SPORTURI  »  TENIS  »  BLOGSPORT.RO

Tableta amară » Luminiţa Paul despre fascinanta luptă dintre nou şi vechi în jurnalism

Articol de - Publicat luni, 30 noiembrie -1 00:00 / Actualizat joi, 01 august 2013 17:06

Ca să atragem atenţia asupra prezentului nu trebuie să ironizăm trecutul. Sau nu aşa

Ah, iar mi-au scăpat degetele printre clape! Ce zgîrietură, ustură rău, ce nasol cu chestiile astea de metal, dacă nu nimereşti pe centrul butonului, imediat te accidentezi! În fine, trece cu nişte apă rece. Cling, clang! Cum adică ce zgomot e ăsta? Am ajuns la capăt de rînd. Întîmplător, e şi capăt de text. Hrşşşt! Am smuls hîrtia, acum să corectez cu pixul că sigur mi-a scăpat ceva. Unii bat "x"-uri peste cuvîntul scris greşit, mie îmi place să fac modificările de mînă. Cum? Ziceţi că nu înţelegeţi nimic? Ce clape, ce hrşşşt, ce corectură cu pixul? Păi, îmi compuneam articolul la maşina de scris.

E atît de grea încît trebuie să rog vreun coleg s-o ridice dacă vreau s-o mut. Sau pot s-o mut eu. Cu preţul unei crize de spate. A, să pun şi cartea asta înapoi pe raft şi să-mi ordonez un pic revistele, că e harababură mare aici. Aud zgomotul ăla de ţînţar flămînd, trebuie să fie imprimatorul de France Presse, sigur a mai venit o ştire, cobor s-o rup. Dar nu-mi daţi atenţie că eu îmi văd de treabă.

Lucrurile acestea se petreceau în urmă cu 20 de ani în redacţiile de ziar. Aşa erau vremurile acelea. Nimeni nu muncea altfel, nimeni nu se plîngea.

Astăzi, pe ecranul plat al televizorului defilează reclama la o tabletă supermultiextrameganouă şi grozavă. Aţi văzut-o, cu siguranţă, de multe ori. Nici nu contează firma, ci mesajul. Un tînăr spilcuit, îmbrăcat ca pentru o întîlnire de afaceri foarte importantă, în costum ajustat, deschis la culoare, cu cămaşă şi cravată asortate, se foloseşte de tableta sa pentru a i-o lua mereu înainte concurentului lui, un alt ziarist. E de ajuns să touchscreeneze pe device-ul lui minunat şi află imediat ora conferinţei de presă, ajunge primul, pune întrebarea-cheie, face şi o poză, tot cu tableta, se înţelege, apoi pleacă primul, cu misiunea încheiată.

În tot acest timp, "adversarul" lui e mereu cu un pas în urmă. I s-a creionat un portret clar dezavantajos. Omul e îmbrăcat şleampăt, cu o haină care-i atîrnă într-o parte, pare nepieptănat, are şi nişte ochelari de vedere (deh, e bătrîn şi nu mai vede aproape!) cocoţaţi deasupra frunţii, plus o geantă cam voluminoasă. Îşi consultă carneţelul, cît de vetust, nu?, pentru a vedea ce-şi notase în legătură cu evenimentul, are un aparat foto cu blitz ataşat, cam arhaic, şi un laptop mare, greu, plin de cabluri. Şi mai are un aer hăituit, o privire inferioară, umilă, adresată tînărului sclipitor cu tabletă. Iar tînărul sclipitor îi aruncă celuilalt, în momentul cînd se ridică de pe scaun, cu treaba făcută, o privire plină de milă. Ia uite-l şi pe tataie ăsta, cu magaoaia lui de laptop, ce depăşit e, săracu'!

Fără tehnologie, presa nu ar fi avansat deloc. De aceea am şi invocat vremurile de acum două decenii, ca să ştim de unde plecăm, deşi e un punct intermediar, e începutul meu şi al altor cîţiva colegi de acum. Ce a fost mai înainte aflăm, poate, doar din cărţi. Asta nu înseamnă însă că trecutul e greşit, murdar, inutil. Fără el, n-am fi avut ce şi de unde învăţa. Să fii modern, la curent cu totul, nu e egal cu a purta un costum, chiar şi asortat cu cămaşa şi cravata. Să ne oprim o clipă şi să ne gîndim: dar dacă ziaristul spilcuit a pus întrebarea eronată sau incompletă sau irelevantă? S-ar putea să găsim răspunsul în carneţelul jerpelit al jurnalistului bătrîn. Sau în textul pe care îl va scrie pe laptopul său obosit, cu o întîrziere de 5 minute.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Stranieri
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Handbal
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (12)
tonciumarin
tonciumarin  •  24 Iunie 2013, 00:26

Ne indreptam cu pasi siguri spre acea SINGULARITATE TEHNOLOGICA despre care se vorbeste tot mai mult,o prapastie pe care omenirea -nu numai jurnalistii de sport- e posibil sa nu o poata trece!E drept in Romania suntem DIGITALLY DIVIDED ( oamenii peste 55 se uita inca straniu la o tableta) dar sa speram ca datorita copiilor acest GAP in civilizatie va fi recuperat !Sau poate DOAMNA Luminitza Paul a devenit melancolica ?

unfake
unfake  •  23 Iunie 2013, 21:39

Lucrurile se schimba, evolueaza, e normal si nu e nicio drama in asta. Dramatica e proliferarea nechematilor, analfabetilor, in bransa. Grabiti, mediocti daca nu chiar fara minima educatie,, invatati la ciupeala, la cancan, la minima rezistenta. Creativitate, inventivitate, ioc. La fel de grav e tot mai evidenta lipsa de respect pentru limba toamana, la ai nostri. Dar ce sa te mai miri la fatucile si fatucii astia de-abia scapati cu chiu cu vai de bac, cand cei de la care ai pretentii (justificate) cred ca se poate scrie, fara sa te jeneze la vaz, "lucrurile s-au schimbat vehement". Si sa ai si nesimtitrea si fudulia (specifica gsp, de altfel) sa nu te corectezi, sa lasi asa,

gerulathor
gerulathor  •  23 Iunie 2013, 18:24
Postat de rad1cal pe 23 Iunie 2013, 15:53

Interesanta aceasta analiza. Din pacate, paradoxal, desi tehnologia a avansat, jurnalismul evidentiaza o involutie amara. Poate pentru ca "jurnalistul batran" facea meseria de placere, era educat si interesat sa captiveze atentia publicului prin forme stilistice demne de un adevarat scriitor. Spre deosebire de pseudojurnalistii de astazi, multi dintre ei semianalfabeti cu IQ sub 60, ale caror "creatii" au singurul scop de a incita maimutoii care abia asteapta un declic sa insire pe aici fel de fel de injuraturi scarboase. Cu alte cuvinte, pe vremuri se facea jurnalism, ce faceti voi acum e manelism in stare pura.

ASta da comentariu , nu ceabereaza boratoarea_woody_retarded!!!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează