Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 17 martie 2016 00:00
Adio fumat pe stadioane! El devine prohibitiv și în parcuri, la locul de muncă, în restaurante. Unde se mai poate savura tabacul?
Fumătorii sunt loviți, aspru! Cei care inhalau, nevinovați, fumul de la țigări vor jubila. De astăzi nu se va mai fuma la întâmplare în spațiile publice. Legea intră în vigoare, practic, singurul loc unde se va mai putea fuma este pe terasa restaurantelor, în aer liber.
În diverse locuri publice, stadioane, parcuri, stații de autobuz și multe altele, fumatul devine interzis. Un caz special: în mașinile personale, chiar dacă sunt și copii minori, poți fuma, din punct de vedere legal, dar "din punct de vedere moral", cum susțin și autoritățile, n-ai avea dreptul să tragi din țigară!
Gazeta Sporturilor îți prezintă locurile ce nu permit și cele care dau voie fumătorilor să-și savureze tutunul.
Unde nu ai voie să fumezi:
- pe stadioane
- în restaurante. Este considerat și loc de muncă, nu doar spațiu public
- în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber
- în taxi
- în spațiile de la locul de muncă. Pe balcoanele clădirilor de birouri, cu tavan sau plafon și cu minimum doi pereți
- în stațiile de autobuz, cele acoperite și cu doi "pereți"
- în mijloacele de transport în comun
- în unitățile sanitare. Nici în curtea spitalului!
- la plajă, dacă sunt locuri de joacă în imediata proximitate
- în unitățile de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private
Unde ai voie să fumezi:
- în fața restaurantelor, pe terasă, dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți
- în parc, dar nu lângă locurile de joacă ale copiilor
- la plajă, dacă este una deschisă.
- la concerte, dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări
- în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".
- în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.
Legea antitabac nr. 15/2016
"Fumatul este interzis în orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent"
Ai voie pe propriul balcon?
Este permis să se fumeze pe balcon sau riști să fii reclamat? Răspuns: ai permisiunea, întrucât locuința personală nu este loc public. În schimb, dacă se desfășoară o activitate economică pe acel balcon, atunci este loc de muncă închis și este interzis fumatul.
Dispar scrumierele?
Scrumierele nu dispar din fața marilor magazine și chiar de la intrarea în stațiile de metrou, conform legii. Deși cei de la Metrorex au anunțat că le vor scoate treptat. Dacă locația este în aer liber și nu este încadrată de acoperiș sau de doi pereți, se poate fuma.
Cum se riscă concedierea
Angajatorii vor fi obligați să elaboreze și să pună în aplicare reguli interne referitoare la interzicerea consumului de tutun în spațiile închise și să afișeze indicatoare cu textul "Fumatul interzis".
Salariații care nu vor respecta noua interdicție vor risca nu doar sancțiuni financiare, de la companie, ci și contravențional, de la poliție.
Salariații riscă, în ordine: avertisment scris, retrogradare din funcție pentru o durată de cel mult 60 de zile, reducerea salariului și desfacerea contractului individual de muncă.
Unde se poate fuma? Nu există niciun act normativ care să conțină prevederi referitoare la posibilitatea ca salariații să fumeze în timpul programului, dar se poate savura tabacul doar în exterior, pe balcon dacă nu sunt doi pereți și nu este acoperit.
Cum se poate evita regula
Pe bloguri și pe site-uri au apărut idei de driblare a legii antitabac. Preluate din străinătate. Fie înființarea unor cluburi private, dacă se obține avizul de funcționare emis de pompieri, spre a se evita drame gen "Colectiv", fie baruri cu circuit închis, după o anumită oră.
Și o metodă amuzantă, made in Germany: patronul unui restaurant de acolo s-a sustras regulii tăind trei găuri în perete, astfel încât clienții să poată fuma "afară". Clienții își pot scoate capul prin gaura din mijloc și mâinile prin cele două cavități laterale, pentru a-și savura țigara în exterior, fără să părăsească localul!
100 de leieste amenda minimă pentru persoanele fizice ce nu respectă prevederile legii antifumat. Maximum este 500 de lei
5.000 de leieste amenda contravențională la prima abatere pentru persoanele juridice
10.000 de leieste amenda contravențională la a doua abatere pentru persoanele juridice. Plus sancțiunea de suspendare a activității până la remedierea situației
15.000 de leie amenda la a treia abatere și se închide unitatea
17dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă
4.400.000de persoane fumează în România, conform unor studii ce datează din noiembrie 2014
8%dintre fumători declară că vor să se lase de fumat în următoarea lună, conform studiului Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti