Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 07 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 06 mai 2014 21:20
Cea mai tînară echipă românească pe Everest (8.848 m) a ajuns în tabăra de bază avansată, de la 6.400 m, şi se pregăteşte să urce la 7.100 m, de unde va declanşa ascensiunea finală. Tot pe ruta nordică va urca şi Horia Colibăşeanu
Everestul s-a supărat în această primăvară. Nu de tot, ci doar faţă de cei care încearcă să ajungă în vîrf de pe versantul sudic, ruta clasică şi preferată de către alpinişti. Tragedia soldată cu 16 şerpaşi îngropaţi de avalanşa declanşată pe 18 aprilie a determinat autorităţile nepaleze să închidă această rută. Toate cele peste 50 de expediţii internaţionale au fost anulate.
Ferice de cei care au ales să escaladeze Everestul pe ruta nordică. Versantul tibetan a rămas deschis şi cele 10 expediţii programate îşi continuă pregătirile şi aclimatizarea pentru atacul final. Printre cei 77 de alpinişti, ajutaţi de 80 de şerpaşi, se află şi două echipe româneşti: cea formată din Oana Harabagiu (23 ani), Tiberiu Pintilie (29 ani), Stelian Păvălache (36 ani) şi Adrian Fako (25 ani), care doreşte să devină cea mai tînară echipă "tricoloră" care ajunge pe Acoperişul Lumii, şi Horia Colibăşeanu, care urcă împreună cu slovenul Peter Hamor.
"Tragedia de pe versantul opus ne-a afectat şi pe noi. Am suferit împreună cu prietenii noştri, şerpaşii, care ne ajută în această aventură pe munte. Ne-am adunat gîndurile şi nu vrem să renunţăm. Sîntem hotărîţi să ne urmăm visul de a ajunge în vîrf", a declarat pentru Gazetă, Tiberiu Pintilie. Cei 4 alpinişti se află în prezent în tabăra de bază avansată, de la 6.400 m, unde îşi continuă aclimatizarea şi se pregătesc să urce în următoarea tabără, North Col, de la 7.000 m. Pentru a ajunge pe vîrf vor folosi şi oxigen suplimentar, şi şerpaşi.
Colibăşeanu, la al 7-lea optmiar
Tot pe ruta nordică va urca şi Horia Colibăşeanu. El are în palmares 6 optmiari: Annapurna, Dhaulagiri, Manaslu, Makalu, Lhotse şi K2. Trei dintre aceşti munţi, Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, i-a cucerit fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi. Tot în stil alpin va urca şi acum. Dar pînă la ascensiunea finală, Colibăşeanu şi-a făcut aclimatizarea la mare altitudine cu două escaladări: una mai uşoară, pe un vîrf de 5.000 m din masivul Annapurna, şi una dificilă, pe Shisha Pangma (8.027m), un vîrf cu o rată de mortalitate de 8,3%, de două ori mai mare decît cea de pe Everest.
Avalanşă nimicitoare
În dimineaţa zilei de 18 aprilie s-a produs o avalanşă imensă la 5.800 m altitudine, deasupra taberei de bază de pe ruta sudică, în zona care duce la gheţarul Khumbu. Zăpada a înghiţit 16 şerpaşi nepalezi care pregăteau accesul pe vîrf pentru alpinişti. Este incidentul care a provocat cei mai mulţi morţi din istoria ascensiunilor pe pe Everest. "Au murit cei care duc greul unei expediţii. Azi, dacă dispui de bani, nu e necesar să fi făcut alpinism ca să ajungi pe Everest. Şerpaşii îţi duc şi butelia de oxigen, ţi-o schimbă la timp, îţi duc şi rucsacul. Tu doar mergi…", a spus Bruno Adamcsek, care a urcat anul trecut pe Nanga Parbat.
Evacuaţi cu elicopterul
A treia expediţie românească din acest an în masivul Himalaya, cea condusă de Zsolt Torok pe Anapurna (8.091 m), a fost întreruptă brusc în urmă cu 3 zile. Torok, împreună cu coechipierul său, Cristian Tzecu, au fost evacuaţi de urgenţă cu elicopterul de la 7.000 de metri altitudine din cauza riscului crescut de avalanşă, dar şi a unor probleme de sănătate. Zsolt a ajuns în tabăra de bază, iar Cristian a fost internat în spitalul din Kathmandu din cauza degerăturilor. Al treilea coleg, George Porancia, a abandonat expediţia săptămîna trecută după ce a fost la un pas de moarte. El a fost surprins de o avalanşă şi lovit la cap în timp ce escalada un perete de gheaţă la 6.200 m. Vîrful Anapurna face parte din Top 5 cele mai dificile vîrfuri din lume, alături de Dhaulagiri, K2, Kanchenjunga şi Nanga Parbat.