SPORTURI  »  CICLISM  »  TIRRENO - ADRIATICO, INDICATORE - NARNI SCALO, 190KM

Omul bun la toate » Peter Sagan îl învinge pe Cavendish în sprintul pentru etapa a III-a din Tirreno-Adriatico

Articol de - Publicat vineri, 08 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 09 martie 2013 11:43

Slovacul Peter Sagan s-a dovedit imbatabil în sprintul pentru etapa a III-a din Tirreno-Adriatico, rutierul de la Cannondale lăsîndu-l fără răspuns pe britanicul Mark Cavendish ( Omega Pharma-QuickStep). Cei 190 de kilometri dintre Indicatore şi Narni Scalo nu au avut efect asupra ierarhiei generale

Ultimii 70 de kilometri au reprezentat sarea şi piperul într-o etapă lungă şi obositoare, care s-a încăpăţînat să nu intre la apă în ciuda ploii ce i-a sîcîit pe rutieri o bună bucată de vreme. Traseul vălurat a început cu scurta căţărare de pe Todi şi s-a terminat cu circuitul de 7 kilometri dinaintea liniei de sosire, Cavendish fiind nevoit să supravieţuiască unei căţărări micuţe, cu 3 kilometri înainte de sprint. La o a doua privire, profilul de cursă clasică, totuşi, părea menit să-i îmbie pe rutieri precum Peter Sagan, Juan Antonio Flecha sau Fabian Cancellara.

Pentru a îndulci supliciul tuturor, organizatorii au prins cîte o floare în fiecare bicicletă, modul lor de a sărbători Ziua Femeii. Doi oameni din evadarea de ieri au onorat şi prima acţiune de astăzi, scuturîndu-le petalele, Cesare Benedetti (NetApp-Endura) şi nepronunţabilul Garikoitz Bravo (Euskaltel) fiind secondaţi de această dată de fosforecentul Francesco Falli (Farnese-Vini). Bascul a capotat primul, cei doi continuînd aventura şi peste prima căţărare a zilei, avantajul ducîndu-se înspre 4 minute banale. În pluton, Andy Schleck a şocat cameramanii, luxemburghezul pierzînd ritmul pînă şi pe cele mai simple pante.

Plutonul i-a ţinut în lesă scurtă pe cei doi evadaţi, Cavendish&Co. ducînd ritm de croazieră pînă în apropierea porţii medievale din Narni Scalo, cu 25 de kilometri înainte de final. Cannondale a îndeplinit formalitatea readucerii grupului fugar, sub bannerul de 20 de kilometri, iar acţiunea spiriduşilor verzi ai lui Sagan a început să fractureze adînc plutonul. Efortul timpuriu a selectat un vîrf al grupului compact compus din crema rutierilor, în faţa înghesuindu-se nume precum Alberto Contador, Cadel Evans, Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali sau Chris Horner.

Profitînd de o porţiune în coborîre şi de vreme cîinească, fostul campion mondial de cyclo-cross, Lars Boom, a scos aburi din asfaltul ud. Cu un sărut din ruj tatuat pe braţul drept, olandezul de la Blanco a intrat primul în ultimii 10 kilometri, dar a fost supravegheat atent de Astana şi Omega Pharma-QuickStep. În ciuda eforturilor, la intrarea în circuitul de final din Narni Scalo, Boom a fluturat un mare steag alb, cu o dungi albastre pe lateral, adică 'pielea" echipei pe care o reprezintă. Muştruluiţi bine de Cavendish, 6 oameni de la Omega au stat de jur-împrejurul pretenţiosului lider, dar nici de data asta nu s-a dovedit cartea cîştigătoare.

Uzbekul Sergey Lagutin (Vacansoleil) a dus ultima şarjă inutilă a zilei, pînă cînd trenurile de sprint au reglat viteza şi au dat drumul bătăliei pentru etapă. Ceea ce părea o luptă între Matthew Goss, Andre Greipel şi Gerard Ciolek s-a transformat într-o lecţie predată de inegalabilul slovac Peter Sagan lui Mark Cavendish! Rutierul în vîrstă de 23 de ani a arătat că este, de departe, cel mai talentat rutier al generaţiei sale şi că începe să devină din ce în ce mai clar "canibalul" pe care îl aşteaptă toată lumea! Sagan a sprintat calm, fără să fie distras de eforturile adversarilor, a ridicat mîinile în semn de victorie, după care a continuat sprintul printre maşinile parcate după linia de sosire. E prima cursă de calibru pe care o cucereşte în acest an, dar nu şi prima lecţie. Şi nici ultima.

Clasamentul etapei:
1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
2. Mark Cavendish (MBr) Omega Pharma-Quick Step
3. André Greipel (Ger) Lotto Belisol
4. Gerald Ciolek (Ger) MTN-Qhubeka
5. Matthew Harley Goss (Aus) Orica-GreenEdge
6. Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida
7. Tyler Farrar (USA) Garmin-Sharp
8. Thor Hushovd (Nor) BMC Racing Team
9. Manuel Belletti (Ita) AG2R La Mondiale
10. Simon Geschke (Ger) Team Argos-Shimano

Clasamentul general:
1 Mark Cavendish (MBr) Omega Pharma-Quick Step 11:23:08 
2 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:00:07 
3 Niki Terpstra (Old) Omega Pharma-Quick Step 0:00:09 
4 Tony Martin (Ger) Omega Pharma-Quick Step   
5 Zdenek Stybar (Cze) Omega Pharma-Quick Step   
6 Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 0:00:18 
7 Alex Dowsett (MBr) Movistar 0:00:20 
8 Giovanni Visconti (Ita) Movistar
9 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar
10 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Movistar

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2 » Coșmar o oră, apoi remontada DE VIS, cu hat-trick al viitorului „Balon de Aur”!
Liga Campionilor
Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2 » Coșmar o oră, apoi remontada DE VIS, cu hat-trick al viitorului „Balon de Aur”!
Ianis Hagi, trimis la echipa a doua a lui Rangers chiar de ziua lui » A dat gol direct din corner!
Stranieri
Ianis Hagi, trimis la echipa a doua a lui Rangers chiar de ziua lui » A dat gol direct din corner!
Fiul lui Didi Prodan s-a născut la Glasgow și anunță cu cine va ține în meciul Rangers - FCSB: „2-0!” » Mărturie emoționantă: „Nici nu vedeam mingea din cauza lacrimilor”
Europa League
Fiul lui Didi Prodan s-a născut la Glasgow și anunță cu cine va ține în meciul Rangers - FCSB: „2-0!” » Mărturie emoționantă: „Nici nu vedeam mingea din cauza lacrimilor”

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (1)
kacsoa.
kacsoa.  •  08 Martie 2013, 22:18

am vazut finalul etapei , mai mult din intimplare , si mi-a placut cum a castigat Sagan . Dar mai mult mi-a placut articolul acesta care e super . imi place mai mult fotbalul decat ciclismul , dar intotdeana am citit cu placere articolele lui Mitica Docan . Sa nu fii necajit Mitica daca n-ai audienta prea mare acum , e din cauza Stelei dar nu e nici vina lor . Oricum vorba lui Andi Moisescu "ma-nclin".

Vezi toate comentariile (1)
Comentează