Articol de Daniel Nanu - Publicat sambata, 25 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 24 mai 2013 19:52
Finala feminină a Ligii Campionilor a fost cîştigată de Wolfsburg, împotriva marii favorite Lyon. Singurul gol a fost marcat după o lovitură de pedeapsă acordată corect de Albon.
Londra e bulversată după atentatul de miercuri după-amiază, în care a fost ucis soldatul de 26 de ani Lee Rigby. Se simte asta încă de pe aeroport, iar senzaţia se amplifică la fiecare pas pe care îl faci pe Heathrow, cel mai mare aeroport al Europei, al treilea ca mărime din lume, după Atlanta şi Beijing!
Sîntem ca în "Strada Hanovra"
Sînt multe forţe de ordine şi de securitate. Ofiţerul de la ghişeul de control al actelor verifică de mai multe ori şi te întreabă, politicos, pentru ce ai venit la Londra. Tarabele de ziare te şochează. Toate cotidienele au pe prima pagină pozele cu ucigaşii lui Lee Rigby, pozaţi cu mîinile şi cuţitele pline de sînge. Londonezii merg mai departe, ca şi vieţile lor. Rămîn la fel de amabili. O adolescentă îmi explică pînă la cel mai mic amănunt că pentru Stamford Bridge, cea mai apropiată staţie de metrou e Fulham Broadway.
Pe peron sînt atît de mulţi politişti, atîta forfotă şi o atmosferă apăsătoare de parcă am fi în "Strada Hanovra", marele film cu Harrison Ford şi Lesley-Anne Down. E ca în anii de război. Arena lui Chelsea e gazda finalei feminine a Ligii, Lyon cu Wolfsburg.
Amabilitatea englezilor nu scade o clipă. Voluntarii de la centrul de presă îţi întind zîmbind dosarul de presă al UEFA Women's Champions League Final. Programul de meci e o veritabilă bijuterie pe hîrtie de lux şi 60 de pagini full-color, format A4. Hopa! Surpriză! Ştiaţi că fotbalul românesc a dat un golgeter al Ligii?
Ştefania, golgetera de la Codru Anenii Noi!
E vorba de Gabriela Ştefania Enache, 12 goluri pentru FC Codru Anenii Noi, în sezonul 2001-2002, chiar primul de la înfiinţarea Ligii feminine. Cum ar veni, nici la fete nu mai sîntem ce eram odată!
La arbitre stăm bine. Şi umflăm pieptul cînd vedem drapelul tricolor fluturînd la intrarea pe Stamford Bridge, alături de cele ale Franţei şi Germaniei, ţările celor două finaliste. Franţuzoaicele sînt mari favorite, un fel de Barcelona de acum 2-3 ani.
Au cîştigat ultimele două finale şi au mai jucat alta acum 3 ani, pierdută la penalty-uri cu Turbine Potsdam. Finala din 2012, disputată pe Olympiastadion din Munchen, vechea arenă a lui Bayern, cîştigată de Lyon contra celor de la FFC Frankfurt, a avut 50.000 de spectatori în tribune!
Teodora, urmaşa lui Crăciunescu
Acum sînt ceva la jumătate. Stadionul lui Terry şi Lampard, dar şi al lui Dan Petrescu, e deschis doar în partea de jos, care e full. Înseamnă că sînt 20.000 de oameni. Un colţ al peluzei e alb şi verde, culorile lui Wolfsburg. Lyon are ceva mai mulţi fani. Apar şi fetele noastre. Teodora Albon, Petruţa Iugulescu şi Mihaela Ţepuşă. Ultimele două sînt asistentele. Rezervă e Cristina Dorcioman.
Gîndul fuge la anul 1995, prezenţa lui Ion Crăciunescu la finala Ligii de la Viena. Şi a lui Porumboiu, rezervă, pe atunci nu erau la cuţite, ca azi. Sau, cel puţin, nu păreau.
Penalty-ul ce a decis finala
Teodora Albon e încruntată. Sau doar concentrată? Va arbitra foarte bine, deşi franţuzoaicele au cerut un penalty în prima repriză. Teodora avea să dea altul, dar pentru Wolfsburg, în minutul 73, la henţul Laurei Georges. Faza care a produs surpriza.
Penalty-ul a fost transformat de Martina Muller, cu un şut tare şi pe centru, în genul celui bătut de Neeskens în minutul 1 al finalei CM din 1974, RFG - Olanda, 2-1, jucată la Munchen, celebrul meci în care jumătate din olandezi au vrut să atace şi după 1-0, iar cealaltă a dat să apere scheleticul avantaj. Deosebirea e că Martina a tras pe sus.
Blocate pe aeroport
Wolfsburg a învins cu 1-0. Penalty-ul dictat de Albon a detronat-o pe Olympique Lyon din scaunul de regină absolută a Europei la fetele care dau cu piciorul în minge. Mă uit pe dosarul de presă. Echipa de fete a lui Lyon s-a înfiinţat în 1970, cînd noi ne pregăteam de "Tezele de la Mangalia"... Pe tabelă rulează imagini cu bucuria nemţoaicelor. Numărul 28 arată foarte bine. Lena Goessling e una dintre vedetele fotbalului feminin!
Fetele noastre părăsesc arena înconjurate de felicitări. După meci au mers la dineul pregătit de UEFA pentru finala feminină. Au avut însă o vineri de coşmar. O zi întreagă blocate pe aeroport, după ce două piste de pe Heathrow au fost închise încă de dimineaţă. Incidentul Airbusului cu un motor în flăcări aparţinînd British Airways a bulversat o Londră şi aşa răvăşită după atentatul de miercuri.
2 cartonaşe galbene a acordat Teodora Albon, cîte unul pentru fiecare echipă
"L-am sunat şi pe Huzu şi i-am zis: fata asta, Teodora Albon, la ce şcoală a învăţat? Ceilalţi de ce nu pot să fie aşa? Are calitate, aleargă bine, lasă jocul liber, e promptă în intervenţii, în decizii" (Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA)
"Nu vreau să înveninez atmosfera. Arbitrul le-a dat nemţoaicelor un penalty, nouă nu ne-a dat, asta a fost. Nu caut scuze, ar fi prea uşor" (Patrice Lair, antrenor Lyon)
"Eu cred că n-ar fi trebuit să dicteze penalty, aveam mîna aproape de corp şi a fost neintenţionat, dar eu nu sînt arbitru. Ştiu că e o meserie delicată. Putem vorbi la nesfîrşit. La fel, putea să ne ofere şi nouă un penalty şi n-a făcut-o" (Laure Georges, jucătoare Lyon)