SPORTURI  »  POARTA CASCA  »  POARTĂ CASCA!

Neurochirurgul român Cătălin Obreja a inventat la începutul anilor 2000 o cască revoluţionară: "Cît costă o cască în comparaţie cu o moarte?"

Articol de GSP - Publicat luni, 10 ianuarie 2011 00:00

Creaţia medicului se bazează pe distribuirea energiei loviturii către zonele mai rezistente ale craniului. Considerat extrem de benefic, produsul său a fost contractat inclusiv de armata franceză.


Închipuiţi-vă o cască revoluţionară, utilizată în domenii diverse ca element esenţial de protecţie: sportivi profesionişti şi amatori din toată Europa, în armată ca produs balistic oferind o apărare specială antiglonţ, în activitatea industrială. Ea există graţie unui român!

Premiat în Franţa, alungat din România
Stabilit în Franţa în '90, neurochirurgul Cătălin Obreja, 45 de ani, şi-a brevetat invenţia în urmă cu circa un deceniu în Hexagon, unde, pentru produsul său, intitulat Bios-Pro, a şi primit imediat numeroase premii speciale, între care se numără unul de la Asociaţia Franceză pentru Valorificarea Cercetării.

A încercat să propună creaţia sa şi pe piaţa din România, la nivel de producţie, asamblare şi distribuţie, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. A fost refuzat inclusiv de instituţiile armatei. A renunţat.

Energie distribuită spre zonele rezistente ale craniului
Casca e prima din lume care, în cazul unui accident, absoarbe mai multă energie a loviturii decît oricare alt model şi o distribuie spre zonele cele mai rezistente ale craniului, diminuînd şansele apariţiei unor traumatisme cerebrale. Explicaţia: melanjul dintre formă şi compoziţie, un aliaj special din policarbon şi fibre de carbon.

"Craniul e o cască naturală. Are sistemul lui de protecţie, prin deformări sau fracturi care nu afectează sistemul nervos. Acum 60 de ani, căştile reprezentau un strat uniform şi erau eficace. Ulterior, modificările formei au afectat funcţia ei", explică doctorul Obreja. Experienţa lui medicală l-a făcut să abordeze subiectul printr-o altă perspectivă: "Existau leziuni cerebrale fără explicaţie pentru teoriile biomecanice cunoscute. Intervenţiile după accident ameliorează situaţia, dar şi aici s-a ajuns la un anumit plafon după care nu mai ai ce face. Pînă la urmă, viitorul se hotărăşte în momentul impactului."

"Cînd sportul devine un risc, protecţia e esenţială"
Obreja punctează că, pe pîrtiile franceze, casca e obligatorie la copii, fiind considerată o problemă de sănătate publică majoră. Patinoarele nu oferă căşti, dar asta pentru că majoritatea pasionaţilor vin cu ale lor, apreciindu-le drept accesoriu indispensabil!

Cine e de vină pentru că românii nu sînt învăţaţi să poarte cască? "Şi populaţia, şi autorităţile! Eu adresez doar un mesaj de bun-simţ. Cînd sportul devine un risc, protecţia e esenţială. O zi de spitalizare poate costa mii de euro. Cît costă o cască? Asta ca să nu vorbim de moarte!" e concluzia lui Obreja.


"Marketingul poate îndepărta protecţia. Deseori, căştile mai ieftine sînt mai eficiente decît cele scumpe. Esenţial e conceptul căştii, nu un design oarecare"

Cătălin Obreja, inventatorul căştii Bios-Pro

"Rezistenţa publicului din România la ideea de a purta cască ţine şi de dezinformare"
Cătălin Obreja, inventatorul căştii Bios-Pro

135 de euro costă o cască în două culori, proiectată de doctorul Obreja: 100 de euro e una monocoloră

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (7)
hoinar
hoinar  •  12 Ianuarie 2011, 18:47

continuare: Domnule Obreja, faceti-va reclama peste tot la casti, si faceti modele si pt alte necesitati, nu doar sporturi de iarna (moto/ciclism). Sunt sigur ca veti avea clienti si la noi, chiar daca mai putini la inceput. E de ajuns ca unul sa ramana cu bostanul intreg dupa o intalnire cu asfaltul si pun pariu ca reclama va va ajuta :).

hoinar
hoinar  •  12 Ianuarie 2011, 18:44

Uite un super articol! Si un super om domnul Obreja! Din pacate momentan romanul nu e invatat sa poarte centura in masina, nu e invatat sa se asigure cand trece strada, nu e invatat sa poarte costum si casca pe moto sau scuter. Nu e cool! Si apoi cand, in cel mai fericit caz, ajunge la dentist fara dinti din cauza bordului tare,fara airbag..injura pe cel din fata ca a franat brusc! In loc sa-si dea palme ca nu si-a asigurat un minim de siguranta.

obrejac
obrejac  •  11 Ianuarie 2011, 13:48

Multumesc pentru felicitari si pentru gandurile bune. Doresc doar sa precizez ca nimic nu e niciodata piedut : cautam in continuare colaboratori competenti în fabricatie si / sau distributie (în toate domeniile de utilizare a castilor). Dispunem astazi de toate competentele necesare dezvoltarii de noi produse. Numai bine.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează