Articol de Mitică Docan - Publicat miercuri, 06 noiembrie 2024 11:02
Donald Trump s-a întors la Casa Albă, după 4 ani, învingând-o pe contracandidata democrată Kamala Harris.
O poveste mai puțin cunoscută a fost scoasă la iveală de presa americană: Donald Trump, acum în vârstă de 78 de ani, a organizat o competiție ciudată în 1989.
Donald Trump și bicicletele
În 2015, la începutul campaniei din primul său mandat, Trump l-a atacat pe John Kerry, ministrul de externe al celui mai puternic stat din lume, pentru pasiunea sa pentru mersul pe două roți.
Atunci, Politico, cotidianul din Virginia care a analizat fiecare aspect al campaniei, a publicat un articol interesant despre o contradicție din flamboaianta viață a omului de afaceri. Are legătură cu sportul, mai precis, chiar cu cel pe care l-a blamat: ciclismul.
1989, totul e posibil în ciclism
Povestea este incredibilă. În 1989, an care a marcat istoria ciclismului prin duelul fabulos dintre americanul Greg LeMond și francezul Laurent Fignon, din Turul Franței, încheiat cu victoria primului în cea mai mică marjă din istorie, 8 secunde, Donald Trump a vrut să importe modelul întrecerii în Statele Unite.
Vanitos și îndrăgostit se sine, omul de afaceri a plănuit să organizeze un tur ciclist care să traverseze Coasta de Est și care să imite cea mai tare competiție de ciclism din lume. „Inspirat”, l-a denumit Tour de Trump și i-a setat un obiectiv curajos: să ajungă să parcurgă peste 3000km, exact cât fratele mai mare din Hexagon.
Într-o țară în care bicicletele sunt privite cu aceeași înțelegere ca incidentul Roswell, anunțul a ridicat câteva sprâncene printre cunoscători. Dar Trump s-a înconjurat de oameni capabili, a atras echipe internaționale, a încheiat un contract de televizare cu NBC și l-a convins și pe Greg LeMond să ia startul.
O echipă sponsorizată de un bordel
Pe 5 mai 1989, o caravană formată din 114 rutieri, din 15 țări, a pornit la drum în ediția inaugurală din Tour de Trump.
Urmau să fie parcurse 10 etape, prin 5 state, din capitala statului New York, Albany, și până în Atlantic City, acolo unde Trump luptase să deschidă trei cazinouri, printre care celebrul său Taj Mahal, de 2000 de camere.
Bugetul pentru premii era de 250.000 de dolari, amintește cxmagazine.com.
Politico scrie că la start s-a aflat și Sauna Diana, o echipă olandeză sponsorizată de un bordel, care a rulat și ea din fața Capitolului new-yorkez, acolo unde guvernatorul statului, Mario Cuomo, a fost invitat de onoare.
Prima etapă, primul scandal. Ajunși în New Platz, acolo unde trebuia să aibă loc sfârșitul etapei, cicliștii au fost primiți cu fluierături și pancarte pe care scria "Luptați împotriva Trumpismului", "Trump, împăratul muștelor" sau "Die Yuppie $cum". Atunci, ca și acum, lăcomia pe care Trump o flutura pe post de virtute atrăgea proteste virulente din partea oamenilor.
Spectacol a ieșit și la finalul competiției câștigate de Dag Otto Lauritzen, după ce un belgian aflat pe primul loc a greșit traseul și i-a acuzat pe organizatori că nu au marcat bine ruta!
Un iaht de 100 de milioane de dolari
La a doua și ultima ediție, în 1990, Baltimore, Delaware și Maryland s-au arătat interesate să fie pe ruta caravanei.
Pentru a condimenta imaginile TV, Trump a parcat în portul din Baltimore al treilea cel mai scump iaht din lume, o bijuterie menită să evoce opulența și exoticul competiției.
Iahtul a fost construit pentru dealerul de armament saudit Adnan Khashoggi, care l-a vândut sultanului din Brunei, de unde a trecut în posesia lui Trump pentru 29 de milioane de dolari. În 1991, adică un singur an mai târziu, înglodat în datorii, mogulul a vândut în pierdere iahtul, pe care a obținut doar 10 milioane de dolari. Uneori, marca nu face neapărat banii.
Tour du Pont, Lance Armstrong și o crimă
Câteva anchete privind evaziunea fiscală au oprit entuziasmul lui Trump. Turul sponsorizat de magnatul imobiliarelor a fost vândut în 1991 și a trecut în curtea celor de la DuPont Corporation, care, la rândul lor, au avut o imaginație debordantă când au redenumit cursa: Tour DuPont.
Au urmat cinci ediții, ultimele două fiind câștigate de un tânăr promițător, Lance Armstrong.
În 1996, John DuPont, moștenitorul imperiului DuPont, a fost arestat pentru uciderea lui David Schultz, luptător olimpic american. DuPont a murit în închisoare, iar un film recent despre viața lui, Foxcatcher, a fost nominalizat pentru 5 categorii la Oscar, în 2015.
Povestea s-a încheiat bombastic, cum a și început.