SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  JO SOCI 2014

17 zile de zăpadă, gheaţă şi medalii » Jocurile Olimpice de la Soci s-au încheiat cu artificii şi pe muzica lui Ceaikovski » Eroii, emoţiile şi controversele acestei ediţii

Ole Einar Bjoerndalen +10   FOTO
Ole Einar Bjoerndalen

Articol de , - Publicat marti, 25 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 24 februarie 2014 23:18

Au fost două săptămîni şi trei zile în care s-au adunat o sumedenie de poveşti, în care s-a plîns, s-a rîs, s-a concurat şi s-a comentat.

EROII OLIMPIADEI

Ole Einar Bjoerndalen
La 40 de ani, biatlonistul din Norvegia a devenit cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice de iarnă, după ce a cucerit două medalii de aur. El a ajuns la Soci la un total de 13 distincţii cucerite în şase ediţii, depăşindu-l pe compatriotul său Bjorn Daehlie, care avea 12. "Înainte de a ajunge în Rusia nu mă gîndeam că lucrurile o să iasă atît de bine", a spus el. Norvegianul a mai anunţat că aceasta a fost ultima sa Olimpiadă, el urmînd să se retragă după încheierea sezonului de Cupă Mondială.

Teemu Selanne
Finlandezul a fost declarat cel mai bun jucător al Jocurilor Olimpice de la Soci. Selane şi colegii săi au produs cea mai mare surpriză a turneului, eliminînd Rusia în sferturi de finală. La 43 de ani, el a înscris patru goluri şi a adunat şase puncte pe parcursul celor 13 zile de hochei total de la Soci. În finala mică, cu SUA, Teemu a marcat de două ori, cucerind a patra medalie a carierei în şase participări. "În urmă cu douăzeci şi şase de ani am jucat primul meci pentru naţională şi de atunci am purtat de fiecare dată cu mîndrie şi dragoste tricoul Finlandei. Ştiind că acesta a fost ultimul meu meci, nici că puteam să cer mai mult", a spus Selanne după cîştigarea bronzului.

Daria Domraceva
Biatlonista din Belarus face parte dintr-un club foarte restrîns, acela al sportivilor care au cucerit 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Soci. Domraceva s-a născut la Minsk, are 27 de ani şi pînă la ediţie din Rusia nu urcase la JO pe podium. "Poate e ciudat, dar nu mi se pare că am făcut ceva extraordinar. Am încercat doar să mă simt bine de fiecare dată, am concurat mereu cu zîmbetul pe buze", a spus ea. Colegele de concurs au avut şi ele cuvinte de laudă pentru Daria. "Schiază ca şi cum ar dansa. A meritat din plin cele trei medalii de aur. A fost uimitoare", a spus norvegianca Tiril Eckhoff.

Marit Bjoergen
Norvegianca în vîrstă de 33 de ani a cucerit 3 medalii de aur, devenind cea mai medaliată sportivă la Jocurile Olimpice de iarnă, cu un total de 10 distincţii. Schioara de la fond spune însă că acum nu contează prea mult numărul de distincţii obţinute. "Poate atunci cînd mă retrag o să mă gîndesc la cîte am adunat, dar în acest moment nu contează prea mult", a spus norvegianca. Bjoergen nu este singura sportivă care a cîştigat trei medalii de aur. La această performanţă au mai ajuns biatlonista Daria Domraceva şi patinatorul de la short-track Victor An.

Ireen Wust
Olandeza este cel mai medaliat sportiv de la Jocurile Olimpice de la Soci. Patinatoarea în vîrstă de 28 de ani a obţinut 5 medalii, dintre care 2 de aur şi 3 de argint. Ireen a reuşit o performanţă extraordinară, după ce în urmă cu cîţiva ani a avut de trecut peste momente grele în care a căzut pradă epuizării din cauza antrenamentelor şi a nesiguranţei. "Oricui mi-ar fi spus acum patru ani că o să cîştig cinci medalii la Soci i-aş fi spus că e nebun!". Wust a surprins pe toată lumea la Soci cînd a declarat că preşedintele Putin a venit şi îmbrăţişat-o pentru a o felicita. Wust e lesbiană.

EMOŢIILE OLIMPIADEI

"Îşi trăieşte visele prin mine"
Alex Bilodeau, canadianul medaliat cu aur la schi freestyle, şi-a sărbătorit succesul alături de cea mai dragă persoană, fratele său Frederic. Acesta a fost diagnosticat încă din copilărie cu paralizie cerebrală, care nu l-a lăsat să meargă pînă la vîrsta de 12 ani. După ce Alex (26 de ani) a încheiat cursa aproape perfect, a zburat către Frederic, pe care l-a trecut peste linia de securitate şi l-a îmbrăţişat fericit. "Frederic nu are de ales, îşi trăieşte visele prin mine", a spus Alex Bilodeau, care a fost campion olimpic şi la Vancouver, în 2010.

Liderul are grijă de întîrziaţi
Un alt moment emoţionant a avut loc la finalul cursei de schi fond, 15 kilometri, stilul clasic. Cîştigătorul Dario Cologna, elveţianul dublu medaliat cu aur la Soci, l-a aşteptat timp de 28 de minute pe ultimul care a terminat întrecerea, pentru a-i strînge mîna. Acesta a fost peruvianul Roberto Carcelen, un sportiv în vîrstă de 43 de ani, care s-a apucat de schi fond din 2005 şi care s-a aflat la prima sa Olimpiadă. Carcelen a concurat la Soci cu coastele rupte, în urma unei accidentări survenite cu numai două săptămîni înaintea Jocurilor Olimpice din Rusia.

Schiul canadian şi piciorul rus
Parcă toată lumea inimoasă s-a îngrămădit la schi fond. Tot din această disciplină vine şi gestul antrenorului canadian Justin Wadsworth. Acesta l-a ajutat pe sportivul rus Anton Gafarov, dîndu-i un schi în locul celui rupt de acesta din urmă în semifinalele probei de sprint. Gafarov căzuse deja de trei ori, ultima dată sfărîmîndu-şi şi schiul. Wadsworth nu doar că i-a dat un schi bun, dar l-a şi ajutat pe Gafarov, pe traseu, să-l fixeze pe gheată.

Voluntarii s-au gîndit la Sarah Burke
În ianuarie 2012, canadianca Sarah Burke, practicantă de top a schiului acrobatic, a murit în urma unei accidentări grave petrecute la antrenamente. S-a lovit atunci la cap, după care a intrat, chiar pe o pîrtie din Utah, în stop cardiac. La Soci, înaintea unui probe de freestyle feminin, voluntarii au schiat în forma unei inimi dedicate uneia dintre cele mai valoroase sportive ale disciplinei. De asemenea, pe 23 februarie, ultima zi a Olimpiadei, cenuşa Sarei a fost împrăştiată în munţi, la Soci, pentru ca amintirea canadiencei să rămînă mereu legată şi de Jocuri.

Plîngi dacă eşti bărbat
Bode Miller, după bronzul de la super-G, a plîns. Unii spun că la acest fapt a avut o mare contribuţie corespondentul NBC, Christin Cooper, care a speculat, într-o manieră exagerată, spun unii, faptul că fratele schiorului american a murit anul trecut din cauza unor sechele rămase după un accident cu motocicleta. "Uneori te uiţi în sus şi parcă vorbeşti cu cineva. Despre ce e vorba?", a întrebat Cooper. Miller a căzut în genunchi şi a izbucnit în lacrimi.  

CONTROVERSELE OLIMPIADEI

Aurul "furat"
Cea mai mare controversă a avut loc la patinaj artistic, în proba feminină. Rusoaica Adelina Sotnikova a cîştigat medalia de aur cu multe puncte în faţa campioanei de la Vancouver, Yuna Kim. Peste două milioane de oameni au semnat o petiţie online pentru ca arbitrii care au dat punctajul să fie investigaţi.

Şase cazuri de dopaj
La Soci au fost efectuate cele mai multe teste antidoping de pînă acum. În timpul Jocurilor au fost descoperiţi şase sportivi care au trişat. Hocheistul leton Vitalijs Pavlovs, schioara de fond  ucraineană Marina Lisogor, biatlonista germană Evi Sachenbacher-Stehle, boberul italian William Frullani, schiorul de fond austriac Johannes Duerr şi hocheistul suedez Niklas Backstrom sînt sportivii care au folosit substanţe interzise. Probele recoltate în Rusia vor fi păstrate timp de zece ani pentru a putea fi reanalizate.

Furie de la început
În primele zile ale Jocurilor Olimpice de la Soci, criticile la adresa gazdelor erau numeroase. Jurnaliştii au fost cei care s-au plîns de multe ori de condiţiile din hotelurile în care erau cazaţi. Dar o dată cu începerea competiţiei acestea au trecut în plan secund, pînă la urmă toată lumea fiind mulţumită de ce a găsit în Rusia.

La revedere, Soci! Salutare, Pyeongchang!
Gazda ediţiei din 2018 (9-25 februarie) a JO de iarnă va fi provincia sud-coreeană Pyeongchang. În 2011, Pyeongchang a cîştigat dreptul de organizare a Olimpiadei cu numărul 23, după ce pierduse ocaziile 2010 şi 2014. Este cea de-a doua Olimpiadă ţinută în Coreea de Sud, după cea de la Seul, 1988, dar aceea a fost o ediţie estivală. În Pyeongchang înălţimea reliefului ajunge la 1.000 de metri, aici aflîndu-se şi staţiunea Alpensia, care va fi în centrul atenţiei la Jocurile din 2018. Provincia are 45.000 de locuitori. Pînă în 2018, sud-coreenii vor construi o linie ferată de mare viteză, cu ajutorul căreia turiştii vor putea ajunge în 30 de minute de la Seul la Pyeongchang.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Tatăl Simonei Halep, întrebat pe stradă: „Călin Georgescu sau Elena Lasconi?”
Diverse
Tatăl Simonei Halep, întrebat pe stradă: „Călin Georgescu sau Elena Lasconi?”
Florinel Coman amenință că va da în judecată un jurnalist român: „Pe ce criterii m-a încadrat la etnie rromă?”
Stiri extrasport
Florinel Coman amenință că va da în judecată un jurnalist român: „Pe ce criterii m-a încadrat la etnie rromă?”
Puseseră 10 milioane de euro pe masă pentru Andrei Rațiu, dar românul i-a refuzat! La ce superputere speră să ajungă în vară
Stranieri
Puseseră 10 milioane de euro pe masă pentru Andrei Rațiu, dar românul i-a refuzat! La ce superputere speră să ajungă în vară

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (1)
1349magus
1349magus  •  25 Februarie 2014, 17:45

Bun articolul . Hai sa postez si aici linkul daca tot ati citat din interviul lui Teemu: ://www.youtube.com/watch?v=pqW412vWamk Emotionant interviul , te face sa te indoiesti de asa zisa raceala a nordicilor .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează