Articol de Luminiţa Paul - Publicat sambata, 12 septembrie 2015 00:00
Simona Halep a avut trei meciuri solide la început, două bătălii crunte, cu Lisicki și Azarenka, oprindu-se ieri în penultimul act.
Simona Halep-Marina Erakovic (N. Zel)
Turul 1: Arena "Arthur Ashe"
6-2, 3-0, ab.
47 de minute
A fost meciul care a reintrodus-o pe Halep în atmosfera de la Flushing Meadows, chiar pe arena principală, "Arthur Ashe". Un meci care s-a încheiat repede și brusc, după ce adversara a fost nevoită să abandoneze din cauza unei probleme la genunchi.
Pînă cînd acest lucru s-a produs, numărul 2 mondial controlase înfruntarea. Cu multă siguranță la serviciu, pierzînd doar 2 puncte pe prima minge, a transferat încrederea asupra întregului joc, greșind foarte puțin.
8greșeli neforțate comise, față de 19 ale adversarei
Simona Halep-Katerina Bondarenko (Ucr)
Turul 2: Arena "Arthur Ashe"
6-3, 6-3
1h și 17 minute
Victoria a fost solidă, dar obținută în urma unui joc intens de ambele părți. Revenită în circuit ca mamă a unei fetițe acum în vîrstă de aproape 2 ani, ucraineanca a arătat un nivel ridicat al tenisului, lovind tare și agresiv, asumîndu-și riscuri.
Simona a stat acolo, atentă, absorbind forța adversă și folosind-o în propriul interes. Un test timpuriu poate neașteptat, dar bine venit în fața unei foste sfertfinaliste la US Open.
82%cîștig pe punctele jucate la fileu, 9 din 11
Simona Halep- Shelby Rogers (SUA)
Turul 3: Arena "Arthur Ashe"
6-2, 6-3
1h și 7 minute
Primul meci disputat în sesiunea de seară, în fața unei jucătoare pe care nu o mai întîlnise. O reprezentantă a tenisului modern, de forță, cu o lovitură puternică de dreapta, Rogers a cedat în fața jocului fluent al Simonei.
Favorita a doua a evoluat din nou îngrijit, cu numai 9 erori neforțate, dominînd duelul prin consistență și rapiditate pe teren. Prin această victorie, ea își egala cea mai bună performanță la US Open, "optimi" atinse în 2013.
91%din puncte cîștigate cu primul serviciu, 21 din 23
Simona Halep- Sabine Lisicki (Ger, 24)
Optimi de finală: Arena "Louis Armstrong"
6-7 (6), 7-5, 6-2
2h și 38 de minute
Într-o zi infernal de călduroasă și de umedă, cele două adversare s-au bătut într-un meci aproape dureros de privit. Un efort imens de ambele părți, care a lăsat urme grele. Pentru Halep, crampe la spate și o problemă musculară la coapsa stîngă. Pentru Lisicki, crampe musculare la ambele picioare.
Multe greșeli făcute de germancă, în total 72, pe alocuri o luptă surdă, la limita puterilor, din care a ieșit învingătoare cea care a avut psihicul mai puternic. Românca a tras tare pe finalul setului al doilea, apoi a avut un decisiv mai lucid.
O dispută cu 17 break-uri, apăsată de miză, la capătul căreia resursele erau ca și epuizate. Pentru Simona, însemna și îmbunătățirea performanței de vîrf de la New York și atingerea măcar a "sferturilor" la toate turneele de Mare Șlem.
91%conversie a mingilor de break, 10 din 11
Simona Halep-Victoria Azarenka (Blr, 20)
Sferturi de finală: Arena "Arthur Ashe"
6-3, 4-6, 6-4
2h și 40 de minute
Era prima înfruntare cu fosta dublă finalistă de la US Open, care conducea cu 2-0 în întîlnirile directe. Un test așteptat, dificil, dens, care a îndreptățit previziunile de calitate și suspans puse în el. În primul set, Halep a fost mai agresivă și mai atentă, în timp ce bielorusa a greșit mai mult, riscînd la aproape toate loviturile.
Actul al doilea a propus scenariul inversat, românca a cedat un pic de teren și s-a trezit cu Azarenka bombardînd-o din toate părțile. Totuși, a avut luciditatea de a reduce dimensiunile scorului pe final de set, o mică injecție de moral. În deschiderea decisivului, Vika a avut din nou break, dar echilibrul a venit imediat. Apoi a venit și ploaia, la 2-1 și Simona la serviciu.
Pauza i-a servit favoritei 2, care s-a întors pe teren cu încrederea refăcută în jocul agresiv. Unghiuri, mingi lungi, defensivă solidă, toate au dus-o spre o victorie istorică. Devenea astfel a doua româncă din istorie, după Irina Spîrlea în 1997, calificată în semifinale la US Open.
106puncte cîștigate în total, față de 93 ale adversarei
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen