SPORTURI  »  ALTELE  »  ARTE MARŢIALE / KARATE

Iau jumătate din banii pe un an întreg » Artele marţiale şi karatele sînt premiate cît restul sportului românesc la un loc

Articol de , - Publicat joi, 11 iulie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2013 21:52

FR Arte Marţiale şi FR Kempo aşteaptă, azi, ca MTS să le vireze 1,6 milioane de lei pentru cele 159 de medalii europene şi mondiale cîştigate în primele 4 luni ale acestui an.

Ashihara, Ju Jitsu, Karate Eureka, Skdun, Qwan Ki Do, Wado Kai, Kick box, Kempo, Shotokan Fudokan, Kumite, Fukugo, Enbu, Pomsal, Speed Kick & Kyokpa. Nu e o listă cu nume proprii japoneze. Sau chinezeşti.

Sînt doar cîteva dintre disciplinele, stilurile artelor marţiale şi ale karatelor. Şi dacă numărul acestora ar fi înmulţit cu doi sau chiar trei, cam cîte Campionate Mondiale şi Europene sînt organizate în fiecare an, rezultă numărul de competiţii pe care Ministerul Tineretului şi Sportului este obligat să le recunoască atunci cînd vine vorba despre premierile karateka români. Sportivi care se întorc acasă cu medalii de aur, argint şi bronz sau se clasează pe locurile 4-6.

După statisticile ultimilor ani, România poate fi declarată campioană mondială şi europeană absolută la arte marţiale şi karate. Toate cele şapte federaţii naţionale recunoscute şi finanţate de MTS adună în fiecare an sute de medalii. Topul este condus de FR Arte Marţiale şi FR Kempo, iar codaşă este FR Taekwondo, care este şi singura olimpică.

Sute de medalii ori zeci de competiţii la care se adună numărul antrenorilor este înmulţit apoi cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei. Cifra rezultată este cu 6 zerouri. Sînt milioane de lei pe care MTS trebuie să le vireze în conturile acestor federaţii ca premieri în urma succeselor realizate de acestea în lume.

Trei dosare, trei competiţii: 1,6 milioane lei
De exemplu, astăzi, ministrul Nicolae Bănicioiu se întîlneşte cu preşedinţii FR Arte Marţiale şi FR Kempo. Cei doi i-au trimis şefului MTS spre aprobare trei dosare de premiere în valoare totală de 1,6 milioane de lei, adică 350.000 de euro.

Două sînt ale FR Kempo: CM seniori, 51 de medalii (17 aur, 20 argint şi 14 bronz), 659.000 lei şi CE seniori şi juniori, 14 medalii dintre care 4 pe echipe (10 aur, 4 argint), 428.000 lei. Al treilea este al FR Arte Marţiale: CE Karate Skdun, 104 medalii, dintre care 28 sînt de aur, 485.000 lei. Iar acestea sînt doar trei competiţii desfăşurate în lunile martie-aprilie!

"O anomalie ce trebuie să dispară"
"Nu am ce face. Trebuie să le aprob pentru că au în spate Legea sportului şi alte ordine ministeriale semnate de predecesorii mei", a declarat ieri ministrul Bănicioiu. Demnitarul este decis însă să pună capăt acestor anomalii existente în sportul românesc. "Nu poţi avea şapte Campionate Mondiale şi şapte Campionate Europene într-un singur an! Aceste federaţii au ajuns să primească mai mult de jumătate din banii alocaţi pentru premieri pe întreg sportul românesc! Ceva nu este în regulă! Tocmai de aceea, săptămîna viitoare, la şedinţa Consiliului Naţional, voi face cîteva propuneri în acest sens", a adăugat şeful MTS.

Conform legii, sportivii clasaţi pe locurile 1-6 la CM şi CE în discipline neolimpice, precum şi antrenorii, medicii şi toţi cei care au făcut parte din echipa tehnică sînt premiaţi cu pînă la 40% din cuantumurile prevăzute în cazul disciplinelor olimpice.

Astfel, un karateka medaliat cu aur mondial primeşte 8.000 lei, cu argint, 5.500 lei, cu bronz, 4.500 lei. La CE, locurile 1-3 sînt recompensate cu 6.200 lei, 3.500 lei şi, respectiv, 2.800 lei.

2012: arte marţiale, 7 milioane lei, tir, 3.295 lei
Anul trecut, MTS a acordat premii pentru medaliile cucerite de sportivii români la CM şi CE în valoare totată de 15 milioane de lei. Jumătate din bani s-au dus însă spre cele 7 federaţii de arte marţiale şi karate. În schimb, FR Gimnastică şi FR Canotaj au primit cîte 1,2 milioane de lei, FR Haltere, 1,4 milioane de lei, FR Scrimă a încasat 363.000 de lei, iar FR Tir, 3.295 lei!

578429-sume-fr.jpg

"Această situaţie nu trebuie să mai continue! Au fost cazuri în care a trebuit să premiem medalii obţinute la Europene la care au participat 6 ţări, iar românii s-au întors cu zeci de medalii. Şi nouă ne este dificil să verificăm veridicitatea acestor performanţe" (Carmen Tocală, secretar de stat MTS)

"La Europenele de Karate Skdun din aprilie, unde România a cucerit 104 medalii, am stat şi m-am întrebat cînd s-au mai întrecut sportivii dacă imnul a fost cîntat de atîtea ori?!" (Carmen Tocală, secretar de stat MTS)

578434-premieri.jpg

Taekwondo, singura disciplină olimpică
Dintre cele 7 federaţii naţionale de arte marţiale şi karate, doar una singură are disciplina inclusă în programul Jocurilor Olimpice: taekwondo. Aceasta a primit la capitolul premieri o sumă mică în comparaţie cu celelalte şase federaţii, respectiv 19.970 de lei.

"Este o disciplină olimpică şi întrecerile sînt riguroase. Nu e o joacă. Aşa se explică numărul redus de medalii cucerite de taekwondo-ul românesc la Mondiale şi Europene", a  declarat Carmen Tocală, secretar de stat în MTS.

"Nici nu ştiu cîte medalii am!"
Un karatist este şi cel mai titrat sportiv român. Brăileanul Cornel Muşat a adunat, din 1989 şi pînă anul trecut, peste 350 de medalii. 7 medalii de aur, 2 de argint şi 5 de bronz la CM, 38 medalii de aur, 15 de argint şi 18 de bronz la CE. În plus, peste 250 de podiumuri la campionatele naţionale, organizate de FRKT! Ultimele nu au un număr fix. "Nici eu nu ştiu cîte am cu exacitate!", spunea Muşat, pentru Gazetă, anul trecut.

CALENDAR 2013

FR Arte Marţiale
10-14 aprilie: CE Wushu- Qingda(juniori, seniori) şi Taolu tradiţional (copii, cadeţi, juniori, seniori)
26-28 aprilie: CE Ashihara Karate- kata, Kumite (copii, cadeţi juniori)
26-27 aprilie: CE Karate Eur &Ka probe kata, Kumite (cadeţi, juniori, seniori)
31 mai-6 iunie: CE de de Ashihara Karate- proba Kata (seniori)
1-3 iunie: CE de Ju-Jitsu, probe Duo, Fighting, Ne-waza (seniori)
11-13 octombrie: CM de Karate Skdun, probe Kata. Kumite (individual si echipe-copii, cadeti, juniori, tineret, seniori si veterani)
18-20 octombrie: CE Ashihara Karate proba Kumite juniori I, seniori
18-20 octombrie: CE Qwan Ki Do- seniori
28 octombrie-6 noiembrie: CM Wusshu probe sanda, taolu, modern-seniori
2-3 noiembrie: CE Karate Wado, Kai probe Kata, Kumite (copii, cad,jun, tin, sen)
20-24 noiembrie: CM Ju-Jitsu probe duo, fighting (jun, tin)

FR Kempo
3-7 aprilie: CE Tineret Under 18
20-28 aprilie: CM de Kempo Individual  Under 16
14-16 iunie: CE de Kempo MMA (Light-Full-Elite)
12-15 iunie: CM FILA (Grappling, MMA, Pankration)
9-12 august: CE de Kempo U16
1-8 octombrie: CM Kempo MMA
17-21 octombrie: CM Kempo O- Sport
18-26 octombrie: CMde Kempo pe echipe

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
Stiri extrasport
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (8)
iondelasat
iondelasat  •  10 Ianuarie 2014, 23:09

Sa fim seriosi.Karateul traditional e mimica totala.Dans.Nu poate avea aceleasi merite ca un sport de contact.La campionatele externe si interne de karate sunt cativa spectatori in sala.Nici rating nu mai are.

oare_unde_sunt_banii
oare_unde_sunt_banii  •  30 Iulie 2013, 13:59

Dragilor, daca imi permiteti , va voi lamuri. In primul rand, sunt practicant de arte martiale si campion multiplu atat la Campionatele Mondiale cat si la cele Europene , recunoscute de minunatul nostru stat roman. Va asigur ca , daca in buzunarul meu ar fi intrat dupa cum spune in acest articol ( "Astfel, un karateka medaliat cu aur mondial primeşte 8.000 lei, cu argint, 5.500 lei, cu bronz, 4.500 lei. La CE, locurile 1-3 sînt recompensate cu 6.200 lei, 3.500 lei şi, respectiv, 2.800 lei." ) as fi fost nu numai eu, ci si toti cei din lot..mai bogati cu multi bani si nu mai eram nevoie sa si muncesc, ca sa mi castig existenta :) )asa ca dragilor, nu tot ce zboara se mananca Mul

talpaiadului
talpaiadului  •  15 Iulie 2013, 06:31

Nu prea imi vine sa cred ca e chiar asa de roz situatia in artele martiale. In primul rand, sportivii platesc pentru a se antrena si pentru a participa la competitii, ceea ce nu se intampla in box, lupte, sau alte discipline. Pe de alta parte, e mult mai greu sa obtii o medalie intr-o competitie olimpica, dovada ca la Taekwondo nu prea sunt medalii. Asa ca adevarul e undeva la mijloc.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează