Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 11 decembrie 2016 00:00
Medaliată cu aur la Rio, spadasina Ana Maria Popescu revine azi în competițiile internaționale la concursul de Grand Prix de la Doha.
Pe 11 august 2016, patru fete își împlineau un vis. Acela de a urca pe cea mai înaltă treaptă la JO. Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au cucerit singurul titlu olimpic pentru România la Rio.
Dintre cele patru spadasine de aur doar Ana a spus răspicat că vrea să meargă mai departe. La 32 de ani, încă nu poate renunța la scrimă. A ratat primele două etape de Cupă Mondială ale sezonului, de la Tallinn și de la Suzhou, dar la Doha e pe tabloul de 64 din postura de a opta spadasină a lumii.
Ea o va întâlni în primul tur, azi, pe Alberta Santuccio din Italia. Va fi prima competiție internațională pentru Ana, după Jocurile Olimpice de la Rio. Pe lângă ea, pe grilă din Qatar mai e o singură româncă, Amalia Tătăran, alături de care Ana vrea să mai formeze o echipă care să ajungă sus.
Lângă ea va fi din nou Dan Podeanu, antrenorul alături de care a trăit de toate, bucurii, dezamăgiri, triumfuri.
- Ana, din nou în fața unui început. Cu ce gânduri ai plecat spre Doha?
- Cred că este pentru prima dată când n-am plecat cu gânduri mărețe. Vreau să văd care este nivelul, unde mă aflu eu, ce s-a mai schimbat. Să spunem că voi "tatona" terenul la această competiție. Dacă va fi să prind o zi bună, cu atât mai bine. Au fost multe surprize în acest început de sezon. Orice este posibil, deși eu mai am de recuperat.
"Ambiția mea: să mai câștig încă o medalie și încă una"
- Când ai pășit din nou în sală, te-ai gândit: "Uite, Ana, ai plecat vicecampioană olimpică și te-ai întors campioană olimpică"? Mai ales că sala e puțin mai goală acum...
- Nici vorbă. M-am gândit: "Sunt din nou aici, unde sunt obiectivele. Hai să începem treaba!" (zâmbește). M-am întors în sală după o lună de vacanță, prima în 20 de ani. Rezultatele au rămas în urmă. Mă interesează doar ce mai pot câștiga.
- Cât de greu e să te motivezi din nou, să ajungi în formă? E adevărat ce se spune, că orice zi departe de sală te face să-ți pierzi tonusul?
- După vârsta de 30 de ani e din ce în ce mai greu fizic, dar motivația încă există și asta mă ajută să fiu acolo și să nu mă plâng. Am înțeles că trebuie să fiu mai atentă cu pregătirea și mai ales cu refacerea, sunt lucruri de care trebuie să țin cont și pe care nu le mai pot face ca acum zece ani, dar aceasta este ambiția mea, să mai câștig încă o medalie și încă una (zâmbește).
Vacanța din cantonamente
- E o perioadă de începuturi și pentru alte națiuni. Multe spadasine s-au oprit din concurat. Ți-ai propus vreun obiectiv pe termen scurt sau pe termen lung?
- Am observat că sunt câteva trăgătoare care nu au participat la primele două competiții în acest sezon. Dar eu am început pregătirea mai târziu, așa se poate să fi gândit şi ele. Voi afla mai multe la Doha. În orice caz, nu mă pot plânge că n-am cu cine să-mi măsor forțele. Cel mai îndrăzneț obiectiv personal este să urc pe podiumul CE sau CM cu această nouă și tânără echipă și sunt convinsă că putem face asta. Nu anul următor, dar știu că putem ajunge acolo!
- După ce te-ai întors de la Rio a fost o perioadă încărcată, cu interviuri, cu apariții TV, cu întâlniri cu prietenii plus antrenamente. Totuși, ai avut timp și pentru tine, ai făcut ceva ce nu ai reușit să faci în cei patru ani de dinainte de Rio?
- Se pune că am fost în două vacanțe și am reușit să mă întâlnesc cu soțul? Deși nu au fost, practic, vacanţe, ci l-am însoțit pe Pavel la un turneu și într-un cantonament. Pentru noi este în continuare o provocare să fim în acelaşi oraș (râde). Unele lucruri nu se schimbă nici când ajungi campion olimpic.
5concursuri de Grand Prix a câștigat Ana Maria Popescu în carieră, unul dintre ele chiar la Doha, în 2009
9etape de Cupă Mondială și-a trecut Ana Maria Popescu în carieră
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen