Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 19 aprilie 2010 00:00
Rapidul a umilit Steaua în numai 45 de minute, a reintrat în cărţile pentru Europa League şi a făcut aproape irealizabil visul roş-albaştrilor pentru un nou titlu Vezi rezumatul partidei Rapid - Steaua 5-1! (video)
Poate că e o remarcă facilă, dar Rapidul s-a însufleţit brusc sub aripile îngereşti ale lui Sandu Neagu. Spiritul lui a dirijat atmosfera derbyului cu Steaua, în tribune şi pe gazon, suficient de presant pentru a împinge de la spate trupa giuleşteană către o primă repriză de poveste. Similară, dacă vreţi, cu acele fabuloase 45 de minute ale "naţionalei" din mai '92, cînd Hagi (2), Lupescu (2) şi Balint spulberau triumfal Ţara Galilor cu un 5-0 după numai o jumătate de ceas de joc! Copos: "Avem super echipă, super antrenor şi o super galerie" (video)
Opera de atunci i-a aparţinut lui Dinu. Acum, tot un dinamovist, Andone, şi-a marcat CV-ul cu o execuţie-blitz comparabilă. Şi-a aşezat echipa într-un 4-2-3-1 respectat ca la carte de Lazăr şi compania. Şi a dat drumul la cîini încă din secunda unu! Grigorie (4) şi Spadacio (5) au încălzit repede careul roş-albastru, pregătind curajos terenul pentru explozia lui Ioniţă. Andone: "N-am mai ţinut cont că e Steaua, ne trebuie punctele" (video)
Puştiul pregătit pentru Bundesliga a aruncat în aer Giuleştiul fremătînd cu o lovitură de cap în dreapta lui Tătăruşanu (7) şi a semnat apoi "dubla" cu sînge rece (17). Între reuşitele atacantului vişiniu, unica străfulgerare a Stelei, cu un penalty obţinut şi transformat de Kapetanos (14), of course!, singurul exemplar viu aseară din curtea lui Stoichiţă. Stoichiţă: "Nimic nu e pierdut, trebuie să mergem înainte" (video)
Cel mai clar succes din istorie
Cu un cuplu de închizători fără busolă, Ov. Petre - Toja, parcă certaţi cu deposedările ori pasele, oaspeţii s-au înfundat minut cu minut în capcanele fără sfîrşit întinse pe tot terenul de oamenii lui Andone. Pe dreapta, Săpunaru şi Grigorie l-au exasperat pe Petre Marin, iar în flancul stîng Spadacio şi Cesinha s-au simţit ca la o promenadă pe Calea Victoriei. Cel de-al doilea a şi urcat tabela la 3-1 cu un lob scurt peste Tătăruşanu, prelungit apoi în plasă (22), completarea venind de la Marius Constantin, penalty transformat după un fault asupra lui Grigorie.
După pauză, acelaşi joc de-a şoarecele şi pisica. O formaţie a Stelei parcă un pic mai vivace, doiar cît să aibă două încercări anemice la poarta lui Bornescu, prin Arman Karamian (67) şi Stancu (69). Dar şi un Rapid la fel de determinat, punctînd fără milă pentru un 5-1 neverosimil (73), numai bun să dea contur celei mai spectaculoase victorii a Giuleştinei în acest sezon, dar şi celui mai categoric succes al Rapidului asupra Stelei din istorie! Cu dedicaţie specială însă pentru CFR Cluj, care, prin eşecul Stelei, se duce lansat către un nou titlu.
Săpunaru trebuia eliminat
Marius Avram a făcut o singură greşeală de arbitraj. Săpunaru a avut un atac criminal asupra lui Tănase, dar Avram a dictat doar fault, nici măcar cartonaş galben. Reluările TV demonstrează că Săpunaru se duce cu ambele picioare direct pe tibia stelistului, piciorul drept al lui Tănase îndoindu-se sub forţa crampoanelor lui Săpunaru.
Ruşine după 29 de ani!
Steaua nu a mai primit 4 goluri în primele 33 de minute ale unui meci de campionat din 1981, cînd a pierdut cu 5-0 la Baia Mare, pe 13 iunie. Interesant e că băimărenii erau ca şi retrogradaţi cu 3 etape înaintea finalului de sezon, iar steliştii sperau la Cupa UEFA. Pînă la urmă, Baia Mare a picat în Liga a II-a, în timp ce echipa din Ghencea a terminat pe 4 şi a ratat calificarea în Europa.
13.06.1981 FC Baia Mare - Steaua 5-0
Au marcat: Buzgău (3, 16, 33), Dragomirescu (27), L. Bălan (85)
FC Baia Mare: Feher - G. Mureşan, Borz, Koler, Hotico - L. Bălan, Tătăran (62 Lenghel), Terheş - Szepi (87 Deac), Buzgău, Dragomirescu. Antrenor: Traian Ivănescu
Steaua: A. Toma - Anghelini, Fl. Marin, Iovan, I. Gheorghe - T. Stoica, G. Balint, Isaia - M. Răducanu, Ad. Ionescu (20 Cernescu), Sertov. Antrenor: Gheorghe Constantin
Iordănescu, interzis în Giuleşti
Anghel Iordănescu a venit în Giuleşti însoţit de cei doi băieţi ai săi, dar nu a mai găsit nici un loc liber. "Dă-l afară! Nu are voie să stea aici", i-a strigat Rică Răducanu unui steward, iar fostul selecţioner s-a enervat şi a plecat. "Bă, am glumit!", a spus Răducanu. "Am plecat fiindcă nu mai erau locuri, dar nu este normal pentru că eu am cumpărat bilete!", a comentat Iordănescu. (Remus Răureanu)
Omagiu pentru Sandu Neagu
Jucătorii au intrat înainte de startul partidei cu tricouri avînd chipul lui Sandu Neagu şi cu numărul 9 pe spate. Giuleştenii au afişat şi un banner pe care au scris: "Sandu Neagu a plecat spre Cer, Giuleştiul nu va mai fi acelaşi fără el". Pe tabela de marcat au rulat imagini din cariera de fotbalist a fostei glorii a alb-vişniilor, dar şi din ultimii ani. Soţia fostului fotbalist şi copiii săi au urmărit meciul de la tribuna oficială, îmbrăcaţi în doliu. În faţa stadionului, giuleştenii au amenajat un loc în care oamenii au putut depune flori şi aprinde lumînări. (Cătălin Popescu)
Stoichiţă şi Panduru au preferat handbalul
Steaua a ajuns la stadionul din Giuleşti cu o oră şi jumătate înainte de începerea meciului. Jucătorii au ieşit imediat pe teren, în timp ce Mihai Stoichiţă şi Basarab Panduru au intrat la secretariatul clubului Rapid pentru a vedea finalul partidei Oltchim - Gyor 24-20. La sfîrşit, Stoichiţă a tras concluzia: "Dacă nu avem meci în acea duminică, vom merge şi noi la finala de la Bucureşti". (Andrei Crăiţoiu)
Tudose în locul lui Parpas
Stoichiţă a fost nevoit să schimbe din nou jucătorii titulari în defensivă. De această dată, cipriotul Stelios Parpas a rămas pe banca de rezerve din cauza unei probleme medicale care l-a împiedicat să se antreneze normal în zilele premergătoare jocului. În locul lui, Stoichiţă l-a preferat pe Tudose, care nu mai evoluase din primul minut din deplasarea de la Urziceni, 7 martie. În schimb, Parpas bifase ca integralist ultimele 7 runde, în care Steaua a încasat doar 4 goluri. (Remus Răureanu)
Petre Marin, meciul 444
Căpitanul Stelei a bifat aseară cel de-al 444-lea meci în prima ligă din România, fiind primul în topul jucătorilor activi. Petre Marin a urcat pe locul 8 în clasamentul all-time, lăsîndu-i în urmă, printre alţii, pe Liţă Dumitru (442) şi pe Nicolae Ungureanu (438). Petre Marin, 36 de ani şi jumătate, a debutat în Liga I în octombrie 1993, în meciul Sportul - Inter Sibiu 1-0.
Topul meciurilor în Liga I
490 Costică Ştefănescu
485 Florea Ispir
484 Ladislau Boloni
470 Costel Cîmpeanu
465 Paul Cazan
454 Cornel Dinu
447 Constantin Stancu (447)
Gauracs, pierdut la mall :)
Înaintea partidei, elevii lui Ioan Andone au mers la mall pentru a se relaxa pentru o oră. După plimbare, giuleştenii au fost nevoiţi să mai rămînă 20 de minute în parcare fiindcă Edgars Gauracs se rătăcise în complexul comercial. Jucătorii au stat în autocar pînă cînd letonul a găsit ieşirea. (Cătălin Popescu)
"Frumuseţea fotbalului o dau zeii din teren"
Galeria giuleştenilor a pregătit o coregrafie specială pentru acest meci. Suporterii au afişat un banner pe toată suprafaţa peluzei pe care era desenat un teren de fotbal, avînd echipa Rapidului din 1967, anul primului titlu pentru alb-visinii. "Frumuseţea fotbalului o dau zeii din teren care produc minuni, nu traficul de fotbalişti, blaturile sau banii din televiziuni", au scris rapidiştii pe un alt banner. (Cătălin Popescu)
Steaua, fără galerie
Elevii lui Stoichiţă nu au avut aseară galerie în Giuleşti! Iniţial Rapidul le-a rezervat roş-albaştrilor 406 bilete, dar apoi s-a răzgîndit. Pentru că în returul campionatului trecut Steaua le-a dat doar 400 de tichete, reprezentînd 2 la sută din capacitea stadionului, giuleştenii au decis să acorde doar 152 de bilete. Suporterii Stelei au refuzat să le ridice şi astfel sectorul rezervat oaspeţilor a fost ocupat doar de ofiţerul de presă, alături de Gora Tall şi de stewarzi.
- Marius Şumudică a fost felicitat pentru victoria cu Dinamo (3-2). Fanii i-au cerut antrenorul Gloriei Bistriţa să vină în Giuleşti.
- Jucătorii Unirii Urziceni Vasile Maftei şi George Galamaz au venit aseară pentru a urmări derby-ul. Cei doi au evoluat în trecut la Rapid.
- Vicepreşedintele Nicolae Manea a urmărit meciul alături de Mircea Geoană. Preşedintele Senatului a venit însoţit de cei doi copii ai săi, Ana şi Alexandru.
- Jucătorii au ţinut un moment de reculegere pentru dispariţia lui Sandu Neagu, dar şi pentru tragedia din Polonia.
- Fără drept de joc, Dacian Varga a urmărit din tribune meciul. Tibi Bălan a preferat să rămînă acasă.
- George Copos şi Gigi Becali au ajuns la stadion cu puţin timp înainte de startul partidei. Patronul Rapidului l-a invitat pe Becali să urmărească împreună meciul, din lojă.