Articol de Viorel Tudorache - Publicat miercuri, 18 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 18 ianuarie 2012 11:51
Şeful federaţiei iberice l-a trimis la Bucureşti pe directorul tehnic Gines Melendez, omul care a avut o contribuţie importantă la creşterea campionilor mondiali şi europeni de azi. La Şcoala de Antrenori, el a vorbit despre secretele juvenile ale ibericilor şi rămîne în România pînă joi, pentru alte întîlniri.
Mircea Sandu încearcă şi soluţii externe pentru a redresa situaţia critică în care a ajuns fotbalul românesc. O face pe axa relaţiei de prietenie cu preşedintele federaţiei iberice, Angel Maria Villar. Iar boss-ul de la Madrid a trimis la Bucureşti unul dintre oamenii care a contribuit la creşterea starurilor de azi din "naţionala" Spaniei, campioană europeană şi mondială en titre. E vorba de directorul tehnic Gines Melendez (61 ani). "Eu l-am dus pe Iniesta de mînă la Barcelona, la 11 ani. Era la centrul de copii de la Albacete", a fost unul dintre exemplele biografice oferite, ieri, de Melendez.
Iar tehnicianul, prezent la un simpozion susţinut la Casa Fotbalului în faţa antrenorilor români din sectorul de juniori, a încercat să le explice celor prezenţi cîteva dintre secretele dominaţiei totale a "naţionalei" Spaniei.
1. "Medaliile cîştigate la turneele finale de reprezentativele de juniori U17, U19 şi U21"
2. "Toate selecţionatele se antrenează la fel şi au acelaşi stil de joc 4-2-3-1 sau 4-3-3"
3. "Juniorii trebuie să aibă competiţii puternice! Nu folosesc la nimic victoriile cu 10-0 cînd puştii sînt în formare"
4. "Am creat un corp de antrenori cu aceeaşi mentalitate. Nu există echipa mea, ci echipa federaţiei. Cine nu respectă asta, pleacă!"
5. "Preşedintele federaţiei nu cere titluri la U17 sau la U19, ci să colaborez cu cluburile la formarea jucătorilor, pentru «naţionala» mare"
"Schimbăm zilnic informaţii la micul dejun"
Gines Melendez a precizat şi lucrurile pe care se pune accent în antrenamentele loturilor Spaniei: "Poziţia echipei în teren, presing şi posesie. Obligatoriu în această ordine".
Iar oficialul spaniol a mai dezvăluit un secret: "Toţi antrenorii selecţionatelor A, de tineret şi de juniori locuiesc la Madrid şi lucrează în fiecare zi la federaţie, de luni pînă joi. Vineri merg la meciuri. Zilnic, la 9 dimineaţa, ne întîlnim în barul federaţiei. Del Bosque, eu şi ceilalţi tehnicieni luăm micul dejun împreună. Ştiţi ce important e să ne vedem zilnic, să transmitem informaţii despre jucători?".
57 de selecţioneri regionali
Cum pregătesc selecţia? " Spania are 19 provincii. În fiecare sînt cîte două selecţionate, U16 şi U18, pentru a avea un an înaintea competiţiilor oficiale. În fiecare an, celor 57 de selecţioneri regionali le punem la dispoziţie DVD-uri cu antrenamente, astfel încît jucătorii să fie obişnuiţi cu exerciţiile cînd vin la loturi".
Şi încă un amănunt: "Del Bosque merge inclusiv la partide din campionatele regionale U12, U16 şi U18. În fiecare lună decembrie alegem 55 de fotbalişti, cîte 5 pe fiecare post, pe care-i chemăm la un ministagiu de pregătire de 3 zile. Iar în ianuarie, oprim doar 33, pe care-i antrenăm mai departe în conceptul nostru de joc".
57 de oameni lucrează în departamentul audiovideo pentru directorul tehnic al federaţiei spaniole, Gines Melendez
2 e numărul calificărilor obţinute de juniorii români la turnee finale în ultimii 10 ani: U17 (2011) şi U19 (2011, ca ţară organizatoare): în schimb, spaniolii au 8 titluri europene în aceeaşi perioadă (1 la U21, 5 la U19 şi 2 la U17)
"Singurul titlu care lipseşte Spaniei e cel mondial la U17. Eu am pierdut două finale cu africanii, care nu se ştie niciodată cîţi ani au. Unii erau cu nevestele în tribune!" (Gines Melendez, director tehnic federaţia spaniolă)
"Pique e genial. Cînd era junior, într-un turneu a făcut un colaj de fotografii trucate cu mine, în care m-a înfăţişat în ipostaze care nu mă caracterizau. Beat prin discoteci şi internat în spital după o partidă de sex cu o femeie foarte grasă" (Gines Melendez, director tehnic federaţia spaniolă)
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”