SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR / CORESPONDENŢĂ DIN SINGAPORE

Corespondenţă din Singapore » Simona Halep e pregătită pentru Turneul Campioanelor: azi îşi află adversarele

Articol de - Publicat sambata, 18 octombrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 18 octombrie 2014 09:35

Halep a avut un an 2014 plin de succese care a dus-o între primele opt jucătoare ale lumii care se vor duela pentru ultimul trofeu al sezonului. Cele mai strălucitoare momente ale româncei au fost finala de la Roland Garros, semfinala de la Wimbledon, ocuparea locului doi mondial, dar şi cele două trofee cucerite.

"Vreau să joc un tenis frumos", a fost fraza pe care Simona Halep a repetat-o în conferinţele de presă, dar pe care, cel mai important, a reuşit să o transpună şi pe teren. Reverul său în lung de linie e atît de estetic încît îi lasă pe mulţi în admiraţie. Îi place ceea ce face şi asta a dus-o spre rezultate rar întîlnite în tenisul feminin românesc.

Totul a început în luna mai a anului 2013, cînd Simona şi-a propus să se bucure mai mult de ceea ce face. La 21 de ani, după ce se impusese la junioare la Roland Garros în 2008, Simona a revenit la începuturi, atunci cînd juca un tenis agresiv.

Şi tenisul a răsplătit-o la finalul lui 2013 avea şase titluri cîştigate: Nurenberg, 's-Hetogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia şi era a 11-a jucătoare a lumii. Dacă cineva i-ar fi spus la începutul anului că va ajunge la Turneul Campioanelor, probabil nu l-ar fi crezut. Pentru că 2014 a fost anul în care Simona Halep a trecut la un alt nivel.

Prima realizare. A ajuns pentru întîia oară în carieră în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Şlem. S-a întîmplat în îndepăratat Australie, pe cimentul fierbinte de la Melbourne. Emoţiile au fost prea mari şi s-a sufocat în faţa Dominikai Cibulkova.

A doua realizare. Parcursul lung de la primul turneu de Mare Şlem al anului avea să-i deschidă porţile spre Top 10 mondial. A treia jucătoare din România care pătrundea în elită, după managerul său Virginia Ruzici şi după Irina Spîrlea. Pe 27 ianuarie, Simona era numărul 10 mondial.

638007-caseta-halep-1.jpg

A treia realizare. Cîteva zile mai tîrziu, Simona cîştiga cel mai valoros trofeu al carierei, în formă de vultur, la Doha. Un turneu din categoria Premier 5 şi unde a învins trei jucătoare din Top 10, Errani, Radwanska şi Kerber.

A fost de asemenea la doilea turneu în care l-a avut alături pe belganul Wim Fissette. După acest rezultat au apărut problemele fizice care aveau să fie numeroase în acest sezon, pentru că intensitatea meciurilor a fost una incredibilă.

A patra realizare. În luna martie, Simona a trecut la hard-ul american şi graţie drumului pînă în semifinale la Indian Wells a depăşit cea mai bunş clasare a unei românce, ajungînd pînă pe poziţia a cincea în clasamentul mondial.

A cincea realizare. În luna iunie a venit marea cărămizie de zgură. Cea care a purtat-o pînă în finală la Madrid, dar şi care i-a oferit diamantul acestui sezon. Finala de la Roland Garros. A treia jucătoare din România care juca pentru trofeul cel mai preţios din tenis, după Virginia Ruzici şi Florenţa Mihai. A fost învinsă de Maria Şarapova, dar rămîne cel mai frumos moment al carierei Simonei.

638008-top-premiu.jpg

A şasea realizare. Cînd a dat cărămiziul pe verde, adică zgura pe iarbă, Simona a mai stabilit o referinţă. Semifinale la Wimbledon, fază pe care n-o mai atinsese nici o altă jucătoare din România pînă la ea. Eugenie Bouchard şi o accidentare suferită chiar în meci au pus capăt unui parcurs de vis.

A şaptea realizare. Imediat, s-a întors la zgură şi pe o arenă care i-a strigat numele de infinite ori, Simona a cîştigat trofeul de la Bucureşti, al optulea al carierei. Este a doua într-un top all-time al româncelor, după Virginia Ruzici, care a cîştigat 12 turnee.

A opta realizare. Pe 11 august Simona Halep a devenit a doua jucătoare a lumii. O poziţie care i-a adus multă bucurie, dar şi care i-a pus o presiune imensă pe umeri. Care s-a manifestat cel mai intens la US Open, cînd a fost învinsă în turul al treilea. Timp de opt săptămîni a stat în spatele Serenei Williams. La Singapore porneşte de pe locul patru în lume.

Punctele adunate de-a lungul unui an i-au adus româncei, care în septembrie a împlinit 23 de ani, o frumoasă calificare la Turneul Campioanelor, acolo unde se întîlnesc cele mai bune opt jucătoare ale anului.

O performanţă pe care o mai reuşiseră doar Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea. Într-un an în care a calcat pe urmele celor două, Simona a reuşit să construiască borne pentru viitor.

Singapore este răsplata ei pentru un sezon dulce, dar presarat cu multă muncă şi tone de transpiraţie.

638009-caseta-halep-2.jpg

5403 puncte a dunat Simona Halep în acest an în clasamentul pentru Turneul Campioanelor

75.000 de kilometri a străbătut Simona Halep în 2014

3.500.000 de dolari a cîştigat Halep în 2014

"A fost visul meu să cîştig turneul de la Bucureşti, mă bucur că s-a întîmplat aşa. A fost o săptămînă grea, dar sînt fericită că au venit atît de mulţi oameni în tribune" (Simona Halep despre turneul de la Bucureşti)

"E un sentiment uimitor să fiu pe locul al doilea în lume. Nu sînt totuşi foarte surprinsă. Am avut rezultate bune contra jucătoarelor valoroase, le-am învins şi am căpătat mai multă încredere în mine. Şi jocul meu s-a îmbunătăţit, la serviciu mai ales, şi cu forehand-ul lovesc mai tare decît înainte. Cred că merit să fiu aici pentru că am cîştigat cîteva titluri, meciuri importante" (Simona Halep despre locul 2)

"Tristă nu pot să fiu că am pierdut finala de la Roland Garros. A fost cel mai mare important meci din viaţa mea. Sper că mulţi tineri vor veni să joace tenis. Mă bucur mult de acest rezultat. Sper să am cît mai multe de acest gen" (Simona Halep despre finala de la RG)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
Stiri extrasport
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (1)
dubluv
dubluv  •  18 Octombrie 2014, 09:44

"Dacă cineva i-ar fi spus la începutul anului că va ajunge la Turneul Campioanelor, probabil nu l-ar fi crezut". De fapt e chiar invers, daca i-ar fi spus cineva ca Nu va ajunge la Singapore, nu l-ar fi crezut. A fost atat de evident in 2013 ca Simona este una din marile jucatoare ale lumii, ca numai cineva paralel cu sportul se mira de performantele de anul asta.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează