SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Trei coroane și două șanse » Cum a fost 2020 pentru Simona Halep

Simona Halep în acțiune la Paris FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep în acțiune la Paris FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 06 octombrie 2020 14:01 / Actualizat marti, 06 octombrie 2020 14:10

Simona Halep a încheiat sezonul 2020 cu cele mai multe titluri cucerite în circuit dintre toate jucătoarele, dar și cu senzația că a fost aproape de succes în concursurile de Mare Șlem

2020 a pus tenisul, la rând cu alte sporturi sau domenii, într-o mare incertitudine. Pandemia cu noul coronavirus a rupt sezonul în două, iar după Roland Garros, mutat din mai-iunie în septembrie-octombrie, în circuitul WTA aproape că nu mai e nimic de disputat. 

Pentru cea mai valoroasă jucătoare română din istorie, Simona Halep, peste acest an se pune o ștampilă rotundă pe care scrie „închis". Turneul parizian a fost ultimul pe care l-a disputat, oprindu-se în optimi de finală, deși era aproape unanim considerată marea favorită la victorie. 

Campioană la Paris în 2018, cu alte două finale jucate în 2014 și 2017, a fost învinsă, 6-1, 6-2, de o adolescentă, Iga Swiatek, pe care anul trecut o depășea lăsându-i doar un game. O adolescentă, 19 ani, care însă a jucat excelent și care, pe lângă varietatea din joc, posedă o rară viteză de execuție. 

Duminica trecută, în fața româncei, cel mai rapid rever al ei a trecut peste fileu cu 122 km/h, precum cel mai iute backhand al lui Dominic Thiem. Iar forehand-ul – 127 km/h – e doar un pic sub cel al lui Jannick Sinner, liderul din partea masculină. 

„Fiecare înfrângere, în opinia mea, este importantă pentru că apoi îți dai seama ce ai făcut greșit și poți îmbunătăți"-Simona Halep

Dubai, Praga, Roma 

Cum a fost însă acest an atipic pentru Simona? Sunt multe lucruri pe care le-a descoperit înainte și mai ales de la începutul pandemiei. Sunt lucruri pe care le-a realizat și altele care au rămas deoparte. Trăgând însă linie, în acest moment este jucătoarea care a adunat cele mai multe titluri, 3.

 În februarie s-a impus la Dubai, pe hard, iar de la reluarea circuitului a câștigat la Praga și Roma, ambele pe zgură. În perioada de stagnare a turneelor, s-a antrenat acasă numai pe suprafața roșie, luând decizia, poate la început inconștient, apoi voluntar, de a se concentra pe partea finală a calendarului. Acolo unde s-au regăsit câteva concursuri pe zgură. „Au fost cinci-șase luni", a numărat ea în conferința de presă de după meciul cu Amanda Anisimova. 

Pregătirea făcută în această perioadă s-a reflectat în succesele europene. „Cred că este o suprafață mult mai bună decât altele pe care să-ți clădești jocul", reflecta Darren Cahill, antrenorul lui Halep, într-o discuție pentru New York Times. „De asemenea, pentru forța din picioare, pentru a rafina puncte și pentru educația ta din tenis", adăuga el. 

Titlul de la Praga a deschis drumul, cel de la Roma a îndepărtat un ghimpe din coastă, după cele două finale pierdute acolo, în 2017 și 2018. 

Era loc de mai mult? 

Au fost 10 meciuri la rând câștigate pe covorul cărămiziu, cărora li s-au alăturat alte trei, cele de la Paris. Înfrângerea la Swiatek a întrerupt seria și i-a anulat șansele la un nou titlu la Paris. În ianuarie, la Melbourne, a avansat până în semifinale la Australian Open, cedând acolo într-un duel strâns cu Garbine Muguruza. În ambele turnee majore la care a participat, odată încheiate, a rămas senzația că erau șanse pentru mai mult. 

Pentru a adăuga un nou trofeu major celor două pe care le are deja. Per total însă, într-un an cum planeta întreagă nu a mai trăit de un secol, a rămas cu fruntea sus. Îl va termina, cel mai probabil, pe locul 2 mondial. Și îl va aborda pe următorul cu speranța că, înainte de toate, va exista siguranță pentru disputarea meciurilor. 

Lecția ei de pandemie: „Am văzut că există probleme mai mari în viața normală, nu în sportul nostru. Am lucrat și lucrez în sensul în care să nu pun tot ce am în tenis. Într-un fel, m-am relaxat, am învățat să trăiesc în prezent, să mă bucur de timp".

„Realizez că a fost un an fantastic, cu toate momentele dure pe care le-am avut cu toții, așa că nu voi ruina această senzație doar pentru un meci. Sigur că nu este ușor de acceptat, dar m-am obișnuit cu momente grele în carieră"-Simona Halep

TROFEELE SIMONEI HALEP DIN 2020 

  • Februarie – Dubai 
  • August – Praga 
  • Septembrie – Roma

23 de meciuria câștigat Simona Halep în 2020, suferind doar trei înfrângeri: în fața Arinei Sabalenka la Adelaide, a lui Garbine Muguruza la Melbourne și contra Igăi Swiatek la Paris

1,95 milioane de dolaria câștigat românca din tenis anul acesta, sumă brută, cel mai mare cec fiind cel primit pentru semifinala de la Melbourne, 720.523 de dolari

2 este loculîn clasamentul mondial pe care va încheia sezonul fostul lider WTA, după ce îl începuse pe poziția a 3-a

22 de titluria adunat în cariera sa Simona, dintre care 3 în 2020, cele mai multe în acest sezon, fiind urmată de Sofia Kenin și Elina Svitolina, cu câte două

Citește mai multe știri din tenis:

Simona Halep a revenit acasă după eliminarea de la Roland Garros: „Nu am să fac o dramă din asta” » Ce spune de Australian Open

VIDEO Petra Kvitova e în „sferturi” la Roland Garros, dar adevărata luptă se dă în mintea ei: „Nu credeam că mai ajung aici. Totul mi-a trecut prin fața ochilor”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (6)
argus
argus  •  11 Octombrie 2020, 00:56

Statistica pentru "statistica", degeaba! Spun "degeaba", fiindca la Simona, nu statistica meciurilor, trofeelor castigate este de apreciat, comentat! Problema acesteia este ca NU VREA (altfel, cu siguranta ca poate!) sa inteleaga ca FARA "nenorocitul" de STOP, nu poate face doar fata jocului de pe fundul terneului! Swiatek, Kenin, Kvitova, TOATE JUCATOARELE DIN TOP 10, castiga puncte importante cu aceasta lovitura! De altfel Swiatek a declarat ca Drop Shot-ul este lovitura ei preferata, si s-a vazut cu ce rezultate! Ma-ntreb, oare Simona nu "se oftica" dupa fiecare din mingiile pierdute la sopul pus de adversare? Adevarat ca a mai incercat la Roland Garros, numai ca dupa prima nereusita a renuntat! Incep sa-i dau dreptate lui Rusu cand analiza relatia antrenor-jucator "mona-i angajatotul, ea-i plateste, ea isi face programul de antrenament..." (cotat din memorie) "Ascultati ce va spun eu" ar zice Mitica Dragomir (cel ce confunda votul obtinut pe lista unui partid cu "votul poporului" dedicat lui): Cand Simona va stapani si lovitura de Drop Shot (cu un serviciu macar la calitatea la care a ajuns) va domina circuitul, altfel, cu jocul de acum, nu va mai progres. Asa sa fie? Darren, Apostu sau Virginia Ruzici, spuneti si voi ceva, ca nu vo fi inghitit limba "pisica" (pardon, Simona)

1ianuarie
1ianuarie  •  06 Octombrie 2020, 19:48
Postat de 267890 pe 06 Octombrie 2020, 17:18

De acord cu zorrozabal. Dar in general vorbind, acest turneu a aratat cat de expirat e tenisul lui Halep. Ca Halep a lovit cu nu stiu ce viteza, nu are nicio importanta daca nu stie altceva decat sa alerge bezmetic. Si plus urletele alea de animal injunghiat, nu au ce cauta pe teren. Una e o descarcare nervoasa cum au multi jucatori si alta e sa urli in halul in care o face Halep. Si totusi aceasta facatura a tenisului e in fruntea clasamentului! E aberant! Dar sa traiasca don' Tiriac care i-aranjat apele inclusiv blatul Serenei de la Wimbledon.

La fotograf zâmbești la fix dacă te speli pe dinți cu Tix...unii își pot spăla și creerul...

951551258348277
Constantin Dejanovici  •  06 Octombrie 2020, 18:18

Hopa, nu e a bună. Tocmai ce se vorbea de match fixing: https://www.bbc.com/sport/tennis/54435481

Vezi toate comentariile (6)
Comentează