GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDALUL PARIURILOR

Henț! Lupul paznic la oi: ONJN își face casă de pariuri » Loteria va intra pe piața pariurilor sportive!

Articol de - Publicat sambata, 28 noiembrie 2015 00:00

Operatorii privați din offline acuză: "Nu e corect ca ONJN să fie și reglementator, și jucător pe piață!". Odeta Nestor, şefa ONJN, replică: "Operatorii privaţi îşi fac griji doar fiindcă pînă acum nu au avut concurenţă şi pentru că Oficiul a dovedit că e capabil să obţină rezultate. Dar nu vom avantaja pe nimeni, deci nu poate fi vorba de conflict de interese!"

"Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc preia Compania Națională Loteria Română SA de la Ministerul Finanţelor Publice pentru următorii 4 ani".

La început un zvon, ştirea a căzut sec, undeva la începutul lunii octombrie, în urma Ordonanţei de Urgenţă 42/2015 a legislativului condus de Victor Ponta. A fost o surpriză chiar şi pentru membrii Guvernului, care au aflat de această mutare abia în şedinţa respectivă.

Mai mult, în aceeaşi ordonanţă, ONJN, care se afla oricum în subordinea Guvernului, trecea sub directa coordonare a primului ministru. Iar în Comitetul de Supraveghere al respectivului for, unul dintre cei 7 membri neexecutivi urma să fie numit din partea Cancelariei premierului.

Practic, printr-o inginerie legislativă, una dintre cele mai importante "puşculiţe" ale statului a intrat sub controlul direct al primului ministru, pe atunci Victor Ponta.

Finanţele s-au opus, Consiliul Concurenţei a cedat

Ministerul de Finanţe a reacţionat vehement la această schimbare, avertizînd Guvernul că încalcă legislaţia UE care prevede "crearea de autorităţi independente" în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele loteristice. N-a contat, miza era prea mare.

Iniţial, Consiliul Concurenţei nu a avizat respectivul proiect, pe motiv de conflict de interese, fiind evident că în urma acestei ordonanţe de urgenţă ONJN devenea în același timp reglementator, dar şi jucător pe piaţa jocurilor de noroc!

În mod ciudat însă, ulterior Consiliul Concurenţei a revenit cu unele condiţii: în primii doi ani, Loteria să funcționeze după principiile guvernanței corporative, cu o conducere de tip dualist și cu criterii de performanță. Chiar dacă, de fapt, fondul problemei, că ONJN devine astfel şi "stăpîn", şi jucător în piaţă, nu dispare!

La numai o săptămînă de la discutarea ei în Guvern, pe 14 octombrie, ordonanţa de urgenţă apărea la fel de urgent în Monitorul Oficial, intrînd practic în vigoare. Vestea i-a pus în gardă pe operatorii privaţi din domeniu, care au simţit încă de atunci că ceva nu e în regulă.

Loteria are licență pentru pariuri sportive

Pe lista organizatorilor de jocuri de noroc tip pariuri în cotă fixă, adică inclusiv pariuri sportive tradiționale, la agenție, Compania Loteria Română figurează ca deținătoare a licenței RO2712L001013, obținută la 25 noiembrie 2014, valabilă pînă pe 30 septembrie 2019.

Angajați ai Loteriei, de la diverse agenţii, susțin că "am fost anunțați că urmează să avem în curînd și pariuri sportive în ofertă. Trebuia să începem din vară, dar nu știm de ce, lucrurile s-au amînat. Acum se aude că vom începe cu pariurile sportive pe la începutul lui 2016".

Operatorii privați acuză

Vestea că Loteria Română se pregătește să intre pe piața pariurilor sportive i-a pus imediat în gardă pe operatorii privați: "Faptul că Loteria are licență nu e o problemă. Înțelegem concurența. Dar să o facă fiind condusă de ONJN, asta nu mai e deloc corect. Acum înțelege lumea de ce sîntem îngrijorați. ONJN ne controlează pe noi, dar va și juca pe piață prin Loterie. E întîmplător că ONJN a cerut la ANAF acest control la nivel național al operatorilor de offline, chiar acum, înainte de alegerile din 2016? E întîmplător că ANAF ne cere să plătim din urmă pe 5 ani, abuziv considerăm noi, plus dobînzi și penalități? Nu e clar că se urmărește eliberarea pieței, inclusiv pentru Loterie?!".

Senatul a respins Ordonanța, merge la Cameră

Chiar dacă a apărut în Monitorul Oficial și își produce deja efectele, Ordonanța de Urgență 42/2015 trebuie să treacă și prin Camerele Parlamentului pentru a deveni lege. La începutul acestei săptămîni, Senatul a respins-o. Urmează ca ea să intre în dezbateri la Camera Deputaților, care este for decizional. În caz că va fi respinsă și acolo, ordonanţa nu va mai putea fi aplicată, astfel că Loteria va reveni la Ministerul Finanțelor Publice.

"Este adevărat, luăm în calcul ca Loteria să vină cu oferte consistente pe piaţa pariurilor sportive. Loteria nu este a ONJN, iar noi nu reglementăm nimic pe această piaţă. Cel mult, putem face doar propuneri de schimbare a legislaţiei, dar ele trebuie să treacă prin Guvern sau prin Parlament"
Odeta Nestor, preşedinta ONJN

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (4)
1192264017469487
Adiu Roiu  •  28 Noiembrie 2015, 19:09

*** asta nu mai poate, ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

redshow
redshow  •  28 Noiembrie 2015, 12:56

*** Trebuie boicotati cu orice pret!!!! Talhari nenorociti !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

alexbibirica1
alexbibirica1  •  28 Noiembrie 2015, 10:29

fura de indoaie astia .

Vezi toate comentariile (4)
Comentează