinka la București acum 20 de ani

De începutul acesteia se leagă și o poveste de la București. Pe când avea doar 18 ani, Stanislas Wawrinka a debutat în Cupa Davis, chiar pe zgura din Polivalenta de la București.

Din echipă făcea parte atunci Roger Federer, proaspăt lider mondial după ce se impusese la Australian Open. Stan a jucat un singur meci cu Victor Hănescu, românul învingându-l în trei seturi. În toamnă a jucat și la Arenele BNR, când a pierdut din nou în fața lui David Ferrer.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână
Tânărul Stan Wawrinka la București în 2004 FOTO Gazeta Sporturilor

Fast forward în timp, douăzeci de ani mai târziu, Stan s-a întors la București, iar când privește spre poza cu el de atunci, zâmbește și spune „grozav”. S-au petrecut multe în viața lui, întâmplări pe care am încercat să le rezumăm decadă cu decadă în șapte minute de interviu pe repede înainte.

Stan Wawrinka pozând cu trofeul de la Roland Garros 2015 FOTO Imago Images
Stan Wawrinka în 2006, anul în care a câștigat primul trofeu al carierei, pe zgura de la Umag FOTO Imago Images
Roger Federer și Stan Wawrinka sărbătorind câștigarea medaliei de aur la Beijing 2008 FOTO Imago Images
Roger Federer și Stan Wawrinka la Jocurile Olimpice de la Beijing, când s-au impus la dublu FOTO Imago Images
Stan Wawrinka și Rafael Nadal la Australian Open 2014 FOTO Imago Images
+8 FOTO

- Stan, cum vedeai tenisul la zece ani, la doar doi ani de când puseseși prima oară mâna pe o rachetă?
- Eram tânăr, mă bucuram de viața mea de copil, am avut o familie extraordinară, cu un frate și o soră, doar ce începusem tenisul, jucam doar o dată pe săptămână cu niște prieteni într-un club de tenis. Eram foarte fericit.

- Ca adolescent ai decis să rămâi la tenis.
- Îmi plăcea foarte mult ce trăiam pe teren. Mi-am dat o șansă, am apăsat pe antrenamente, eram foarte disciplinat, pregătit să mă forțez să devin cel mai bun, fără a avea prea multe așteptări. La acea vârstă nu îți dai seama unde poți ajunge, să-ți forțezi limitele. Mentalitatea mea în tenis este să fiu mereu cea mai bună variantă a mea. Sunt fericit de lucrurile pe care le-am realizat.

- Începând cu decada 20, lucrurile au început să se miște. A venit primul trofeu, la Umag.
- Da, am început să am o carieră extraordinară o dată cu titlul de la juniori de la Roland Garros, apoi am început să devin rapid mai bun, m-am impus în câteva turnee challenger. Vârsta de 20 de ani a fost una specială pentru că eram deja în Top 100, Top 50. Începusem să adun victorii, să joc turneele mari, cele de Grand Slam, cele pe care le visezi atunci când ești mai mic. A fost special și incredibil să am toate acestea la 20 de ani.

Cosmin Hodor, directorul Țiriac Open: „Nu mă încălzește cu nimic că românii joacă niște turnee ITF. Când vor avea rezultate, vor primi și wild card la București” + „Mi s-a spus că Untold e mai cool decât turneul vostru”
ȚIRIAC OPEN / INTERVIU
Cosmin Hodor, directorul Țiriac Open: „Nu mă încălzește cu nimic că românii joacă niște turnee ITF. Când vor avea rezultate, vor primi și wild card la București” + „Mi s-a spus că Untold e mai cool decât turneul vostru”

Stan Wawrinka : „Când am câștigat trofeele de Mare Șlem am jucat cel mai bun tenis al meu”

- La finalul decadei 20, ai câștigat primul tău trofeu de Mare Șlem, la Roland Garros, este cel mai iubit trofeu?
- Să câștig un trofeu de Mare Șlem a fost incredibil și special, mereu privești aceste turnee, mereu te uiți la alții cum le câștigă, toată lumea se uită la finale. E un lucru pe care vrei să-l experimentezi în viață. A fost special să realizez acest lucru de trei ori în cariera mea, atunci când le-am câștigat am jucat cel mai bun tenis al meu. M-am bucurat mult de această experiență. E cel mai frumos sentiment pe care îl poți avea în tenis.

- Ce crezi că ai acumulat din această primă decadă a vieții tale cu rezultate?
- Încredere, antrenamentele. Pentru mine a fost vorba mereu despre a controla ce poți controla, felul în care te antrenezi, felul în care îți împingi limitele din punctul de vedere al tenisului și al mintalului. Mereu am vrut să devin mai bun, să-mi împing limitele, iar acest lucru mi-a dat încredere.

- Începând cu 30 de ani, ai început să te simți diferit?
- Nu diferit, ci un jucător mult mai bun. Câștigam mai multe meciuri, al doilea în lume, alte trofee de Mare Șlem. Eram în cel mai înalt punct al carierei mele.

- Ai vreun regret legat de Wimbledon pentru că pe restul de trei le-ai câștigat deja?
- Nu, regrete, nu. Nu am fost niciodată în postura de a câștiga, nu am fost destul de bun pentru a-l câștiga. Am zero regrete. Din contră, sunt fericit și foarte mândru de ce am realizat, am câștigat celelalte trei trofee de Mare Șlem. Nu sunt regrete, mereu am încercat din toate puterile, la toate am făcut același lucru. La Wimbledon am fost de două ori în sferturi de finală, dar nu am fost niciodată atât de bun cât să câștig acolo.

