Articol de Sebastian Culea - Publicat vineri, 08 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 08 februarie 2013 14:22
Distincţia a fost oferită în cadrul proiectului ”Supporting Investigative Journalism”, un program demarat în 2010 şi susţinut de British American Tobacco. Gazeta va continua ancheta despre culisele unui fotbal abandonat de autorităţi.
În cadrul unei gale organizate aseară la Sala Rondă a hotelului Intercontinental, fundaţia Freedom House a recompensat cei mai buni ziarişti de investigaţie din România. E vorba despre programul "Supporting Investigative Journalism", aflat la a treia ediţie, un proiect susţinut de British American Tobacco.
Iar unul dintre cele trei mari premii, în valoare de 2.000 de euro, a fost acordat lui Justin Gafiuc, şeful departamentului de reporteri speciali GSP, pentru ancheta legată de mafia pariurilor din România, o distincţie care validează, încurajează şi oferă valoare demersului jurnalistic al Gazetei Sporturilor.
Nume importante, dezvăluiri şi negări
Ziarul investighează de un an de zile pariurile ilegale din fotbalul românesc. Am prezentat deja 16 episoade şi povestea a 15 partide dubioase din primele două ligi.
De-a lungul cercetărilor jurnalistice, au apărut în prim-plan nume importante (Laurenţiu Reghecampf, Anamaria Prodan, Ilie Stan, Marius Şumudică, Gheorghe Ştefan, Marin Barbu, Steaua, Dinamo, Oţelul, Vaslui, Farul), personaje discrete din lumea conducătorilor de prin eşaloanele inferioare (Gabriel Oprea - şef AJF Ilfov, Cătălin Rufă - patron CSM Rm. Vîlcea, Sorin Dumitrescu - fost preşedinte Buftea), dar şi o pleiadă de jucători fără vizibilitate, însă indicaţi pe lista celor suspecţi. Cu toţii au negat cu fermitate implicarea în această poveste urîtă şi explozivă.
Gazeta le-a prezentat cu deschidere opiniile, aşa va proceda şi în continuare cu cei acuzaţi, respectînd şi principiul nevinovăţiei pînă la administrarea unor probe contrarii. Vom rămîne la mijloc între părţi şi vom oferi tuturor celor pomeniţi o platformă pentru a-şi exprima punctele de vedere. Nu susţinem că faptele s-au întîmplat într-un fel sau altul, dar publicăm informaţiile aflate.
Insideri care preferă anonimatul
Există şase insideri GSP care au descris evenimente neaşteptate şi incredibile din subteranele acestei lumi încurcate. Pariuri pe scoruri exacte, pe întoarceri spectaculoase de rezultat, pe goluri înscrise la minut. Interlopi şi maşini rechiziţionate.
Sursele au cerut să li se păstreze confidenţialitatea. Asta pentru că deşi mai multe ziare au pornit dezvăluiri consistente despre pariurile care truchează rezultate, şefii fotbalului românesc şi organele de anchetă ale statului tac.
Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, nu s-a ferit să îndemne direct la punerea batistei pe ţambal, intuind că "sîntem în pragul celui mai mare scandal din istoria fotbalului românesc".
În absenţa aplicării legii, puţinii oameni care au curajul să vorbească, direct sau sub anonimat, despre mafia pariurilor sînt imediat taxaţi de sistem, izolaţi, discreditaţi, înspăimîntaţi. Deloc protejaţi!
Pericolul simţit şi de greii fotbalului românesc
Pariurile derulate pe meciuri aranjate sînt, potrivit FIFA, UEFA şi Parlamentului European, principalul duşman al lumii sportului. Un recent raport Europol, agenţia de combatere a criminalităţii la nivel continental, a dat un indiciu tulburător despre dimensiunea la zi a mafiei pariurilor pe plan mondial: 680 de blaturi, 425 de acuzaţi, 50 deja condamnaţi, 30 de ţări "virusate"! Iar acesta ar fi doar vîrful aisbergului, cu un epicentru de manevră situat în Singapore. România nu e încă menţionată. Deocamdată!
Din această lume ocultă, există însă indicii că se cîştigă în România sume de ordinul zecilor de mii de euro pe un singur meci. Pariurile au ajuns să fie deranjante chiar şi pentru persoane permisive pînă la exasperare, precum Dumitru Dragomir, care a cerut "să nu se mai pună cote meciurilor din Liga a doua că e dezastru ce se întîmplă acolo". Sau ca şeful celebrei Cooperative, Jean Pădureanu, care a remarcat că "pariurile au distrus fotbalul".
Mafia pariurilor atacă impredictibilitatea rezultatului, fascinaţia de a asista la o întrecere pentru a afla cine e cel mai bun, farmecul unui fenomen despre care copiilor li se spune că oferă sănătate, întăreşte caractere şi construieşte eroi adevăraţi.
Aceasta e miza şi, în numele ei, ancheta Gazetei Sporturilor va merge mai departe.
Distincţii şi pentru "Grants for Investigative Journalism"
Tot aseară, "Freedom House" a oferit 12 granturi în valoare de 800 de euro în cadrul proiectului "Grants for Investigative Journalism", susţinut financiar de Departamentul de Stat al SUA şi Ambasada Franţei în România. Programul şi-a propus încurajarea dezvoltării jurnalismului de investigaţie, ca mijloc important în lupta anticorupţie, dar şi stimularea dezvoltării de reţele formale şi informale între jurnalişti.
"E premiul care încununează munca de un an a unei întregi echipe a Gazetei, care lucrează în continuare la o investigaţie incomodă, dusă într-un mediu unde domneşte legea tăcerii. De aceea, e premiul care li se cuvine şi acelor oameni din fenomen care au avut curajul să vorbească, fie şi sub protecţia anonimatului" (Justin Gafiuc, jurnalist Gazeta Sporturilor)
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”