Articol de Theodor Jumătate - Publicat duminica, 05 iulie 2015 00:00
Potrivit cotidianului batav De Volkskrant, jucătorul-cheie a fost Ibrahim Kargbo, din Sierra Leone. Acesta, acum în vîrstă de 33 de ani, ar fi ținut legătura prin e-mail cu un compatriot implicat în mafia pariurilor. Veloso (ex-CFR Cluj) și Zijler (fost la U Cluj) sînt bănuiţi că ar fi participat şi ei la aranjamente.
Ianuarie 2015. De Volkskrant tulbura Olanda cu scandalul blaturilor. Ibrahim Kargbo, fundaș din Sierra Leone, era capul răutăților, după e-mailurile descoperite de jurnalul batav.
Africanul, 4 ani sub contract la Willem II Tilburg (2006-2010), ar fi acceptat să joace împotriva echipei sale pentru a face jocurile mafiei pariurilor. Și ar fi convins și cîțiva coechipieri să participe la blaturi, "pentru că e imposibil să truchezi meciurile de unul singur", potrivit federației din Țara Lalelelor, care a declanșat imediat o anchetă.
100.000 €primea Kargbo pentru fiecare aranjament; și colegii implicați aveau aceeași recompensă
Eșecuri programate
La acea vreme, era vorba de două partide din Eredivisie. Ambele din 2009-2010, ambele pierdute de Willem în deplasare:
- 0-4 cu Ajax (17 octombrie 2009) - s-ar fi mizat pe eșec la minimum trei goluri diferență, pariorii cîștigînd un milion de euro; Kargbo, integralist; în minutul 80, Veloso (Willem) a forțat al doilea "galben", fiind eliminat la 0-2!
- 0-1 cu Feyenoord (19 decembrie 2009) - Willem ar fi trebuit să piardă la două goluri, dar cei care plănuiau blatul nu și-au atins scopul. Din nou, Kargbo, titular. Și, iarăși, brazilianul Veloso a fost în prim-plan, fiind schimbat în minutul 26, după o gafă la golul advers.
"Nu mi-am dat seama de ceva necurat"
Antrenorul lui Willem era atunci Alfons Groenendijk. Fostul director tehnic al lui U Cluj, al cărui nume n-a fost pomenit nici o clipă de presa olandeză în acest caz, susține în ziarul Omroep Brabant că n-a simțit cum a fost trădat de cîțiva dintre propriii fotbaliști: "Nu mi-am dat seama de ceva necurat. Cînd încerci totul pentru a rezista în Eredivisie și apoi auzi astfel de lucruri, e normal să fii speriat. Am avut mereu încredere în băieți".
"Dacă există dovezi, e-mailuri, cine sînt eu să spun că nu s-a petrecut nimic? Afirm doar că nu am simțit nimic anormal la jucători. Dacă s-au făcut aranjamente în toată Europa, de ce n-ar fi și în Olanda?
Alfons Groenendijk, antrenor Willem 2009-2010
"Niciodată n-aș lua bani murdari"
În același timp, Arno Vermeulen, șef fotbal la postul TV NOS, îl acuza pe Veloso pentru eliminarea cu Ajax: "Așa procedezi la blaturi. De altfel, el a fost chemat de Groenendijk la marginea terenului. Nu pentru că era accidentat, ci fiindcă juca slab".
Brazilianul, doi ani la CFR Cluj (2010-2012), amenința în ianuarie că va da în judecată De Volkskrant: "Sînt nevinovat o mie la sută. N-am făcut nimic, de ce să mă apăr? Imaginea mi-a fost grav afectată pentru întreaga carieră. De ce să iau bani? Am crescut într-o familie normală și am avut mereu contracte bune. N-am avut nevoie de bani. Și niciodată n-aș lua bani murdari".
Trei din Eredivisie, 1 din Cupă
Acum, o jumătate de an mai tîrziu, același De Volkskrant a continuat dezvăluirile. Sînt cinci meciuri suspecte în campionatul 2009-2010, nu doar două.
Tot în deplasare:
- 0-1 cu Utrecht (9 august 2009)
- 1-2 cu Sparta (15 august 2009) - oaspeții au condus la pauză și au primit apoi două goluri în cinci minute
- 0-4 cu Breda (8 noiembrie 2009) - toate golurile primite în prima repriză, trei în ultimele zece minute
Plus o partidă din Cupa Olandei:
- 0-1 cu Roda (11 noiembrie 2008)
Zijler a pariat ȘI a fost concediat la Cluj
Noile e-mailuri găsite confirmă legătura lui Kargbo cu mafia pariurilor din Sierra Leone. Și oferă și alte nume. Încă trei jucători de la Willem: portarul Aerts, căpitanul echipei, fundașul Janse și atacantul Zijler. Janse tocmai a fost dat afară de Ternana, fiind anchetat în ultimul scandal al trucajelor din Italia. Iar Zijler, ajuns pe 1 februarie la U Cluj, a fost concediat în martie după ce un fan l-a fotografiat mizînd într-o casă de pariuri din oraș!
Cît despre Kargbo, acum la Atletico CP (retrogradată în D3 portugheză), un tehnician olandez îl descrie astfel: "Avea corpul unui luptător de MMA. Impunea imediat respect în vestiar. Un băiat sociabil, care-și dădea sufletul pentru familie și echipă".
Dar tot Frank Brugel, fost antrenor cu portarii la Willem, dezvăluie un detaliu important:
"Kargbo avea mereu nevoie de bani. Nu era nici un secret, întotdeauna cerea bani de la colegi și apropiați"
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”