SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CORESPONDENŢĂ DIN OLANDA

Tot lîngă podium! » Cea mai medaliată barcă din istoria canotajului românesc a terminat pe locul 4 la Mondiale

Româncele au tras cît au putut pentru a ajunge la medalii
Româncele au tras cît au putut pentru a ajunge la medalii

Articol de - Publicat luni, 01 septembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 31 august 2014 23:50

"Tricolorele" au fost învinse doar de naţiuni din afara Europei: SUA, Canada şi China. "Ne va fi greu să ne ridicăm", spune antrenorul Mircea Roman.

Acum plouă, acum e soare pe canalul De Bosbaan de la Amsterdam. Vremea e schimbătoare ca un semafor. Cursa 273 de la Mondialele din capitala Olandei stă să înceapă. Ploaia s-a oprit cu cîteva minute înainte şi acum e soare. Dar bate vîntul. Din ce direcţie, Dumnezeu ştie.

Cursa regină în canotaj, la feminin, e gata de start. Pe culoarul 4, marea favorită, SUA, echipa care de şase ediţii tot cîştigă întrecerea. Campioanele olimpice, liderele mondiale, tot schimbă în barcă, dar asta nu se vede. Sau se vede, dar în bine! De la Mondialul precedent, de anul trecut, de la Chungju (Coreea de Sud), doar trei fete au rămas în barcă şi cîrmăciţa. Cinci sînt schimbate! "Ei aleg din 300 de canotoare să facă barca de opt, noi alegem din 12!", spune cu năduf antrenorul Mircea Roman.

România e pe culoarul doi, flancată de Canada, a doua favorită, şi Marea Britanie. E cea mai tînără barcă de la start, cu o medie de 23 de ani şi jumătate. Dar aici tinereţea nu contează întotdeauna.

"Atît am putut!"
Ca şi în calificări, România a început slab. După primii 500 de metri, "tricolorele" sînt pe 5. Dar e puţin de recuperat pînă la locul 3, ocupat de China. SUA şi Canada s-au desprins deja. Româncele ştiu că locul 3 ar fi senzaţional, însă au de luptat cu chinezoaicele, dar şi cu rusoaicele.

La jumătatea cursei mai nimic nu se schimbă. Am trecut pe doi, dar China a mai pus jumătate de secundă distanţă. "La o barcă mare, cum e cea de opt, o secundă e enorm. Dai, tragi cît poţi, dar simţi că distanţa nu se micşorează", spune strocul nostru, Andreea Boghian.

Cu cît bărcile se apropie de zona tribunelor, vuietul creşte. 3.000 de spectatori se ridică în picioare. Aplaudă, strigă, fluieră. E agitaţie maximă. Americancele sînt de nebătut, au o barcă avans în faţa Canadei. Chinezoiacele ridică strocul, au cel mai bun timp pe ultimii 500 de metri. Româncele forţează şi ele, dar totul e tardiv.

Cînd sirena anunţă parcurgerea celor doi kilometri, trei bărci deja trecuseră. "Am încercat să facem o cursă bună, dar nu am reuşit să batem măcar China. Sîntem un pic dezamăgite, dar am dat totul. Atît am putut. Trebuie să recunoaştem că ăsta e locul nostru la momentul actual", spune Mihaela Petrila.

"O luăm de la capăt. Nu stăm 11 luni pe an în cantonament ca să visăm doar la locul patru. Sentimentele sînt amestecate. E locul 4, cel mai dureros loc, lîngă podium, dar şi satisfacţia că sîntem pe patru, e o finală. Cînd te gîndeşti ce selecţie au SUA, Canada, China, parcă locul patru nu mai pare aşa de rău!", adaugă Ioana Crăciun.

Felicitările de la ponton
Bărcile medaliate se opresc în faţa tribunei oficiale. Primesc ovaţiile spectatorilor şi se pregătesc de premiere. Celelalte trag la pontonul de lîngă hangarul cu bărci. România, Rusia şi Marea Britanie, echipele europene, nu au contat în cursa pentru medalii. Antrenorul Mircea Roman îşi felicită elevele şi le strînge în braţe.

"Fetelor, atît aţi putut acum! Trebuie să munciţi mai mult, să credeţi în continuare că puteţi să fiţi mai bune", le spune tehnicianul. "După ce am cîştigat la Europene, domnul profesor nu ne-a felicitat. Era supărat că nu am cîştigat mai clar. Azi, îmbrăţişările lui ne dau încredere, poate e convins că am dat totul", spune Roxana Cogianu.

Chircite de efort, fetele privesc în gol. Campionatul Mondial s-a încheiat. Fără medalii pentru România. Asta nu s-a mai întîmplat decît la două ediţii: Londra 2006 şi Bled 2011.

"Ne va fi din ce în ce mai greu să ne ridicăm. Celelalte naţiuni investesc enorm în sport. Pînă acum, după un rezultat slab, ne gîndeam că va fi mai bine, că se vor întoarce la lot canotoarele cu experienţă. «Babele», cum li s-a mai spus. Acum nu mai avem «babe» care să se întoarcă. O să trebuiască să încropim o echipă din ce avem", încheie Mircea Roman.

Am fost odată o forţă!
De-a lungul timpului, România a cîştigat 20 de medalii la Campionatele Mondiale de canotaj cu barca feminină de 8 plus 1. Asta din 1979 pînă în prezent. Practic, din 27 de participări, "tricolorele" au fost de 20 de ori pe podium! Nici o altă naţiune nu a reuşit acelaşi lucru! Statele Unite ale Americii au 19 clasări pe podium.

De 7 ori România a reuşit aurul la Mondiale, dar de la ultimul loc întîi au trecut nu mai puţin de 15 ani! La St. Catharines (Canada), barca formată atunci din Geta Andrunache, Magdalena Dumitrache, Doina Ignat, Ioana Olteanu, Marioara Popescu, Doina Spircu, Viorica Susanu, Aurica Bărăscu şi cîrmăciţa Elena Georgescu aducea ultimul aur pentru România.

Şi la Olimpiadă barca de 8 plus 1 a strălucit. Campioană olimpică în 1996, 2000, 2004, vicecampioană la JO în 1984, 1988 şi 1992, locul 3 în 1980 şi 2008. Londra 2012 a fost prima ediţie în care barca de opt nu a mai prins podiumul!

7 medalii consecutive de aur a cîştigat barca de 8 plus 1 a SUA la Campionatele Mondiale. De la Londra 2006, nici un alt echipaj nu a mai reuşit să le învingă. La performanţe se adaugă şi titlurile olimpice de la Beijing şi Londra

7 titluri mondiale are România în istoria sa la Mondiale, cu barca de 8 plus 1 feminin. Se mai adaugă 7 arginturi şi 6 bronzuri

"O să avem puterea să o luăm de la capăt. Vom munci din greu, dar poate cîteodată nu asta e de ajuns. Nici nu ştim de multe ori ce trebuie să mai facem. Dezamăgirea e mare, dar avem speranţe că viitorul va fi mai bun" ( Laura Oprea, locul 4 în doi rame şi în barca de 8 plus 1)

"Aceste fete pot creşte în valoare, dar le mai trebuie experienţă şi putere. E rău că nu există concurenţă. Şi să vrem şi nu avem altele să le înlocuim. Din păcate, în România, prea puţine sportive au găsit stimulentul să continue la nivel înalt după ce au terminat junioratul" (Mircea Roman, antrenor România)

Clasament 8 plus 1
1. SUA 5:56,83
2. Canada 5:59,66
3. China 6:00,52
4. România 6:02,84
(Mihaela Petrila, Laura Oprea, Cristina Grigoraş, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Irina Dorneanu, Roxana Cogianu, Andreea Boghian, Daniela Druncea)
5. Rusia 6:06,51
6. Marea Britanie 6:08,57

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează