Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 22 aprilie 2010 00:00
## ♦ Claudiu Popa şi Daniel Florea conduc comisiile LPF la care Timişoara cîştigă pe bandă rulantă
Poli are parte de soluţii favorabile dubioase pe cazuri majore judecate la ligă. Dosarul Florentin Marinescu e un exemplu. Coincidenţă bizară, toate sînt legate de numele celor doi preşedinţi de instanţă, directori la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
Colegi la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), instituţia care gestionează marile privatizări din România, Daniel Florea şi Claudiu Popa sînt oamenii care, în timp, au devenit îngerii păzitori ai Timişoarei la comisiile sportive.
Prin mîinile lor au trecut, în ultimul an şi jumătate, dosare grele ale bănăţenilor, rezolvate în mare majoritate cu rezoluţii dubioase, favorabile lui Poli. Un club ajuns de departe cap de listă la litigiile din fotbalul românesc!
Daniel Florea, 37 de ani
- vicepreşedinte AVAS de 6 luni
- a devenit celebru prin îngroparea cazului "Valiza" din 2008: fost şef al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) la FRF, a anulat toate sancţiunile dictate anterior, cu depunctări şi suspendări!
- a fost dat afară de federaţie, fiind recuperat de Dumitru Dragomir: conduce acum Comisia de Recurs de la LPF, ultima instanţă internă
Claudiu Popa, 38 de ani
- director la AVAS
- a fost vicepreşedinte al comisiei care a acordat licenţa Craiovei pentru sezonul 2009-2010, în ciuda dosarului incomplet şi a recomandărilor negative făcute de specialişti
- FRF l-a dat afară, Dragomir l-a reactivat la LPF: e şeful Comisiei pentru Soluţionarea Litigiilor
Salariu refuzat: 261.489 euro
Ultima ispravă a cuplului Florea - Popa e legată de "dosarul Florentin Marinescu". Pentru o mai simplă identificare, preparatorul fizic al Stelei de aur, cîştigătoarea CCE în '86.
Omul a lucrat pentru Poli, cu convenţie civilă de prestări servicii, în perioada octombrie 2006 - octombrie 2008. Ceea ce a urmat după finalul contractului e însă istoricul halucinant al unui caz urît mirositor. Cu foloase consistente pentru patronul Timişoarei, Marian Iancu! Prin largul concurs al deciziilor bizare dictate de "dublul" de la comisiile lepefiote!
Marinescu şi-a cerut drepturile financiare imediat după ce bănăţenii au refuzat să-i achite salariul restant: 261.489 euro. După ce a trecut prin toate instanţele FRF, a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă, care obliga Poli la plată.
Cîrligul lui Poli: plîngere la DNA
Pe parcurs, Timişoara nu se împacă însă cu soluţia previzibilă şi apelează la fineţuri avocaţiale. Mai întîi, reţineţi momentul util pentru mai tîrziu!, face plîngere la DNA împotriva membrilor Comisiei pentru Statutul Jucătorului (CSJ): presupuse fapte de corupţie în rezolvarea speţei. Apoi, îi recuză pe judecătorii din Camera Naţională de Soluţionare a Litigiilor (CNSL), învestită cu punerea în practică a deciziei finale. În fapt, demersuri menite să tragă de timp, cîrlige într-o tactică a lui Poli de a împinge diferendul la infinit!
Iar strategia impusă de Iancu ajunge să întoarcă spectaculos cazul. Dar la LPF, unde comisiile pentru Liga I s-au mutat de la federaţie în baza unui protocol încheiat în vara anului trecut. Asta după contre interminabile între Dragomir şi Sandu/Lupescu! Legal, înţelegerea intra însă în vigoare doar în noiembrie 2009, după ce Tribunalul Bucureşti a avizat modificările intervenite în statutul FRF.
Executare nu, recurs da!
Fără să ţină însă cont de acest aspect, judecătorii din curtea lui Mitică preiau imediat pe rol "cazul Marinescu". Mai precis, CNSL, preşedinte Claudiu Popa. Şi, în loc să treacă la executarea Timişoarei conform deciziei definitive existente, îi oferă lui Iancu portiţa unui termen de recurs în termen de 5 zile, deşi regulamentul precizează clar că hotărîrile irevocabile nu mai pot fi atacate!
Comisia de Recurs, condusă de colegul lui Popa de la AVAS, Daniel Florea, acceptă demersul lui Poli. Şi, nu-i aşa că aţi ameţit?, îl retrimite spre judecată la CNSL! Adică, mai pe româneşte, speţa se reia aproape de la zero, cu toate că dosarul fusese închis la federaţie şi mai trebuia doar pus în aplicare verdictul nefavorabil bănăţenilor.
Martor, nu învinuit
Capul sub un jet de apă rece şi continuăm! Timişoara solicită de această dată suspendarea executării silite pe motivul că asupra lui Marinescu e începută urmărirea penală. În ce dosar? Vă reamintiţi, acela deschis la DNA, după plîngerea lui Poli, împotriva membrilor CSJ, prima comisie de la FRF care-i dăduse cîştig de cauză tehnicianului.
Cinci termene, întinse de-a lungul a două luni şi jumătate, se scurg apoi spre a se demonstra finalmente că Marinescu are acolo calitate de martor, nu de învinuit. "Şi, oricum, s-a dispus pentru toţi cei reclamaţi neînceperea urmăririi penale", completează preparatorul fizic. Soluţia comisiei lui Popa e însă fermă: TIMIŞOARA ARE DREPTATE, SE SUSPENDĂ PLATA PÎNĂ LA SOLUŢIONAREA CAUZEI PENALE! "În cazul FC Argeş, de exemplu, n-a mai funcţionat aceeaşi teorie. I-au retrogradat, chiar dacă instanţa civilă e în plină derulare a procesului din lotul Penescu", explică Iustin Ştefan, avocatul lui Marinescu.
Motivare: n-are diplomă de preparator fizic!
Povestea nu ia însă sfîrşit aici. Iancu forţează nota şi solicită la CNSL/Claudiu Popa nulitatea contractului lui Marinescu, cerîndu-i şi banii deja încasaţi (cca. 87.000 euro)! Motiv: nu a prezentat dovada că are calificare de preparator fizic! Antrenorul află din întîmplare de noua speţă, despre care nu fusese anunţat legal. "Dacă reprezentantul meu nu ajungea la termen printr-un concurs fericit de împrejurări, dosarul ar fi fost soluţionat în favoarea Timişoarei, ilegal şi abuziv", susţine Marinescu.
În faţa documentelor evidente, CNSL respinge cererea Timişoarei, care ajunge însă, bineînţeles, la Comisia de Recurs, la Daniel Florea! Unde Poli cîştigă! CONTRACTUL LUI MARINESCU E DECLARAT NEVALABIL, FIINDCĂ NU DEŢINE DIPLOMĂ DE PREPARATOR FIZIC! "În 2006, nu exista nici o instituţie abilitată care să emită o asemenea certificare punctuală", spune Sensei.
LPF nu-l mai obligă însă pe Marinescu să restituie şi banii deja primiţi, ajungîndu-se practic la soluţia ideală pentru Poli: nu mai trebuie să achite peste 260.000 de euro şi apare şi ca binefăcătoare a antrenorului, căruia îi lasă sumele luate la începutul colaborării.
CONSECINŢELE DOSARULUI
- membrii comisiilor LPF care s-au pronunţat în dosar au fost daţi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei
- la FRF se cere printr-un memoriu punerea, în fine, în executare a sentinţei definitive dictate de o comisie federală: nu s-a dat încă nici un răspuns
"Domnul Marinescu v-a spus ce se întîmplă cu plîngerea pe care am făcut-o la DNA? N-aş garanta că s-a dat neînceperea urmăririi penale! Şi v-a spus că n-a venit la muncă după o perioadă, cînd a constatat că e depăşit de atribuţii?"
Marian Iancu, finanţator Poli Timişoara
"A înşelat clubul cu calitatea de preparator fizic pe fotbal, nu pe altceva. Îl vom acţiona în instanţă. A vrut să ne inducă în eroare cu povestea lui despre Steaua '86. N-aş vrea să spun acum cu ce se ocupa el atunci, de fapt!"
Marian Iancu, finanţator Poli Timişoara
"E un caz atît de clar, încît nici n-ar fi trebuit să mai îmi iau un avocat. Dar am făcut-o tocmai ca să nu calc pe la comisii şi să evit orice discuţii stupide"
Florentin Marinescu, fost preparator fizic Poli
Urmează Varga/Bălan?
Încurcatul caz Varga/Bălan va primi săptămîna viitoare un verdict din partea Comisiei de Recurs a LPF, prezidată de Daniel Florea. El şi colegii din instanţă vor trebui să valideze sau să infirme hotărîrea dictată de Comisia de Disciplină de la ligă, care a dat meci pierdut pentru Rapid cu 0-3, după ce giuleştenii cîştigaseră pe teren, 1-0, partida cu Poli din etapa a 20-a.
ALTE DECIZII PRO-TIMIŞOARA ALE CUPLULUI FLOREA/POPA
- martie 2010 - Iancu e suspendat 6 luni şi amendat cu 150.000 RON pentru declaraţii ofensatoare la adresa sănătăţii lui Mircea Sandu
- aprilie 2010 - sancţiunea e redusă la 3 luni şi 14.000 RON
- martie 2009 - Iancu primeşte trei sancţiuni consecutive: suspendare 9 luni/10 luni/18 luni, două amenzi de cîte 300.000 RON şi una de 450.000 RON pentru declaraţii denigratoare la adresa oficialilor FRF în cazul cu palmaresul
- octombrie 2009 - sancţiunea e redusă la 6 luni (exact cîte trecuseră!)
- 2009 - CNSL decide că portarul Marius Popa nu mai trebuie să primească 60.000 euro de la Poli, cu toate că exista o convenţie prin care Timişoara îşi dădea acordul ca jucătorul să se antreneze cu altă echipă pînă cînd va apărea o ofertă fermă de transfer de 100.000 euro plus TVA
- august 2007 - Ganea e suspendat 22 de etape pentru agresarea asistentului Dorin Mudura în timpul partidei Poli - Rapid şi e amendat cu 14.000 RON
- noiembrie 2007 - CAF de la FRF îi reduce sancţiunea la numai 16 etape, după ce Comisia de Apel menţinuse prima hotărîre
- 2006 - şef la Comisia de Apel la FRF, Florea îi declară liberi de contractul cu FC Naţional pe Shroj şi Abiodun, revendicaţi de Timişoara;
- 2007 - ajuns la CAF, Florea se abţine cînd dosarul ajunge, pe o revizuire contestată, la o comisie pe care o conducea tot el; CAF îi declară liberi pe cei doi.
Neprogramare evitată
În decembrie 2009, antrenorul Gabi Balint cîştigă litigiul cu Poli pentru salariul restant: 45.000 euro. De această dată, Comisia de Recurs a lui Florea oferă un verdict defavorabil clubului. Dar prin tergiversări repetate, tehnicianul îşi primeşte banii abia pe 3 martie. Între timp, LPF nu ia în calcul, conform regulamentului, interzicerea transferurilor lui Poli şi neprogramarea bănăţenilor. Astfel, Timişoara poate juca partidele cu Iaşi (2-1) şi cu Rapid (0-1), ultimul urmat de scandalul Varga/Bălan.
Excepţia Ganea
Unul dintre puţinele cazuri importante pierdute de Poli în ultimul an a fost litigiul cu Ionel Ganea, judecat însă la FRF. Jucătorul a cîştigat la toate comisiile federale, la începutul lui 2009, Timişoara fiind obligată să-i achite finalmente salariul pe două luni restante şi primele pentru returul sezonului 2007-2008. Lui Ganea i s-a day dreptate inclusiv la TAS.
### Claudiu Popa şi Daniel Florea conduc comisiile LPF la care Timişoara cîştigă pe bandă rulantă
Poli are parte de soluţii favorabile dubioase pe cazuri majore judecate la ligă. Dosarul Florentin Marinescu e un exemplu. Coincidenţă bizară, toate sînt legate de numele celor doi preşedinţi de instanţă, directori la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
Colegi la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ( AVAS), instituţia care gestionează marile privatizări din România, Daniel Florea şi Claudiu Popa sînt oamenii care, în timp, au devenit îngerii păzitori ai Timişoarei la comisiile sportive.
Prin mîinile lor au trecut, în ultimul an şi jumătate, dosare grele ale bănăţenilor, rezolvate în mare majoritate cu rezoluţii dubioase, favorabile lui Poli. Un club ajuns de departe cap de listă la litigiile din fotbalul românesc!
Daniel Florea, 37 de ani
- vicepreşedinte AVAS de 6 luni
- a devenit celebru prin îngroparea cazului "Valiza" din 2008: fost şef al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) la FRF, a anulat toate sancţiunile dictate anterior, cu depunctări şi suspendări!
- a fost dat afară de federaţie, fiind recuperat de Dumitru Dragomir: conduce acum Comisia de Recurs de la LPF, ultima instanţă internă
Claudiu Popa, 38 de ani
- director la AVAS
- a fost vicepreşedinte al comisiei care a acordat licenţa Craiovei pentru sezonul 2009-2010, în ciuda dosarului incomplet şi a recomandărilor negative făcute de specialişti
- FRF l-a dat afară, Dragomir l-a reactivat la LPF: e şeful Comisiei pentru Soluţionarea Litigiilor
Salariu refuzat: 261.489 euro
Ultima ispravă a cuplului Florea - Popa e legată de "dosarul Florentin Marinescu". Pentru o mai simplă identificare, preparatorul fizic al Stelei de aur, cîştigătoarea CCE în '86.
Omul a lucrat pentru Poli, cu convenţie civilă de prestări servicii, în perioada octombrie 2006 - octombrie 2008. Ceea ce a urmat după finalul contractului e însă istoricul halucinant al unui caz urît mirositor. Cu foloase consistente pentru patronul Timişoarei, Marian Iancu! Prin largul concurs al deciziilor bizare dictate de "dublul" de la comisiile lepefiote!
Marinescu şi-a cerut drepturile financiare imediat după ce bănăţenii au refuzat să-i achite salariul restant: 261.489 euro. După ce a trecut prin toate instanţele FRF, a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă, care obliga Poli la plată.
Cîrligul lui Poli: plîngere la DNA
Pe parcurs, Timişoara nu se împacă însă cu soluţia previzibilă şi apelează la fineţuri avocaţiale. Mai întîi, reţineţi momentul util pentru mai tîrziu!, face plîngere la DNA împotriva membrilor Comisiei pentru Statutul Jucătorului (CSJ): presupuse fapte de corupţie în rezolvarea speţei. Apoi, îi recuză pe judecătorii din Camera Naţională de Soluţionare a Litigiilor (CNSL), învestită cu punerea în practică a deciziei finale. În fapt, demersuri menite să tragă de timp, cîrlige într-o tactică a lui Poli de a împinge diferendul la infinit!
Iar strategia impusă de Iancu ajunge să întoarcă spectaculos cazul. Dar la LPF, unde comisiile pentru Liga I s-au mutat de la federaţie în baza unui protocol încheiat în vara anului trecut. Asta după contre interminabile între Dragomir şi Sandu/Lupescu! Legal, înţelegerea intra însă în vigoare doar în noiembrie 2009, după ce Tribunalul Bucureşti a avizat modificările intervenite în statutul FRF.
Executare nu, recurs da!
Fără să ţină însă cont de acest aspect, judecătorii din curtea lui Mitică preiau imediat pe rol "cazul Marinescu". Mai precis, CNSL, preşedinte Claudiu Popa. Şi, în loc să treacă la executarea Timişoarei conform deciziei definitive existente, îi oferă lui Iancu portiţa unui termen de recurs în termen de 5 zile, deşi regulamentul precizează clar că hotărîrile irevocabile nu mai pot fi atacate!
Comisia de Recurs, condusă de colegul lui Popa de la AVAS, Daniel Florea, acceptă demersul lui Poli. Şi, nu-i aşa că aţi ameţit?, îl retrimite spre judecată la CNSL! Adică, mai pe româneşte, speţa se reia aproape de la zero, cu toate că dosarul fusese închis la federaţie şi mai trebuia doar pus în aplicare verdictul nefavorabil bănăţenilor.
Martor, nu învinuit
Capul sub un jet de apă rece şi continuăm! Timişoara solicită de această dată suspendarea executării silite pe motivul că asupra lui Marinescu e începută urmărirea penală. În ce dosar? Vă reamintiţi, acela deschis la DNA, după plîngerea lui Poli, împotriva membrilor CSJ, prima comisie de la FRF care-i dăduse cîştig de cauză tehnicianului.
Cinci termene, întinse de-a lungul a două luni şi jumătate, se scurg apoi spre a se demonstra finalmente că Marinescu are acolo calitate de martor, nu de învinuit. "Şi, oricum, s-a dispus pentru toţi cei reclamaţi neînceperea urmăririi penale", completează preparatorul fizic. Soluţia comisiei lui Popa e însă fermă: TIMIŞOARA ARE DREPTATE, SE SUSPENDĂ PLATA PÎNĂ LA SOLUŢIONAREA CAUZEI PENALE! "În cazul FC Argeş, de exemplu, n-a mai funcţionat aceeaşi teorie. I-au retrogradat, chiar dacă instanţa civilă e în plină derulare a procesului din lotul Penescu", explică Iustin Ştefan, avocatul lui Marinescu.
Motivare: n-are diplomă de preparator fizic!
Povestea nu ia însă sfîrşit aici. Iancu forţează nota şi solicită la CNSL/Claudiu Popa nulitatea contractului lui Marinescu, cerîndu-i şi banii deja încasaţi (cca. 87.000 euro)! Motiv: nu a prezentat dovada că are calificare de preparator fizic! Antrenorul află din întîmplare de noua speţă, despre care nu fusese anunţat legal. "Dacă reprezentantul meu nu ajungea la termen printr-un concurs fericit de împrejurări, dosarul ar fi fost soluţionat în favoarea Timişoarei, ilegal şi abuziv", susţine Marinescu.
În faţa documentelor evidente, CNSL respinge cererea Timişoarei, care ajunge însă, bineînţeles, la Comisia de Recurs, la Daniel Florea! Unde Poli cîştigă! CONTRACTUL LUI MARINESCU E DECLARAT NEVALABIL, FIINDCĂ NU DEŢINE DIPLOMĂ DE PREPARATOR FIZIC! "În 2006, nu exista nici o instituţie abilitată care să emită o asemenea certificare punctuală", spune Sensei.
LPF nu-l mai obligă însă pe Marinescu să restituie şi banii deja primiţi, ajungîndu-se practic la soluţia ideală pentru Poli: nu mai trebuie să achite peste 260.000 de euro şi apare şi ca binefăcătoare a antrenorului, căruia îi lasă sumele luate la începutul colaborării.
CONSECINŢELE DOSARULUI
- membrii comisiilor LPF care s-au pronunţat în dosar au fost daţi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei
- la FRF se cere printr-un memoriu punerea, în fine, în executare a sentinţei definitive dictate de o comisie federală: nu s-a dat încă nici un răspuns
"Domnul Marinescu v-a spus ce se întîmplă cu plîngerea pe care am făcut-o la DNA? N-aş garanta că s-a dat neînceperea urmăririi penale! Şi v-a spus că n-a venit la muncă după o perioadă, cînd a constatat că e depăşit de atribuţii?"
Marian Iancu, finanţator Poli Timişoara
"A înşelat clubul cu calitatea de preparator fizic pe fotbal, nu pe altceva. Îl vom acţiona în instanţă. A vrut să ne inducă în eroare cu povestea lui despre Steaua '86. N-aş vrea să spun acum cu ce se ocupa el atunci, de fapt!"
Marian Iancu, finanţator Poli Timişoara
"E un caz atît de clar, încît nici n-ar fi trebuit să mai îmi iau un avocat. Dar am făcut-o tocmai ca să nu calc pe la comisii şi să evit orice discuţii stupide"
Florentin Marinescu, fost preparator fizic Poli
Urmează Varga/Bălan?
Încurcatul caz Varga/Bălan va primi săptămîna viitoare un verdict din partea Comisiei de Recurs a LPF, prezidată de Daniel Florea. El şi colegii din instanţă vor trebui să valideze sau să infirme hotărîrea dictată de Comisia de Disciplină de la ligă, care a dat meci pierdut pentru Rapid cu 0-3, după ce giuleştenii cîştigaseră pe teren, 1-0, partida cu Poli din etapa a 20-a.
ALTE DECIZII PRO-TIMIŞOARA ALE CUPLULUI FLOREA/POPA
- martie 2010 - Iancu e suspendat 6 luni şi amendat cu 150.000 RON pentru declaraţii ofensatoare la adresa sănătăţii lui Mircea Sandu
- aprilie 2010 - sancţiunea e redusă la 3 luni şi 14.000 RON
- martie 2009 - Iancu primeşte trei sancţiuni consecutive: suspendare 9 luni/10 luni/18 luni, două amenzi de cîte 300.000 RON şi una de 450.000 RON pentru declaraţii denigratoare la adresa oficialilor FRF în cazul cu palmaresul
- octombrie 2009 - sancţiunea e redusă la 6 luni (exact cîte trecuseră!)
- 2009 - CNSL decide că portarul Marius Popa nu mai trebuie să primească 60.000 euro de la Poli, cu toate că exista o convenţie prin care Timişoara îşi dădea acordul ca jucătorul să se antreneze cu altă echipă pînă cînd va apărea o ofertă fermă de transfer de 100.000 euro plus TVA
- august 2007 - Ganea e suspendat 22 de etape pentru agresarea asistentului Dorin Mudura în timpul partidei Poli - Rapid şi e amendat cu 14.000 RON
- noiembrie 2007 - CAF de la FRF îi reduce sancţiunea la numai 16 etape, după ce Comisia de Apel menţinuse prima hotărîre
- 2006 - şef la Comisia de Apel la FRF, Florea îi declară liberi de contractul cu FC Naţional pe Shroj şi Abiodun, revendicaţi de Timişoara;
- 2007 - ajuns la CAF, Florea se abţine cînd dosarul ajunge, pe o revizuire contestată, la o comisie pe care o conducea tot el; CAF îi declară liberi pe cei doi.
Neprogramare evitată
În decembrie 2009, antrenorul Gabi Balint cîştigă litigiul cu Poli pentru salariul restant: 45.000 euro. De această dată, Comisia de Recurs a lui Florea oferă un verdict defavorabil clubului. Dar prin tergiversări repetate, tehnicianul îşi primeşte banii abia pe 3 martie. Între timp, LPF nu ia în calcul, conform regulamentului, interzicerea transferurilor lui Poli şi neprogramarea bănăţenilor. Astfel, Timişoara poate juca partidele cu Iaşi (2-1) şi cu Rapid (0-1), ultimul urmat de scandalul Varga/Bălan.
Excepţia Ganea
Unul dintre puţinele cazuri importante pierdute de Poli în ultimul an a fost litigiul cu Ionel Ganea, judecat însă la FRF. Jucătorul a cîştigat la toate comisiile federale, la începutul lui 2009, Timişoara fiind obligată să-i achite finalmente salariul pe două luni restante şi primele pentru returul sezonului 2007-2008. Lui Ganea i s-a day dreptate inclusiv la TAS.