Articol de Bogdan Fechită - Publicat sambata, 20 iunie 2015 14:13
Iarna lui 2015 oferă multe exemple de ”așa nu” în materie de transferuri. Fie că au încercat să se întărească pentru salvarea de la retrogradare sau pentru a acoperi unele posturi deficitare, oficialii cluburilor s-au grăbit să perfecteze unele achiziții care mai mult au încurcat echipele.
Gazeta vă prezintă șapte astfel de transferuri ale unor jucători care au fost aduși cu mari speranțe, dar au dezamăgit enorm:
Fred Benson - Rapid
După un tur dezasturos, Rapidul avea cel mai slab atac din campionat. Noul patron, Valerii Moraru, a decis să schimbe complet echipa și a adus și un atacant de careu de la care se aștepta să îmbunătățească balanța golurilor. Numele lui a fost Fred Benson. A prins 13 meciuri în Giulești, 9 ca titular și doar 3 ca integralist, însă nu a reușit să puncteze la golaveraj: nu a înscris nici un gol în retur pentru Rapid.
Yulu-Matondo - Oțelul
Oțelul a fost o altă echipă care a avut nevoie de întăriri în retur pentru a ataca salvarea de la retrogradare. În goana după jucători noi, la Galați s-au făcut și câteva transferuri proaste. Pentru Yulu-Matondo, atacantul de la care să spera să perforeze meci de meci porțile adverse, s-a insistat chiar și la ambasada Egiptului pentru rezolvarea transferului. Insistențele nu au fost răsplătite de jucător pe terenul de fotbal: a prins șase meciuri, două ca titular și nu a marcat niciun gol.
Yves Makabu Ma-Kalambay - Oțelul
Ma-Kalambay a fost o altă achiziție neinspirată făcută de gălățeni. Portarul Oțelului a surprins mai mult prin gafe, primind chiar titulatura de ”comediantul returului”. După ce greșise la golul primit în meciul cu Dinamo, congolezul a fost aproape să își dea un autogol caraghios și în meciul cu Chiajna. A prins doar două meciuri în care a încasat patru goluri, după care a fost scos din lot și nu a mai fost utilizat până la finalul campionatului.
Geoffrey Castillion - U Cluj
Castillion a fost un alt atacant de la care s-a așteptat multe și a oferit, în schimb, foarte puțin. Exasperați de evoluțiile lui, fanii lui U Cluj l-au scos la un moment dat la vînzare pe OLX unde a fost oferit chiar gratuit. ”Sperăm să îl plasăm cît mai repede la un club iubitor de ”atacanți” care nu cîștigă nicio minge. Oferim și o sumă modestă cumpărătorului.”, notau fanii echipei clujene. În cele 11 meciuri jucate pentru U Cluj, olandezul a reușit totuși să marcheze un gol și să ofere o pasă de gol. Cifre modeste pentru un atacant de careu.
Miroslov Manolov - ASA
În sezonul în care a fost aproape de titlu, ASA a luat și decizii neinspirate. Una dintre acestea a fost transferul lui Miroslav Manolov, un atacant bulgar care avea să marcheze un singur
gol pentru tîrgumureșeni. Deși a fost folosit insistent, în toate cele 17 etape ale returului, Manolov nu a reușit să își treacă numele pe tabela marcatorilor decât în partida cu Rapid, scor 2-1. Ceva mai bine jucase la Cerno More Varna, echipă pentru care marcase patru goluri în 19 partide în turul sezonului recent încheiat.
Dan Spătaru - Astra
Transferul lui Dan Spătaru la Astra a ținut capul de afiș al homepage-urilor principalelor site-uri de sport. Fotbalistul moldovean a dovedit, însă, că are în comun cu celebrul cîntăreț doar numele și nimic din sclipirea acestuia. A prins doar șase partide în echipa giurgiuvenilor, trei ca titular și niciuna ca integralist. S-a remarcat doar prin cartonașul roșu primit cu Pandurii. În rest, e pe zero la goluri, pase de gol sau ocazii importante create.
Francisco Torres - Ceahlăul
Gol la debut, pe urmă dispărut. Așa se poate caracteriza aventura lui Torres la Ceahlăul. Brazilianul a debutat entuziasmant și promitea să nu fie doar tizul jucătorului mult mai celebru. În următoarele meciuri nu a reușit, însă, să confirme. A mai jucat în șase meciuri, cinci ca titular, însă nu a mai impresionat cu nimic, iar nemțenii au retrogradat la finalul sezonului.