SPORTURI  »  VOLEI  »  ALEGERI

EXCLUSIV Răsturnare de situație la FR Volei » ANS a cerut amânarea alegerilor din cauza unei erori în documentația avizată de Tribunal

Imagine de la cursul de antrenori al FR Volei
Imagine de la cursul de antrenori al FR Volei

Articol de - Publicat joi, 12 septembrie 2024 15:08 / Actualizat joi, 12 septembrie 2024 15:57

Pe 24 septembrie erau programate alegeri pentru toate funcțiile din Comitetul Director al Federației Române de Volei, dar acestea au fost amânate pentru 2 octombrie, în urma intervenției Agenției Naționale pentru Sport.

Pe 9 septembrie fusese inițial stabilită data limită pentru depunerea dosarelor de înscriere. Iar pentru funcția de președinte, conform ultimelor modificări adoptate la Adunarea Generală din aprilie 2023, candidații ar fi trebuit să îndeplinească și condiția să aibă cel puțin 8 ani de activitate în diverse structuri sau entități afiliate federației.

Își depuseseră candidatura actualul președinte, Adin Cojocaru, dar și Horațiu Nicolau, fost voleibalist, acum om de afaceri.

Una s-a decis, alta s-a trimis la instanță

Numai că printre noile modificări de regulamente și de statut adoptate anul trecut, cea în legătură cu vechimea în cadrul FR Volei a rămas, din greșeală, nemodificată. Astfel că Tribunalul a avizat așa deciziile Adunării Generale.

Ce s-a întâmplat? Când comisia de redactare a întocmit documentația, a rămas trecut greșit condiția pentru candidatură, cu vechimea de minimum 10 ani, nu cu 8 ani, cum fusese adoptată în aprilie 2023. Iar documentația, semnată de președintele Adin Cojocaru și secretarul general Constantin Ispas, a ajuns la avocatul Dinel Alexandru.

Cel care, probabil, a verificat-o doar "pe diagonală" și a trimis-o mai departe în instanță. De atunci, toată lumea din volei știa că trebuie să ai cel puțin 8 ani în structurile federale, dar inclusiv pe siteul oficial rămăsese vechiul articol, cu 10 ani.

Acum, când a fost trimis convocatorul pentru AG din 24 septembrie, la capitolul Condiții de candidatură la funcția de președinte era stipulat că e nevoie de 8 ani de vechime, dar în documentația completă, cea avizată Tribunal, era prevăzută vechimea de minimum 10 ani. Nimeni nu și-a dat seama.

„O să facem o anchetă internă, se vor lua măsuri”

Însă unul dintre membri a făcut o sesizare. Apoi, la controlul juridic al documentelor, de la ANS, s-a constatat neconcordanța respectivă. Astfel, conducerea FR Volei a fost informată de greșeală și de necesitatea amânării adunării generale.

„Nu știu cum s-a putut produce această eroare! Dintre toate modificările adoptate în aprilie 2023, numai asta a fost trimisă greșit spre Tribunal. Adică n-a fost schimbată vechea prevedere. Așa că nu am avut ce face, trebuie să respectăm legea. Am făcut un nou convocator, în care e prevăzut că e nevoie de 10 ani de vechime în structurile afiliate federației pentru a candida la funcția de președinte. Și am amânat adunarea generală pentru 2 octombrie”, a spus președintele FR Volei, Adin Cojocaru.

Acesta a confirmat că „am lucrat toți la documentația ce urma să fie trimisă în instanță. Poate e și vina mea, poate și a secretarului general Constantin Ispas, poate și a avocatului cu care colaborăm, Dinel Alexandru. Dânsul a trimis actele către Tribunal, dar probabil că nu le-a citit la rând, bazându-se că noi am transcris corect documentele. Vom face o anchetă internă și se vor lua măsuri împotriva celor care au greșit, asta e clar!".

Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate, din moment ce cam toți cei din conducere sunt vizați pentru această eroare, care schimbă și mai drastic condițiile de candidatură a unor eventuali adversari ai actualului președinte, Adin Cojocaru.

Condiții mai grele pentru contracandidatul Horațiu Nicolau

Conform unor surse GSP.ro, Horațiu Nicolau, contracandidatul lui Adin Cojocaru, nu reușise să depună la dosar dovada activității sale în structurile voleibalistice decât pentru 6 ani, cu adeverințe, iar pentru alți doi ani avea declarații ale foștilor secretari din FR Volei, Viorel Manole și Dan Gârleanu, că a activat în Comisia de volei pe plajă. Dar declarațiile nu sunt admise ca dovezi, conform regulamentelor. Acum însă, pentru Nicolau va fi și mai greu să aducă adeverințe că ar fi activat cel puțin 10 ani în cadrul unor structuri afiliate la FR Volei.

Președintele Adin Cojocaru spune că „nu am făcut asta ca să oprim pe cineva să candideze. Nici ca să-i punem bețe în roate lui Horațiu Nicolau, în acest caz. Că nici nu știam cine va candida. Dar federația a făcut acea greșeală cu actele și nu puteam să ignorăm sesizarea venită de la ANS. Trebuie să respectăm ultimele modificări avizate de Tribunal. Eu chiar mi-aș fi dorit să fie și alți candidați".

Termenul limită de depunere a noilor candidaturi, care să respecte inclusiv condiția cu vechimea de 10 ani, a fost și el schimbat pentru 17 septembrie. Iar pe 18 septembrie, comisia de validare va decide cine îndeplinește condițiile, inclusiv pentru funcția de președinte. Dar, cel mai probabil, și la FR Volei, așa cum s-a mai întâmplat la alte federații, precum la FRF, sau azi la COSR, vor fi alegeri de tip "PCR", cu un singur candidat.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Superliga
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus
Liga Campionilor
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus

Real Madrid - Stuttgart 3-1 » Chin blanco la start! Courtois și pedigriul european o scapă pe Real Madrid de rușine

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează