Alte știri din fotbal
Gigi Becali n-a putut sta deoparte! Jigniri în polemica iscată de bolidul achiziționat de David Popovici
2
Alertă la U Cluj: „Avem o problemă mare de tot! Înnebunesc!”
1
Andrei Nicolescu le răspunde lui Mitriță și Screciu: „Asta cu «10 minute» e o exagerare! Le-am oferit condiții în plus față de protocol”
0
Reacția Dianei Șucu, după ce fiul ei a semnat primul contract profesionist cu Rapid: „Continuă să strălucești!”
3
Știri din fotbal internațional
Radu Drăgușin, impecabil într-un Tottenham - Liverpool cu final controversat: decis de fotbalistul care n-ar fi trebuit să mai fie pe teren
5
Athletic Bilbao - Barcelona 0-2 » Gavi și Lamine Yamal duc formația blaugrana în finala Supercupei Spaniei
0
Lent în iarbă, rachetă pe șosea » Harry Maguire a fost prins de radar cu 56 km/h peste limită
0
Scene tulburătoare în Tottenham - Liverpool: 9 minute de întrerupere, după ce colegul lui Drăgușin s-a prăbușit pe gazon
0
Lifestyle
Zvonul momentului în Spania » Cu ce celebritate s-ar iubi Jude Bellingham
0
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo
0
La 20 de ani, fiica lui Steven Gerrard a rămas însărcinată cu fiul unui interlop
4
Violetta l-a lăsat pe fotbalistul din Premier League și a plecat în vacanță cu mijlocașul lui Juventus
2
Cam asta e, in linii foarte mari istoria aromanilor veniti din Cadrilater. Nu cunosc si nu ma intereseaza istoria familiei Simonei, daca face parte dintre cei sositi atunci sau stramosii ei erau deja aici, pentru ca inainte de 1913 existau doar in Dobrogea in jur de 200 de familii de aromani. Personal ma indoiesc de faptul ca bunica ei s-a nascut in Grecia, pentru ca dupa socotelile mele e nascuta in 1932, anul in care s-a stopat exodul aromanilor in Cadrilater, dar e posibil, sursele de informare sunt foarte dubioase. Oricum, cei din Cadrilater au fost adusi in Romania ca romani recunoscuti de statul nostru, plecati din fata razbunarii bulgarilor. Acum ce facem, cand nu ne mai convine nu recunoastem?
Venirea aromanilor in Cadrilater a durat cam pana in 1932. Prin 1940, Hitler a restabilit granitele mai multor state, a stabilit granita Romaniei pe Dunare, iar noi am pierdut Cadrilaterul. Cedarea s-a facut pasnic, cu schimburi de populatie, iar romanii au trebuit sa plece, ca dupa ce facusera daca ramaneau era bai pentru ei. Asa au ajuns aromanii aici ca romani nu ca aromani. Pastrarea identitatii lor o au in sange si o continua ca pe o datorie de onoare, din vremea cand se incerca desfiintarea lor ca natie. Isi indoctrineaza copiii de mici si considera ca o casatorie cu cineva de alta natie e o rusine pentru ca duce la slabirea si inclusiv pe termen lung disparitia lor ca entitate. Nu se casatoresc nici cu greci, macedoneni sau albanezi si nici cu altii,doar intre ei.
Revenind la Cadrilater, Romania a intrat in posesia lui in 1913 fara nici un drept, in urma unui razboi nedrept (doar din partea noastra). Am atacat Bulgaria, cu care nu avusesem niciodata nici un conflict, intr-un moment dificil al acesteia, cand era in razboi cu alte 3 state. A urmat un tratat de pace prin care le-am luat Cadrilaterul, cand noi nu aveam ce cauta acolo. Am dobandit acest teritoriu in care convietuiau mai multe natii, dar paradoxal noi eram minoritari comparativ cu oricare. Si atunci s-a incercat modificarea structurii prin aducerea de romani si de aromani care erau considerati, recunoscuti si inregistrati ca romani. Atunci deviza pentru aromani a fost cam asa: reveniti frati romani pe teritoriul care v-a fost luat.
In primul rand sa va explic cine sunt aromanii. Provin din traco-dacii din Moesia, imediat la sud de Dunare, triburi care nu intrau totusi in Dacia lui Decebal, dar erau de-ai nostri, triburi dace care vorbeau aceeasi limba cu noi. De asta au limba atat de apropiata de limba romana. Adevarata despartire s-a facut la retragerea Aureliana, in anul 271, cand granita Imperiului Roman s-a stabilit la Dunare, ei au ramas in imperiu iar noi nu. Prin anul 600 au venit slavii si au impins Imperiul Roman spre sud, ocupandu-le teritoriul. Atunci s-au retras impreuna cu imperiul si s-au stabilit unde au putut, adica Grecia, Macedonia, Albania. In toate tarile astea au fost socotiti o minoritate nerecunoscuta, fara drept la scoli in limba lor, incercandu-se desfiintarea lor ca entitate. De asta tin atat de mult la traditiile lor si nu se casatoresc inafara comunitatii, incearca conservarea lor ca neam.
Poate o intreaba vreun jurnalist GSP pe Simona cum e cu interviul ala dat de bunica ei si cu rusinea de a lua un roman in casatorie? (va dati seama care e probabilitatea sa se intample asa ceva, nu? :)))
Ignora-l, individul e genul care ii trimite pe altii la carti dar el nu e in stare sa citeasca nici cand i se pune cartea-n fata :))) I-am dat linkul la o lucrare stiintifica pe acest subiect, jumatate de ora daca citea acolo capitolele relevante pentru discutia de fata isi dadea seama in ce hal s-a facut de ras in public.
Puneti mana pe carte fratilor ca nu arde !!! E plina lumea de *** functionali.
Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.
Nu înțeleg, de ce insiști pe o temă pe care nu o înțelegi deloc. Ești total pe lângă subiect. Nu înțelegi nimic, nu vrei să înțelegi, nu poți să înțelegi și nu vei înțelege niciodată. Deci îți spun eu ca la istorie ești varză total. Încearcă și tu cu muzică sau desen.
Acum e tarziu, dar o sa iti explic si care e treaba cu Cadrilaterul, cu originea aromanilor si cum au ajuns atunci unii aici ca unii erau deja. Aici nu am cum sa iti dau link-ul, ar trebui sa iti dau cartile. Nu stiu ce site e Historia, de obicei nu citesc pe net.
Ceea ce ai dat acolo e o lucrare foarte buna si adevarata si ar trebui sa-ti spuna, daca ai si intelege-o, de ce aromanii se casatoresc intre ei si tin la identitatea lor. Nu se considera superiori, sunt constienti de faptul ca daca accepta casatoriile inafara comunitatii, asta duce la pieirea lor. Sunt putini si nu isi pot permite sa piarda membrii din comunitate. Si nu te mai uita in oglinda cand vorbesti.
Conectează-te la contul tău pentru a adăuga comentarii.