2 victoriiare Stan Wawrinka în acest sezon din opt meciuri jucate în 2024

- Și cum este acum Stan Wawrinka, te bucuri mai mult de tenis sau te bucuri diferit?
- E clar că e o altă vreme, sunt al 80-lea jucător din lume, nu mai câștig turnee de Mare Șlem, nu mai câștig niciun fel de turnee, dar încă mă bucur de ce fac, cred că încă mai am un anumit tip de tenis în mine să obțin unele rezultate bune. Îmi place această viață, sunt pasionat de ce fac, încă îmi plac antrenamentele, mă bucur de tot procesul, mi-aș dori să mă bucur și de mai multe meciuri câștigate. Trebuie să accepți ce se întâmplă și sper că pot aduna și mai multe meciuri anul acesta.

Cum stă în duelurile directe cu „The Big Three”

  • Stan Wawrinka-Novak Djokovic » 6-21
  • Stan Wawrinka- Rafael Nadal » 3-19
  • Stan Wawrinka- Roger Federer » 3-23

Ce relație a avut cu Roger Federer

- E o întrebare pe care probabil ai primit-o de foarte multe ori de-a lungul timpului, dar acum, în acest moment al carierei, poți să o privești un pic diferit. Vii dintr-o țară unde Roger Federer era deja un jucător imens, cum te simți că ai fost contemporan cu Roger Federer?
- Mereu am spus că am luat partea pozitivă din această situație, am avut șansa să ajung în vârf când Roger era în top. Am motive să spun asta, avem multe amintiri frumoase de-a lungul timpului, am câștigat Cupa Davis împreună, am câștigat medalia de aur împreună la Beijing.

Am avut șansa când eram mai tânăr și am intrat în circuit, la 16-17 18 ani, să fiu pe lângă el, era numărul unu atunci, așa că am învățat multe de la el, am avut oportunitatea să mă antrenez cu el. M-a ajutat enorm de mult, am luat pozitivul din această situație minunată.

16 trofeea cucerit Stan Wawrinka în carieră, cele mai importante fiind cele trei de Mare Șlem, a pierdut alte 15 finale, dintre care doar una de Mare Șlem, în 2017 la Roland Garros

- Acum câteva săptămâni am făcut un dosar despre reverul cu o mână, când nu mai era niciun jucător cu rever cu o mână în Top 10. Acum avem doi, poți să ne spui cum ți-ai dezvoltat această lovitură incredibilă?
- E vorba despre antrenament, totul vine din muncă. Mi-am schimbat reverul, de la unul cu două mâini am trecut la unul cu o mână, la unsprezece ani. Pentru că nu mă simțeam confortabil să lovesc cu două mâini. Când ești tânăr e mai dificil să joci cu o mână, nu ai forță, nu ești atât de puternic, și îți trebuie un timing mai bun.

Mereu am avut un sentiment bun cu reverul meu, a fost nevoie de mult timp petrecut pe teren la antrenamente, dorind să-mi îmbunătățesc fiecare lovitură, forehand și backhand. Cred în continuare că este o lovitură frumoasă de privit la Tsitsipas sau Dimitrov, cei doi jucători care sunt în Top 10 acum, doi jucători extraordinari.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână
Stan Wawrinka și un rever perfect FOTO Imago Images

- Mulți spun că reverul tău este cel mai bun din lume.
- Mi-aș dori eu...

3 este cel mai bun lococupat se Stan Wawrinka în ierarhia mondială, atins prima oară pe 27 ianuarie 2014

- Îți place vreun rever al altui jucător?
- Mereu mi-a plăcut varietatea lui Roger, cu slice-ul și tot ce presupunea el. Avea un timing extraordinar.

- Și la final, mai ai vreo pereche de pantaloni cu carouri, cu care ai câștigat la Roland Garros în 2015?
- Desigur, îi păstrez ca amintire.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână
Stan Wawrinka și pantalonii săi despre care s-a discutat la Roland Garros 201t FOTO Imago Images

Trofeele lui Stan Wawrinka

  • 2006 » Umag (zgură)
  • 2010 » Casablanca (zgură)
  • 2011 » Chennai (hard)
  • 2013 » Oeiras (zgură)
  • 2014 » Chennai (hard),  Australian Open (hard),  Monte Carlo (zgură)
  • 2015 » Chennai (hard), Rotterdam (hard indoor), Roland Garros (zgură), Tokyo (hard)
  • 2016 » Chennai (hard), Dubai (hard), Geneva (zgură), US Open (hard)
  • 2017 » Geneva (zgură)

Citește și:

Denis Shapovalov, bucuros să fie în România, la Țiriac Open: „Încerc să construiesc din nou” » Ce crede despre Simona Halep: „Sunt fericit pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate”
ȚIRIAC OPEN
Denis Shapovalov, bucuros să fie în România, la Țiriac Open: „Încerc să construiesc din nou” » Ce crede despre Simona Halep: „Sunt fericit pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate”
Mariano Navone, argentinianul care urcă și care e îndrăgostit de București: „Nu pot spune că e cel mai bun an al meu, suntem abia în aprilie”
ȚIRIAC OPEN / INTERVIU
Mariano Navone, argentinianul care urcă și care e îndrăgostit de București: „Nu pot spune că e cel mai bun an al meu, suntem abia în aprilie”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglu a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglu a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta
Stranieri
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (1)
Darbo31
Darbo31  •  16 Aprilie 2024, 21:21

Un jucator foarte bun, cu un rever spectaculos. El si Andy Murray sunt singurii care au reusit sa castige cate 3 Grand Slamuri in ultimii 20 de ani, in afara lui Federer, Nadal si Djokovic, iar asta spune multe.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează