SPORTURI  »  VOLEI  »  TOMIS CONSTANŢA

FOTO El Comandante Javier! » Coordonatorul campioanei CVM Tomis Constanţa a fugit din Cuba în 2005

Javier Gonzalez Panton și-a adus aminte de Cuba și de Che Guevara pe malul Mării Negre // Foto: Marian Muscalu (Telegraf-Constanța) +4   FOTO
Javier Gonzalez Panton și-a adus aminte de Cuba și de Che Guevara pe malul Mării Negre // Foto: Marian Muscalu (Telegraf-Constanța)

Articol de - Publicat vineri, 03 mai 2013 00:00 / Actualizat joi, 02 mai 2013 21:31

La 30 de ani, Javier-Augusto Gonzalez Panton a reuşit să cîştige primele trofee cu echipa de la malul mării. Îi e dor de Havana natală şi povesteşte prin cîte a trebuit să treacă pentru a mai juca volei.

Înfometată după trei ani de secetă fără trofee, campioana CVM Tomis Constanţa a făcut o mutare spectaculoasă la începutul sezonului şi a adus un cubanez să ordoneze jocul. Gruparea de pe litoral l-a smuls pe coordonatorul Javier-Augusto Gonzalez Panton din high-life-ul voleiului masculin european, campionatul Italiei. Javi şi-a intrat rapid în rol, a devenit căpitanul echipei şi a condus CVM Tomis către al patrulea event din istoria clubului.

Fuga în Italia!
Născut în Cuba comunistă, Javier a luat la rînd naţionalele de juniori ale ţării sale şi la 21 de ani şi-a făcut loc între seniori. Voia însă mai mult: libertate. Iar viaţa de sportiv i-a oferit ocazia de a gusta din aerul lumii democratice. În 2005, în timpul desfăşurării Ligii Mondiale din Italia, şi-a făcut curaj şi a plecat.

"Jucasem deja un meci, dar eram decis să nu mă întorc în Cuba. Într-o seară, mi-am făcut curaj şi am fugit din hotel. Nu aveam paznici cu noi, dar înainte de deplasări ni se luau paşapoartele. Aşa că am plecat doar cu un mic bagaj, fără nici un act în buzunar", îşi aminteşte cubanezul.

Primul an şi jumătate a fost dificil. "Norocul meu a fost că am dat peste nişte oameni extraordinari la un club important din Italia. Mi-au dat casă, mi-au dat să mănînc, m-au lăsat să mă antrenez cu echipa. Cel mai greu era însă duminica, atunci cînd toţi colegii jucau, iar eu mergeam în tribună. Este un preţ pe care am acceptat să-l plătesc. După un an şi jumătate mi-a venit cartea verde şi am putut să joc din nou. La primul meci oficial, mi-au dat lacrimile de bucurie, am simţit că trăiesc din nou", povesteşte Javier.

Fără internet, fără tv satelit!
Cei opt ani petrecuţi departe de Cuba, nu l-au făcut să uite traiul din ţara natală. "Motivul principal pentru tot ce se întîmplă în Cuba este că oamenii sînt orbi. Ca sportiv, ai ocazia să călătoreşti mult şi asta îţi deschide ochii. Acolo nu există internet, nici televiziune prin satelit şi nici nu poţi călătorii prea mult. Revoluţia a făcut multe lucruri bune pentru oameni, dar eu am vrut mai mult. Acum sînt cetăţean italian, dar inima mi-a rămas în Cuba. Nu am mai fost acasă de opt ani şi mi-e un dor nebun de Havana, oraşul meu natal, de familie, de ceea ce înseamnă Cuba. Muzica, mîncarea noastră tradiţională, romul, bucuria oamenilor. Este un loc incredibil şi oamenii sînt fericiţi, indiferent de chestiile politice", mărturiseşte Javier.

"Castro nu este Ceauşescu!"
Ştie că şi România a trecut printr-o perioadă comunistă, dar nu nu crede că situaţia se poate compara. Şi este categoric: Fidel Castro nu este Ceauşescu. "Face lucruri bune, există şi părţi negative, dar nu este un tiran, aşa cum de multe ori este prezentat de televiziuni. Ştiu că în România a fost Ceauşescu, un dictator, dar nu se poate face comparaţie. Şi Fidel Castro, şi Che Guevara au luptat pentru Revoluţie, iar noi, cubanezii, sîntem oameni care ne iubim mult ţara. De aceea, pe 1 Mai sau de Ziua Revoluţiei, pe 1 ianuarie, toţi cubanezii ies pe străzi să sărbătorească. Este o tradiţie. În plus, în ultimii ani, am înţeles că s-au făcut şi mai multe schimbări în bine, oamenii au început să călătorească mai mult, iar tatăl meu, Nilo, m-a vizitat în Italia. El şi fratele meu au rămas în Cuba, dar mai am o soră stabilită în Italia. Pentru mine, Italia este a doua casă, dar eu sînt cubanez şi sper că, într-o zi, voi avea şansa să mă întorc acasă", explică coordonatorul campioanei.

Ofertă de ultimă oră
Venirea la Constanţa a venit ca o ofertă de ultim moment. Rămas fără echipă la finalul perioadei de transferuri din Italia, cubanezul a fost înştiinţat că o echipă din România îl vrea. "Auzisem de ţară, dar nu ştiam mai nimic. Am intrat pe internet şi am văzut că Tomis joacă în Liga Campionilor şi m-am decis să încerc, pentru că voiam să joc şi să o fac la nivel înalt. Sigur, banii nu sînt la fel ca-n Italia, dar nici nu-i aşa rău. Plus că CVM Tomis ar putea încheia în primele zece locuri în Italia. Cînd am venit să văd oraşul, mi-am dat seama că am făcut alegerea bună. Marea, vremea frumoasă şi felul oamenilor mi-au adus aminte de Cuba".

Primele trofee
Condusă de cubanezul de 1,94 metri, CVM Tomis a cucerit al patrulea titlul de campioană, apoi a adăugat şi a şaptea Cupă a României în tezaurul clubului. "La început a fost mai greu, dar venirea antrenorului Marin Stoev a schimbat totul. În special, în capul nostru. Anul acesta a fost incredibil, am cîştigat toate meciurile şi am simţit pentru prima oară cum este să aduni trofee. Am trimis acasă poze, articole, tricouri, pentru că tatăl este cel mai mare fan al meu şi am vrut să se bucure alături de mine", povesteşte Javier, care dezvăluie că sînt şanse mari să stea încă un an la Constanţa: "Am vorbit cu preşedintele şi, mai în glumă, mai în serios, i-am zis că rămîn doar dacă face o echipă tare pentru Liga Campionilor. Poate că nu sînt eu un superjucător, dar nivelul în campionat este destul de scăzut şi mă interesează ce facem în Europa".

"Visul meu era să merg la Jocurile Olimpice, dar ştiu că nu mi-l pot realiza. Cînd am rămas în Italia, am spus că nu voi juca pentru nici o altă ţară decît Cuba" (Javier-Augusto Gonzalez Panton)

"Nu ştiu prea multe cuvinte în româneşte, pentru că la echipă sunt mulţi străini şi vorbim mai tot timpul engleză" (Javier-Augusto Gonzalez Panton)

"Am găsit oameni serioşi la Constanţa. Preşedintele clubului, managerul sportiv, jucătorii, toţi au tras împreună ca să cîştigăm trofee" (Javier-Augusto Gonzalez Panton)

"Plec în Italia, dar mă întorc peste două săptămîni să-mi fac vacanţa la Mamaia, împreună cu bunul meu prieten, Stelian Stancu"(Javier-Augusto Gonzalez Panton)

"Singurul lucru care-mi lipseşte este mîncarea cubaneză, pe care nu am găsit-o la Constanţa. M-am mulţumit însă cu nenumăratele restaurante cu specific italian" (Javier-Augusto Gonzalez Panton)

CV Javier-Augusto Gonzalez Panton
21 ianuarie 1983
Înălţime 1,94m

2002-2005 Cuba
2006-2007 Bassano Volley
2007-2009 PV Cuneo
2009-2010 Callipo Vibo Valentia
2010-2011 Pallavolo Piacenza
2011-2012 Pallavolo Padova
din 2012 CVM Tomis Costanţa

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Fază încâlcită în FCSB - Slobozia » A fost sau nu a fost? Decizia VAR la golul marcat de Olaru
Superliga
Fază încâlcită în FCSB - Slobozia » A fost sau nu a fost? Decizia VAR la golul marcat de Olaru
„Nea Gigi, sunt live pe TikTok!” » În ziua alegerilor, înainte de FCSB - Slobozia, Simion l-a sunat pe Becali! Mii de oameni au auzit derapajul la adresa lui Lasconi
Stiri extrasport
„Nea Gigi, sunt live pe TikTok!” » În ziua alegerilor, înainte de FCSB - Slobozia, Simion l-a sunat pe Becali! Mii de oameni au auzit derapajul la adresa lui Lasconi
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (2)
thumbzilla..
thumbzilla..  •  09 Iulie 2013, 00:04
Postat de cfrclujole pe 10 Mai 2013, 17:54

bine

foarte bine,nu bine :)))))

cfrclujole
cfrclujole  •  10 Mai 2013, 17:54

bine

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close