Articol de Justin Gafiuc - Publicat sambata, 23 iulie 2016 00:00
Burleanu și Iorgulescu sunt complici la bulversarea fotbalului intern. Pentru șefii LPF și FRF, orgoliile și propriile interese par mai presus de interesele fenomenului pe care îl conduc. Își pasează responsabilități, se acuză reciproc și își pun bețe în roate, în timp ce fotbalul se scufundă tot mai tare. Gazeta descifrează culisele acestei lupte absurde
FRF și LPF au continuat și ieri bâjbâiala în cazul giuleștenilor, iar Comisia de Disciplină a federației ar urma să judece luni dosarul trimis de Ligă pentru a afla cine va ocupa ultimul loc disponibil în "A": Giuleștiul sau Poli.
Haosul din jurul Rapidului a colorat și ziua de ieri, când mingea a zburat nebună între LPF, FRF și lichidatorul judiciar al clubului giuleștean. Întrebarea "Cine va juca în Liga 1? Rapid sau Timișoara?" rămâne însă fără răspuns, deși campionatul a demarat oficial, aseară.
Comitetul Executiv FRF a discutat în viteză situația din Giulești, iar secretarul general LPF, Iustin Ștefan, a fost evacuat din sală la solicitarea expresă a președintelui FRF, Răzvan Burleanu, nervos că oficialul Ligii s-a arătat foarte vocal în speța rapidistă.
"Un Dragomir reloaded!", l-a caracterizat șeful federației, care are acum în curte cartoful fierbinte. Dincolo de pasele dintre FRF și LPF persistă câteva dileme în întunecatul caz alb-vișiniu.
1. De ce nicio echipă nu retrogradează din L1, indiferent de cuantumul datoriilor?
În prezent, marea problemă a Rapidului o constituie datoriile față de fisc. E vorba despre circa 12 milioane de lei, inclusiv penalitățile. E o sumă ce echivalează cu 2,7 milioane de euro din totalul de 4 milioane euro aflate pe deficitul Giuleștiului.
În 2011, în timpul mandatului lui Mircea Sandu, FRF a exclus din criteriile de licențiere restanțele la stat, oferind cluburilor posibilitatea să-și gestioneze singure această problemă, fără teama că ar putea fi sancționate pe domeniul sportiv.
Printre formațiile salvate atunci s-au numărat Dinamo și Rapid. Au rămas de luat în calcul numai datoriile față de terți sau față de propriii angajați: cine nu era pe zero sau cu acorduri ferme de reeșalonare la momentul licențierii risca retrogradarea în liga secundă.
În 2014, administrația Burleanu a eliminat însă din regulament penalizarea cu retrogradarea, motivând că e o măsură prea aspră. A introdus doar depunctarea. E exact situația de azi a Rapidului, care deși a acumulat restanțe pe toate fronturile, ar trebui să înceapă noul sezon din L1 cu minus 6 puncte dacă vișiniii vor fi primiți în campionat.
Practic, haosul de azi se datorează în egală măsură complicităților de regulament promovate atât de Sandu, cât și de Burleanu. Pe rând, ambii au tratat cu blândețe maximă derapajele financiare apărute în contabilitățile cluburilor de liga întâi, cu precădere din motive electorale.
2012e anul în care a început prăbușirea juridică a Rapidului, intrat în insolvență și declarat ulterior în faliment
2. De ce LPF ezită să scoată Rapidul din L1 în favoarea Timișoarei?
Aflată în faliment și procedură de dizolvare, SC Rapid SA nu îndeplinea inițial condițiile de înscriere în competiție. "Și dacă pe 24 august Curtea de Apel ar suspenda falimentul, la Rapid nu ar putea fi reimplementat planul de reorganizare și nu ar putea desfășura activități sportive" era mesajul transmis joi dimineață către LPF de lichidatorul judiciar al vișiniilor.
Seara, s-a schimbat modificarea: cu un alt document dinspre lichidatorul judiciar Marius Bihac, un reprezentant al Consiliului Creditorilor de la SC Rapid SA s-a prezentat la sediul LPF pentru a înscrie clubul în Liga 1! De aici încolo își vor intra în rol comisiile federale.
Luni, Comisia de Disciplină FRF se va întruni în regim de urgență pentru a găsi un răspuns la "dosarul Rapid".
"Nu vreau să mă antepronunț, dar această comisie poate întoarce cazul la Ligă, decizând că e de competența LPF, sau să ia o decizie. Oricum, e ceva putred la LPF. E o fugă de responsabilitate. De ce nu a fost sesizată Comisia de Disciplină în urmă cu o lună? Era suficient timp pentru a se judeca și știam acum pe cine vom avea în liga întâi", a punctat președintele FRF, Răzvan Burleanu, într-o conferință de presă susținută ieri la capătul unui Comitet Executiv-maraton.
Ping-pong-ul dintre cele două instituții arată însă teama reciprocă de a adopta o decizie fermă spre a evita ulterior un proces de răsunet, de genul celui cu Universitatea Craiova.
3. Ce se va întâmpla la comisii?
Cazul Rapidului va ajunge luni pe masa Comisiei de Disciplină FRF. Indiferent de decizie, probabil că dosarul va ajunge ulterior și la Comisia de Recurs. O decizie definitivă va putea fi luată însă la Tribunalul Sportiv de la Lausanne, astfel încât procedura s-ar putea întinde pe circa o lună de zile.
Chiar și fără a merge la TAS, e improbabil că povestea își va găsi o rezolvare mai devreme de 10-14 zile. În principiu, Rapidul ar putea renunța la varianta de a se mai adresa TAS din considerente financiare și cu șanse minime de a avea câștig de cauză la instanța din Elveția.
În tot acest timp, meciurile Rapidului/Timișoarei vor fi suspendate, după cum a anunțat LPF, astfel încât am putea ajunge la situația absurdă ca partidele respective din primele 5-6 etape, plus un meci în Cupa Ligii să fie amânate sine die până la adoptarea unui verdict clar. Asta ar ridica probleme ulterioare de programare, fiindcă echipa acceptată în L1 va trebui să recupereze din mers întâlnirile ratate din startul sezonului.
Ce program are Rapid/Timișoara până la sfârșitul lui august
Etapa | Adversar | Dată |
1 | FC Botoșani | 23 iulie, acasă |
2 | Dinamo | 30 iulie, deplasare |
3 | Pandurii | 6 august, acasă |
4 | Astra | 13 august, deplasare |
5 | CSU Craiova | 20 august, acasă |
6 | CFR Cluj | 27 august, acasă |
Cupa Ligii: Rapid/Timișoara - Viitorul (9-11 august)
Comisia de Disciplină FRF
- Daniel Cernat - președinte
- Mihai Mitroi - vicepreședinte
- Marian Tudor - membru
- Lucian Ghiță - membru
- Liviu Popa - membru
- Elena Cochet - secretar
Comisia de Recurs FRF
- Claudiu Dinu - președinte
- Elena Stoian - vicepreședinte
- Daniel Mîndruță - membru
- Roxana Diaconu - membru
- Doru Trăilă - membru
- Daniela Popa - secretar
4. Cum se va descurca Rapid dacă va fi totuși acceptat în L1?
Fără antrenor și cu doar 4 jucători legitimați, clubul din Giulești va avea mari probleme de reprezentare în campionat. Starea de faliment și de dizolvare nu permite grupării să transfere fotbaliști și să încheie contracte, care apoi să fie înregistrate la LPF.
Într-o intervenție la DolceSport, fostul jurist LPF, Cătălin Ciubotă, a remarcat situația bizară a Rapidului: "Formal, atât timp cât ai personalitate juridică, poți să participi. Mi se pare o scăpare în regulament. Nu știu cum îndeplinește un club în faliment condițiile fair-play-ului financiar, dar ei formal dețin o licență care le dă dreptul de a juca în Liga 1. În niciun regulament nu se prevede însă ceva de faptul că ei nu au jucători! Dacă au licență, nimeni nu le poate interzice să joace. Există posibilitatea ca pe 24 august să se obțină suspendarea de la Curtea de Apel. Suntem într-un punct sensibil pentru că nu avem o precizare clară în regulament. Se bat cap în cap legalitatea cu oportunitatea. Este o speță de coșmar!"
Timișoara amenință cu DNA
Clubul care aşteaptă momentan cu sufletul la gură rezolvarea "cazului Rapid", ACS Poli Timișoara, pregătește deja o intervenție în justiție dacă LPF/FRF acceptă participarea giuleștenilor în L1.
Într-un comunicat postat pe site-ul grupării, conducerea precizează că "ACS Poli Timişoara va face plângere penală la DNA împotriva grupului ce a acţionat în mod evident ilegal în cazul înscrierii în Liga 1 a clubului Rapid Bucureşti. Contăm, în plus, pe autosesizarea promptă a DNA, mai ales date fiind declaraţiile publice ale lichidatorului. Clubul nostru va utiliza toate metodele legale pentru ca locul din Liga 1 să fie acordat în condiţii regulamentare".
Lichidatorul judiciar de la Rapid: "N-am dat nicio împuternicire!"
Pentru ca situația haotică din jurul Rapidului să devină și mai încurcată, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a avut o intervenție la ProTV, unde a sugerat că actul invocat de club joi seara pentru înscrierea în competiție ar fi un fals: "Eu nu am semnat nimic, nu am folosit ștampila mea. Nu am dat nicio împuternicire, totul e făcut de Azuga Waters".
A detaliat pentru fanatik.ro: "E o corespondenţă între mine, ca lichidator, şi Azuga Waters, creditor al FC Rapid. Fiecare face ce vrea şi răspunde pentru ceea ce face. Chiar vineri am transmis o nouă adresă la LPF prin care îi anunţam că nu-mi aparţine acea adresă, că nu reprezintă o solicitare a mea! Acum, dacă ei vor să înscrie Rapidul în Liga 1 chiar şi aşa, e decizia lor. Eu nu pot însă să încalc legea, orice ar fi!".
Surse autorizate susțin că luni Comisiei de Disciplină FRF va lua act de precizările lui Brihac și va trimite Poli în "A"!
"Am avut speranțe că putem să jucăm în Liga 1. Șansele sunt minime, singura variantă e ca Rapid să se înscrie cu juniorii în prima ligă. Îmi e imposibil să mai rămân, la fel și jucătorilor, pentru că nu se mai pot face contracte"
Dan Alexa, antrenor demisionar Rapid