Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 02 iulie 2010 00:00
Inovaţie tehnologică folosită în premieră la un turneu final: reluări cu efect de 3D la care spectatorii văd gesturi şi trăiri spectaculoase ale jucătorilor redate în detaliu. Spydercam, camera care levitează deasupra gazonului, completează showul mediatic.
Secunda redată în 20 de secunde
Camera TV cu funcţie super slow motion e cea care oferă celebrele reluări în care vezi cum mingea se mulează pe capul jucătorilor ori cum muşchii feţei se zbat nefiresc în plin efort.
V-au furat privirea reluările de pe transmisiile TV din Africa de Sud în care mingea se mulează pe capul jucătorului, devenit purtător al unei haioase "pălării" Jabulani? Ori cele în care Casillas fornăie, după o paradă reuşită, iar buzele şi muşchii feţei dansează haotic pe ecran, precum piftia într-un castron? Sau poate v-aţi oripilat cînd aţi văzut figura agonizantă a portarului american Tim Howard, exact cînd era lovit cu gheata în piept de un atacant englez?
E rezultatul imaginilor cu redare super slow motion, o tehnologie folosită în premieră, experimental, la un Mondial. Un dispozitiv TV special înregistrează meciurile cu peste 1.000 de cadre pe secundă, un volum de 20 de ori mai mare decît al unei camere obişnuite.
Asta înseamnă că o mişcare care durează în mod normal o secundă în faţa aparatului de filmat o putem vedea în circa 20 de secunde pe micul ecran! Există însă şi camere care au o capacitate chiar mai mare decît cea demonstrată pe durata Mondialului.
Cameră cît o baterie de maşină
Dan Zăinescu, inginer car producţie la TVR, explică faptul că e vorba despre "o cameră cît o baterie de maşină, în care se află un sistem optic extrem de sofisticat. Unele imagini sînt filmate 3D. Toate sînt stocate într-un hard-disk cu memorie foarte mare, iar reluările sînt procesate în timp real, astfel încît să poată fi oferite imediat după ce momentul s-a derulat pe gazon sau în tribune. Aceste camere TV sînt postate chiar la nivelul terenului".
2 camere TV cu funcţie super slow motion sînt folosite de obicei la transmisia unor partide de fotbal
Valorează 300.000 de euro
Un astfel de aparat costă circa 300.000 de euro. Numai mecanismul optic valorează mai mult de jumătate din acest preţ!
Aceeaşi tehnologie a fost utilizată, în premieră şi pentru Olimpiadă, la Jocurile de Iarnă de la Vancouver, unde telespectatorii au putut urmări cu încetinitorul cadre altfel imperceptibile: arcuirea spectaculoasă a schiurilor unui săritor după ce s-a desprins de pe trambulină ori efortul uriaş întipărit pe chipul unui patinator în timpul cursei de viteză.
TVR o are în planul de achiziţii
Televiziunea Română a intenţionat să cumpere echipament cu funcţie super slow motion pentru sezonul trecut de Champions League, transmis de postul public. Din raţiuni financiare, planul a fost amînat, dar TVR şi-a propus să achiziţioneze în acest an aparatura necesară pentru producţia ediţiei viitoare din Liga Campionilor, unde, din toamnă, vom fi prezenţi cu două formaţii: CFR Cluj (în grupe) şi Unirea Urziceni (tur 3 preliminar).
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”