SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

Trei inadvertențe în cazul lui Jannik Sinner și explicațiile acceptate de Tribunalul Independent

Jannik Sinner Foto: Imago +13   FOTO
Jannik Sinner Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 21 august 2024 16:12 / Actualizat miercuri, 21 august 2024 16:25

Jannik Sinner (23 de ani), liderul ATP, a avut două teste doping pozitive la clostebol, un agent anabolizant inclus pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping. În decizia publicată de ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) există trei aspecte neclare, pe care Tribunalul Independent le-a cântărit.

Câteva aspecte atrag atenția în decizia finală a cazului Jannik Sinner și au fost semnalate după publicarea integrală a documentului. Acestea pot ridica unele semne de întrebare.

Unde s-a tăiat fizioterapeutul?

Primul se referă la data în care Umberto Ferrara, preparatorul fizic al italianului, a cumpărat tubul de spray Trofodermin. „A fost ori 12, ori 13 februarie 2024, existând o discrepanță între datele date de domnul Ferrara din contul său bancar și documentele disponibile ale băncii sale”.

Tribunalul a considerat că, având în vedere claritatea prezenței tubului de Trofodermin în timpul turneului, nu este necesar să investigheze „aparenta discrepanță dintre date”.

Al doilea este legat de locul în care se afla Giacomo Naldi, fizioterapetul liderului mondial, când și-a tăiat degetul.

La punctul 106 al deciziei, se precizează că „Tribunalul a ascultat dovezile prezentate de jucător, de domnul Naldi și domnul Ferrara”. Toți trei au spus că incidentul s-a petrecut într-o cameră mică a casei unde locuiau, folosită pentru tratament și fizioterapie.

Trei inadvertențe în cazul lui Jannik Sinner și explicațiile acceptate de Tribunalul Independent
Jannik Sinner și echipa sa la finalul sezonului 2023, Giacomo Naldi fiind în stânga lui Darren Cahill Foto: Instagram

A existat și o mărturie care a discrepat, cea a lui Alex Gius, „un prieten al jucătorului care a călătorit cu echipa la turneu și care a indicat că rana s-a produs într-o locație cu totul diferită”. Tribunalul, care a beneficiat de audierile orale, dar și de declarațiile scrise, le-a favorizat pe cele ale primilor trei „în comparație cu cea a domnului Gius, care nu a fost chemat pentru intervenție orală”.

Avertizare din partea preparatorului fizic

Cel de-al treilea se relaționează cu presupusa avertizare a lui Ferrara către Naldi în legătură cu „spray-ul Trofodermin și a faptului că acesta conține Clostebol, substanță interzisă, și că nu ar trebui aplicat sub nicio formă în apropierea jucătorului”. Ferrara a afirmat acest lucru în scris, în timp ce Naldi a notat că nu-și amintește să i se fi făcut o asemenea avertizare.

Tribunalul a considerat că declarația lui Ferrara are mai multă greutate, „el fiind extrem de experimentat în chestiuni antidoping”. S-a mai precizat că e posibil ca „domnul Naldi să fi apreciat inexact avertizarea lui Ferrara, afectat de faptul că ajunsese mai târziu decât restul echipei, e posibil să fi suferit de jetlag și se afla sub o anume presiune familială în acel moment”.

În paragraful-concluzie al acelei părți din decizie, Tribunalul a notat că „jucătorul a oferit dovezi că și-a luat măsuri de precauție extreme în ce privește chestiunile antidoping”. Apare și un exemplu, dat de Jannik Sinner, în legătură cu un incident apărut în timpul turneului de la Madrid, în care a trebui să îi atragă atenția lui Naldi să „supravegheze cu mai mare atenție sticlele”, fiind îngrijorat un posibil risc de interferență și că e sigur de faptul că Naldi a ținut cont de acest lucru.

Cronologia cazului de dopaj al lui Jannik Sinner

  • Jannik Sinner a testat pozitiv într-o cantitate mică la clostebol, un agent anabolizant folosit pentru creșterea masei musculare, în timpul turneului de la Indian Wells
  • Peste 8 zile, la Miami, a avut o altă probă pozitivă, la același metabolit
  • I s-au dictat automat suspendări provizorii, din 4 în 5 aprilie și din 17 în 20 aprilie, la care a făcut apeluri în regim de urgență, acceptate de Mark Hovell, președintele comisiei.
  • Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a ajuns la concluzia că Sinner a fost contaminat neintenționat de fizioterapeutul său, Giacomo Naldi, care și-a aplicat un spray peste o tăietură, apoi i-a aplicat tratamente jucătorului
  • ITIA a acceptat explicația că nu a fost vorba de intenție în încălcarea regulamentului antidoping, iar Tribunalul Independent l-a exonerat de vină sau neglijență
  • Singura sancțiune aplicată este de pierdere a punctelor și premiului în bani aferente semifinalei atinse în turneul Masters 1000 de la Indian Wells
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Cred că Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
Stranieri
„Cred că Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Special
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (7)
MaxiP
MaxiP  •  23 August 2024, 08:44
Postat de Freyya pe 22 August 2024, 14:19

testul covid NU are nicio legatura cu tenisul sau dopajul. n-o mai intoarce, ca nu tine

Exact asta am si spus, n-are nicio legatura cu tenisul. De-aia problema lui Djokovic era mult mai mare decat a lui Sinner, ca el avea o problema de-a dreptul de legalitate, nu de reguli interne ale unui sport. N-am intors nimic, de-asta nu l-a protejat nimeni, ca organizatorul AO l-a vrut in turneu, dar a venit guvernul australian care a zis ca el nu prea trebuia sa fie primit in tara si ca ar mai trebui si retinut. S-au inteles cumva si l-au lasat sa plece fara mari sanctiuni, dar ideea era ca nu e el nicio victima in comparatie cu Sinner, il protejau imediat, au si vrut.

Freyya
Freyya  •  22 August 2024, 14:20
Postat de misu50 pe 21 August 2024, 17:00

Astept si ziua cand panaramele alea de la ITIA ne vor povesti cum si de cate ori l-au albit pe Djokovic...

nu-ti tine respiratia. veninul tau nu tine loc de adevar

Freyya
Freyya  •  22 August 2024, 14:19
Postat de MaxiP pe 22 August 2024, 09:46

Asa crezi ca merge? Daca l-au acoperit pe Sinner, pe Djokovic care le aduce sume mult mai consistente il aparau cu dintii. Ce s-a intamplat in timpul Covid-ului a fost incapatanarea sa, hai sa fim seriosi, omul a mers pana la limita legalitatii, el putea fi si arestat cand s-a dus cu testul fals in Australia. Crezi ca nu-l doreau? Da' cum a ajuns acolo, ca ajunsese. L-au vrut, pana a devenit groasa si tot ce-au putut face a fost sa-l lase sa plece de-acolo basma curata. Nu mai vorbim ca s-a uitat rapid si de presupusa interdictie de cativa ani in acea tara, practic omul a mers la limita legii, lui i s-au facut favoruri atunci. Acolo nu mai era vorba de doping, care se verifica doar intre sportivi, era vorba de restrictii internationale pentru toata populatia. El a jucat in perioada aia, accesul sau a fost doar limitat. Mi se pare ca a fost cat se poate de acoperit si el. Fiind singurul jucator important din circuit nevaccinat. Depinde cum privesti lucrurile, bineinteles ca el s-a pus repede in postura de victima pe motivul ca e sarb, privit altfel nu a fost nicio victima, din contra, a scapat ieftin. Si la cat il stim de vocal, hai sa ne amintim, n-a scos niciun cuvant cand a fost trimis acasa din Australia. Deci mi-e destul de clar ca omul incalcase reguli la modul cel mai serios posibil, daca el n-a zis nimic impotriva acelei decizii, e clar ca efectiv nu si-a permis din motive cat se poate de clare.

testul covid NU are nicio legatura cu tenisul sau dopajul. n-o mai intoarce, ca nu tine

Vezi toate comentariile (7)
Comentează