SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

Constantin Căliman despre proiectele de la clubul Capitalei: ”Unu la sută din bugetul Bucureștiului!”

Constantin Căliman și-a dat demisia în urmă cu două săptămîni, însă încă este în funcție pînă i se va găsi înlocuitor
Constantin Căliman și-a dat demisia în urmă cu două săptămîni, însă încă este în funcție pînă i se va găsi înlocuitor

Articol de - Publicat vineri, 30 octombrie 2015 00:00

Intrat într-un oarecare colaps, din cauza datoriilor, Căliman propune să se renunțe la echipele de rugby.

Constantin Căliman, directorul general de la CSM București, a demisionat din fruntea clubului acum două săptămîni, după ce mai mulți consilieri din Consiliul General au condiționat votarea bugetului clubului de plecarea șefului CSM.

Căliman este însă încă în funcție. "Mi-am prezentat disponibilitatea la solicitarea primarului general. Înțelegerea a fost ca eu să plec în momentul în care Primăria va numi un înlocuitor. Pînă acum nu au găsit!", a dezvăluit Căliman.

Venit prin detașare de la Ministerul Educației și Cercetării, Căliman a vorbit de plusurile și minusurile pe care clubul patronat de Primăria Capitalei le-a înregistrat în ultimii doi ani, de cînd el se află în fruntea grupării bucureștene.

- Multă lume acuză faptul că ați cheltuit foarte mulți bani și că bucureşteanul nu se regăsește în acest club.
- Încă o dată, trebuie să se înțeleagă că fără bani, nu poți avea rezultate. Trebuie amintit că proiectul pe care l-am gîndit a fost unul extrem de curajos, pe termen lung. Rezultatele au început să vină. Handbalul, despre care am spus clar că va fi locomotiva clubului, a adus un titlu la feminin, în București, după 12 ani de pauză! Băieții, tot la handbal, sînt vicecampioni, la volei fete am prins podiumul, plus titlurile cucerite pe la juniori, la diferite niveluri de vîrstă. Știți ce nu înțeleg? Acum patru-cinci ani, cînd clubul avea același buget, poate mai mare, și echipele se zbăteau la retrogradare, toată lumea era mulțumită, consilierii nu mai erau supărați!

"Fără străini nu avem nici o șansă!"

- Primarul interimar Dan Ștefănel a declarat de curînd că se va renunța la sportivii străini pentru că au contracte mari.
- Nu are o viziune asupra sportului de performanță. Performanța de nivel înalt, ceea ce și-a propus CSM, nu poate fi făcută doar cu români. Luați exemplul oricărei echipe din Europa. Și mai e un aspect. Trebuie să înțelegem că sportivii au o viață scurtă de performanță, pînă la 33-35 de ani. Și sînt puțini care ajung sus de tot. Noi vorbim de campioni mondiali, olimpici, cei care au contracte mari.

- Dacă în Consiliul General nu se va vota bugetul de care clubul are nevoie? Oricum, de fiecare dată ați primit mai puțini bani decît ați cerut. Nu va intra clubul în colaps?
- Eu sper să se înțeleagă că pentru București acest club e un mod de a avea vizibilitate, ca străinii să cunoască România. Sper ca înlocuitorul meu să nu renunțe la proiectele mele. Și, cel mai mult, vreau să nu renunțe la proiectele inițiate la copii și juniori!

Liniște pentru sportivi

- De cîți bani ar avea nevoie clubul ca să nu mai fie nevoie de rectificări bugetare?
- Cred că pe undeva pe la 40-45 de milioane de lei. Sportivii au nevoie de siguranță, de confort. E mai mare rușinea ca sportivii să fie amenințați că sînt dați afară din cauză că nu s-au plătit chiriile sau că nu sînt utilitățile achitate pe la sălile pe unde se antrenează. Atunci nu putem vorbi de rezultate.

- Și dacă nu se vor primi bani, la ce se va renunța?
- Eu am propus să renunțăm la rugby! În momentul de față avem echipă de seniori, tineret și 7 grupe de copii, de la under 17 la under 18. Sfatul meu e să se păstreze doar echipa de tineret și atunci bugetul aprobat va ajunge, se va descongestiona o mare sumă de bani.

"Ne-am săturat de proiecte pe hîrtie!"

"Acum un an, a venit la București secretarul general al Federației Europene de Handbal, Michael Wiederer. S-a întîlnit cu primarul Sorin Oprescu, cu premierul Victor Ponta, cu reprezentantul federației de handbal. Era vorba de noua sală de sport care se va construi. Știți ce a spus Wiederer? «Federația europeană s-a săturat de proiecte pe hîrtie, faceți sala și apoi primiți și competiții!», a povestit Căliman.

"La infrastructură e dezastru. Sportivii de la CSM se antrenează pe unde pot. Avem nevoie de patru-cinci săli mici, în care să creștem copii, și o sală mare, la care nu mai am speranțe că se va construi" Constantin Căliman

"România are 100.000 de copii legitimați, la nivel juvenil, la toate sporturile. Pe aceștia îi învîrtim pe la toate competițiile, dar doar ca să le bifăm. Sportul școlar trebuie reorganizat, numai de acolo putem aduce campioni" Constantin Căliman

2.500.000 €e bugetul echipei de handbal feminin, o treime din întreg bugetul clubului CSM

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (6)
10204203651845566
Monica Domsa  •  31 Octombrie 2015, 11:33
Postat de Enver Hoxha pe 30 Octombrie 2015, 10:16

1% din buget se duce la CSM? Cu ce scop? Clubul ăsta nu interesează pe nimeni. Sunt bani cu care s-ar putea face lucruri cu adevărat importante pentru bucureşteni. Aţi văzut ce mizerie e în centrul oraşului, la doi paşi de Piaţa Unirii?

Da, probabil daca s-ar directiona banii catre curatenie, am avea in cativa ani un centru al orasului curat-luna si copii burtosi si flasci, care ne vor reprezenta in lume la olimpiadele antibacteriene.

10204203651845566
Monica Domsa  •  30 Octombrie 2015, 20:45

Sa renuntam la rugby, domnule Caliman. Ca rugby-ul nu aduce bani. Ce mai conteaza ca generatia 1999-2000 a adus cateva titluri de campioni nationali? Ce mai conteaza efortul lor de atatia ani? Ce mai conteaza ca motivatia a venit dinauntrul lor si atat? Ce mai conteaza ca anul acesta, cand au iesit (din nou) campioni nationali nu s-a gasit nimeni din partea primariei sa-i cheme si sa-i felicite? A, si inca ceva: nu-mi amintesc exact daca timp de doi ani, dar sigur a fost o perioada de un an in care copiii nostri nu au fost invinsi. Sa renuntam la rugby, asadar. Nu avem nevoie de copii seriosi si dedicati.

1663635003916833
Dan Nica  •  30 Octombrie 2015, 19:06

Articol GSP.RO Joi, 11 Septembrie 2014 "Modelul ales de noi a fost modelul francez. În Franţa, din 5,4 milioane de elevi, 3,5 milioane sînt legitimaţi la diferite ramuri de sport" Constantin Căliman, director general CSM Bucureşti Sportivii legitimaţi în anul competiţional 2013-2014 Atletism 1.363 Baschet 716 Handbal 2.095 Motociclism 5 Rugby 993 Şah 1.206 Volei 968 Total 7.346 Renuntati la rugby (993 sportivi) un sport in care Romania este reprezentata la CE si CM si pastrati sahul (1.206 sportivi)?!?! Spre deosebire de noi francezii stiu pe ce ramuri sportive legitimeaza copii. Rusine.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează