Articol de Răzvan Luţac - Publicat marti, 03 aprilie 2012 00:00 / Actualizat luni, 02 aprilie 2012 22:17
Ieri, la o dezbatere la Parlament, şeful jandarmilor a susţinut că fotografia agenţiei Mediafax, cu un jandarm fumînd în timp ce bătea un suporter al Craiovei pe 24 martie a fost trucată. Şi că într-o altă imagine, a Gazetei, cu un suporter plin de sînge, "sîngele provenea, de fapt, din faptul că suporterul muşcase de mînă un jandarm!".
Aurel Moise, şeful jandarmilor de la Ordine Publică, a produs rumoare prin declaraţiile pe care le-a făcut despre incidentele de la mitingul ”Ştiinţa nu moare”, din 24 martie
Reprezentantul Jandarmeriei suspectează că imaginea suporterului bătut de un jandarm cu ţigara în gură e modificată pe computer şi susţine că ar exista dovezi clare despre sîngele aflat pe faţa unui fan: tocmai muşcase de mînă un jandarm! Explicaţiile lui au stîrnit zîmbete la dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului
O sală mare, luminată în galben sub efectul draperiilor. La masă stau reprezentanţii jandarmilor, un bărbat şi o femeie. În jurul lor, parlamentari, presă şi societate civilă.
Va fi o dezbatere, nu o audiere parlamentară. Decorul este al unei piese serioase. Şi tema, la fel: "Jandarmeria Română: între Constituţie şi Legea 60/1991".
Aşa şi începe. Dar totul se rostogoleşte într-un umor involuntar, dureros pentru colonelul Moise, şeful jandarmilor de la Ordine Publică, şi pentru colega lui, cea care a spus doar două vorbe, iar în rest l-a asistat discret şi şoptit pe colonel. Grea sarcină pentru jandarmul cu păr alb!
Explicaţii cu zîmbetul pe buze
"De ce aţi acţionat violent împotriva suporterilor de la mitingul «Ştiinţa nu moare»?". Zîmbeşte, e relaxat.
"După eveniment, în presa centrală au fost publicate două imagini: una în care un jandarm apare cu o ţigară în gură, iar alta cu un suporter plin de sînge. Presupunem că prima poză a fost modificată, e puţin probabil ca jandarmul să fi avut ţigara în gură. În cazul fanului plin de sînge, există anumite documente care confirmă faptul că acesta muşcase de mînă un reprezentant al Jandarmeriei", a declarat Moise.
Se aude un rîs înfundat, alţii fac ochii mari, alţii încearcă să evite contactul vizual. Colonelul e sigur pe el, pe varianta lui şi zîmbeşte în continuare. În faţă are mai multe foi. Îşi apără instituţia, "în sondajele de opinie apare ca una dintre cele mai sigure din ţară", apoi revine la întrebări.
"N-au etichete de identificare fiindcă se dezlipeşte ariciul!"
"Totuşi, ce semnale aţi avut că suporterii de la mitingul din Piaţa Victoriei urmau să fie agresivi?". Moise răspunde: "O persoană din cadrul Jandarmeriei ne-a informat că un autocar plin cu fani s-a oprit pentru ca suporterii să îşi cumpere băuturi alcoolice. Aceştia se aflau în stare de ebrietate. Era normal ca jandarmii să fie în alertă".
Colonelul a fost apoi întrebat de ce jandarmii nu pot fi identificaţi. A admis că sînt obligaţi să poată fi identificaţi. "Există o prevedere în acest sens, dar există şi excepţii de la regulă. Noi avem etichete, care se aplică prin lipire pe piept. Totuşi, sistemul cu arici nu e eficient, se mai dezlipeşte cînd plouă".
O floare şi-un jandarm
Jandarmul e un vorbitor antrenat. Sare abil dintr-o temă în alta. Dă un exemplu cînd el însuşi a intervenit pentru ca oamenii săi să fie ceva mai empatici cu demonstranţii. Mitingurile transmise în direct schimbă regulile jocului.
"În timpul mitingului din Piaţa Universităţii, am văzut la televizor scena în care un copil îi dădea o floare unui jandarm, iar acesta rămînea stană de piatră. Am sunat şi i-am recomandat să-şi schimbe atitudinea, iar el a luat floarea şi a depus-o la o troiţă", spune colonelul.
"Regulile FRF"
Suporterii din jurul mesei au adus în discuţie şi "amicalul" cu Uruguay. "S-au afişat trei bannere legale atunci. Au fost confiscate! Apoi, nu înţeleg de ce jandarmii nu poartă ecusoane", a spus Mihai Călin, reprezentantul suporterilor.
Moise parează din nou. "La meciul cu Uruguay, organizatorul stabileşte regulile jocului. FRF a emis mai multe comunicate, prin care a stabilit cu ce mesaje se poate intra. Forţele de ordine au intervenit pentru respectarea acestei prevederi". Lumea nu pare mulţumită de răspuns, însă mîinile continuă să se agite în aer.
"N-avem cum stoca atîtea filmări"
"Acţiunile jandarmeriei sînt înregistrate. Ce se întîmplă cu filmările?", se interesează o participantă. "Tot ce se filmează este şters imediat după utilizare. Nu avem capacitatea de stocare necesară". Fundalul e învăluit, din nou, de rîsete răzleţe. "Vă dau eu un hard-disk extern", şopteşte cineva.
Discuţia se termină după ce colonelul este invitat să treacă în rezervă. Zîmbetul nu îi piere însă: serios, le promite celor invitaţi o nouă întîlnire, în care se vor discuta eventualele modificări din legislaţia Jandarmeriei.
"E o remarcă fără logică ce spune Jandarmeria. Poza e absolut reală. Nici un fotoreporter nu-şi permite să-şi discrediteze numele într-un asemenea fel, dînd drumul pe fluxul unei agenţii unei imagini trucate" (Alexandru Solomon, fotoreporterul Mediafax care a realizat poza cu jandarmul fumînd la intervenţie)
"Fie că este vorba de manifestaţii sportive sau culturale, există mereu anumite derapaje. E o problemă de reacţie disproporţionată" ( Cristian David, fost ministru de interne)
1000 de persoane au participat la mitingul "Ştiinţa nu moare"
23.500 de lei este valoarea totală a amenzilor acordate după mitingul fanilor