Articol de GSP - Publicat marti, 05 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 26 februarie 2013 09:48
Lionel Messi ştie ca nimeni altul să-şi surprindă adversarii prin mişcări şi execuţii care de care mai uimitoare. La baza acestora nu stă doar talentul, după cum rezultă dintr-un studiu efectuat de Universitatea Brunel, din Londra.
Potrivit respectivei analize, la originea faimoaselor fente ale starului Barcelonei se află creierul său, mai solicitat decît cel al unui jucător oarecare. Cercetătorii britanici au demonstrat că fotbaliştii de înalt nivel sînt capabili să activeze mai multe zone ale creierului lor decît amatorii, atunci cînd se găseşte lîngă un adversar, ceea ce le permite să-i evite mai uşor. Mai precis, jucătorii experimentaţi sînt capabili să-şi reprime nevoia de a reacţiona pur instinctiv, ceea ce-i expune mai puţin tentativelor de intervenţie ale rivalilor lor.
În acest studiu, 39 de jucători semiprofesionişti au fost supuşi unui RMN cerebral în timp ce urmăreau un video cu un fotbalist de nivel internaţional alergînd către ei, cu mingea la picior. În faţa acestuia, care făcea la un moment dat o fentă, participanţii trebuiau să decidă direcţia de urmat pentru a-l contra. Ei au fost plasaţi apoi în grupuri, potrivit modului de reacţie, iar cei mai buni au fost cei mai atenţi la mişcările şi acţiunile adversarului lor.
”Datele noastre privind imaginea cerebrală arată în mod clar o activare mai bună a structurilor cerebrale pentru jucătorii de înalt nivel atunci cînd vine vorba de un exerciţiu de anticipare”, a explicat unul dintre cercetători. Care a precizat: ”Noi credem că această activitate cerebrală superioară se dezvoltă în timpul antrenamentelor de nivel ridicat. Următorul pas este să observăm modul în care creierul poate fi antrenat în timp pentru a anticipa mişcările adversarilor”.
Citeşte şi ”Creierul lui Messi a devenit interes ştiinţific » Cum să decizi într-o fracţiune de secundă”.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen