Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 05 decembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 04 decembrie 2014 23:34
Incidentul de săptămîna trecută, cînd junioara Andrada Surdeanu a fost lovită de tatăl ei după un meci pierdut în Israel, a readus în atenţie un şir întreg de cazuri în care părinţii unor jucătoare le-au terorizat pe termen lung, fizic şi psihic.
Mirjana Lucici, 32 de ani, căsătorită Baroni, a luat prima bătaie de la tatăl ei, Marinko, pe cînd avea 5 ani. Pierduse într-un turneu de tenis în faţa unei fete care era cu 5 ani mai mare decît ea. "M-a lovit în nas. Îmi curgea sînge, am umplut toată casa", povestea jucătoarea în 2006 în Miami Herald. "Habar n-aveam ce se întîmplă. Eram în şoc. După aceea, istoria s-a repetat de nenumărate ori".
Bătaia cu bocancul
Marinko Lucici, unul dintre oamenii cel mai bogaţi şi influenţi în Croaţia anilor '90, îşi teroriza sistematic familia, iar Mirjana ajunsese să nu se mai mire cînd loviturile veneau, sălbatice, necruţătoare. Doar le încasa. Instrumentul favorit al tatălui era un bocanc Timberland, cu care o izbea în cap şi pe spate, pentru ca urmele să nu fie vizibile. "Uneori, mă durea atît de tare capul încît nu puteam să mă pieptăn o săptămînă întreagă", îşi amintea Mirjana.
Momentul de cruzime supremă a venit pe cînd avea 14 ani, după un turneu de juniori de la Milano. Fata se rănise la antrenament, dar, chiar şi aşa, ajunsese în semifinale. Întorşi în apartamentul lor din Zagreb, Marinko a pus-o în cadă şi a bătut-o timp de 40 de minute cu un pantof. La final, i-a dat bani să-şi cumpere o îngheţată. Ceea ce fetiţa înspăimîntată a şi făcut.
Abia în 1998, pe cînd avea 16 ani, Mirjana a fugit de acasă împreună cu mama, fraţii şi surorile ei. Cu ajutorul lui Goran Ivanisevici, a plecat în SUA, unde a obţinut un ordin de restricţie împotriva părintelui abuziv.
Niciodată mulţumit
Este una dintre poveştile triste, cutremurătoare ale tenisului modern. Poate cea mai cutremurătoare. O istorie reală, de fapt, în care un tată a transformat presiunea pusă pe propriul copil într-un coşmar. Presiunea de a reuşi, de a face rezultate. De a nu pierde. Niciodată.
Deşi, spunea şi Ivanisevici, "Marinko nu era niciodată mulţumit. Îi vorbea teribil de urît. Eu aş fi clacat dacă mi s-ar fi adresat cineva aşa". Mirjana a abandonat o vreme tenisul, dar a revenit în 2010. Mai mult, anul acesta a reuşit să cîştige al treilea titlu WTA al carierei, la 16 ani distanţă de precedentul.
Bătaia cu cureaua
Din acelaşi spaţiu ex-iugoslav vine şi cazul sîrbo-australiencei Jelena Dokici. "Cunosc persoane care au stat uşă în uşă la hotel cu ei şi auzeau cum tatăl ei o bătea cu sălbăticie", spunea în Courier Mail fosta glorie a tenisului australian John Newcombe.
Damir Dokici, despre el e vorba. Cel care a lovit-o pe Jelena cu cureaua într-o parcare, pe cînd era junioară, cazul ajungînd la tribunal. Dar fata nu a depus plîngere şi a fost retras. "Ce rost are să mărturiseşti dacă te întorci acasă şi iei iar bătaie?", se întreba retoric Newcombe.
Mulţi ani mai tîrziu, Jelena a admis abuzul constant la care a fost supusă. "Am trecut prin momente mai grele decît oricine din circuit. Sînt sigură de asta", a spus ea. Fost numărul 4 mondial, Dokici a revenit la tenis cu rezultate interesante în 2009, cînd a cucerit al 6-lea ei titlu. Nu mai joacă însă din 2012, deşi nu s-a retras oficial.
Batista şi coniacul
Primele istorii de abuz vin din anii '20. Suzanne Lenglen, campioana franceză care a cucerit 8 titluri de Mare Şlem între 1919 şi 1926, era pregătită de tatăl ei, Charles. Acesta îi făcuse un program strict, la antrenamente o punea să lovească repetat în locul în care era o batistă aşezată pe jos.
Dacă nu ieşea bine, îi îndepărta gemul şi o obliga să mănînce pîine goală. În schimb, în timpul meciurilor, îi dădea bucăţele de zahăr înmuiate în coniac sau chiar înghiţituri de coniac direct dintr-o sticluţă. Cînd s-a retras, Lenglen le-a spus ziariştilor: "Acum vreau să trăiesc şi eu un pic!". A murit însă de leucemie, la 39 de ani.
Mama autoritară
Nu e vorba însă numai de taţi. Mama lui Jimmy Connors, Gloria, care l-a şi antrenat, a pus să se construiască un teren de tenis în spatele casei. "I-am spus să încerce să trimită mingea astfel încît să-mi ţintească gîtul. A învăţat s-o facă pentru că a aflat că eu, dac-aş fi avut ocazia, l-aş fi pus la pămînt", a povestit chiar autoritara doamnă. Celebră şi pentru faptul că i-a strigat fiului în timpul unui meci, mai tîrziu, cînd era deja jucător profesionist: "Loveşte-l în boaşe, Jimmy!".