GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POVESTE

INTERVIU EVENIMENT cu Henry Herșcovici, israelianul de origine română care a supraviețuit cu noroc atentatului terorist de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972: "E important să fii sănătos, dar mai important e norocul!"

Articol de - Publicat duminica, 12 februarie 2017 09:37

Henry Herșcovici, israelianul de origine română care a supraviețuit cu noroc atentatului terorist de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, împlinește astăzi 90 de ani.

La trei ani de la primul interviu acordat Gazetei Sporturilor despre atentatul terorist de la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, Henry Herșcovici a acceptat un nou dialog cu Gazeta Sporturilor.

Povestea sportivului de origine română născut la București, pe 12 februarie 1927, este cu adevărat impresionantă. Acesta a supraviețuit masacrului sportivilor israelieni de la Olimpiada de la Munchen, când 11 oameni (trei dintre aceștia născuți în România) au fost uciși de teroriștii palestinieni din organizația "Septembrie Negru".

Trăgătorul de tir al naționalei israeliene, fost sportiv evidențiat la Dinamo București și angajat al M.A.I, care a emigrat în Israel în anul 1965, la 38 de ani, a reușit să supraviețuiască teribilului atentat. Henry Herșcovici a fost purtătorul steagului olimpic al Israelului la parada de deschidere.
01
Coperta Gazetei (2014)

Gazeta l-a descoperit în 2014

Herșcovici a vorbit după 42 de ani, într-un interviu exclusiv acordat Gazetei în februarie 2014, despre presentimentul pe care l-a avut la ceremonia de deschidere. "Am simțit că voi fi împușcat la ceremonie, fiind purtătorul steagului israelian. Dat fiind faptul că evenimentul a fost urmărit și televizat în toată lumea, mă gândeam că palestinienii vor încerca să tragă în mine fiind în fruntea delegației".

Nu s-a întâmplat nimic atunci, dar peste zece zile, pe 5 septembrie 1972, Henry s-a trezit la 5:30 dimineața din cauza unui zgomot. Locuia în Satul Olimpic, cu un coleg tirist, la apartamentul numărul 2. Cinci teroriști înarmați cu puști automate și grenade au intrat în apartamentele 1 și 3, unde s-au auzit împușcături. Henry și alți colegi au profitat de faptul că teroriștii au fost neatenți și au reușit să ajungă în partea cealaltă a clădirii, unde au fost salvați de forțele de securitate germane.

Teroriștii intenționau să ia ostatici pentru a cere în schimbul lor eliberarea unor alți teroriști palestinieni deținuți în închisorile din Israel și Germania. Pe listă figurau 234 de teroriști.

În seara de 5 septembrie, nemții au pus la dispoziție 2 elicoptere teroriștilor pe un aeroport militar. Acolo, Herșcovici a aflat despre gravitatea situației și despre faptul că doi dintre colegii săi au fost uciși în camera 1. Nemții știau că e vorba de 5 teroriști și s-au deghizat în membri ai echipajului de zbor ai unui Boeing de pe pista Fursten-Feldbruck și au încercat să-i omoare pe doi dintre teroriști, dar nu au reușit. Câteva ore mai târziu, a început haosul și au avut loc schimburi de focuri între lunetiștii germani și teroriști. După ce blindatele au ajuns cu întârziere, teroriștii au intrat în panică și i-au executat pe cei 9 sportivi israelieni prizonieri. Trei atacatori au fost arestați, dar eliberați o lună mai târziu la cererea altor teroriști care deturnaseră un zbor Lufthansa deasupra orașului Munchen!
11

3 victime de origine română

Trei dintre sportivii uciși erau de origine română: Kehat Schor (53 de ani, antrenor de tir), Iosef Gutfreund (41 de ani, medic și arbitru de lupte) și Andrei Spitzer (23 de ani, antrenor de scrimă). "Dacă am fi fost păziți de securitatea israeliană, cu siguranță nenorocirea nu s-ar fi întâmplat! România, de exemplu, a fost păzită 24 de ore din 24 de securiști!", a declarat Herșcovici. "Sincer, am avut un mare noroc. Cineva care e sus și așază lucrurile nu mă pusese încă pe lista lui", a continuat supraviețuitorul.

Henry Herșcovici împlinește azi 90 de ani, dar arată cu 20-25 de ani mai tânăr decât vârsta din buletin. Este elegant, inteligent, are simțul umorului și vorbește cu o voce tânără și plăcută. Cunoaște perfect limbile română, ebraică, franceză și engleză. Este căsătorit cu Sedy Herșcovici, o fostă gimnastă și, după retragere, arbitru internațional de gimnastică. Henry a fost prezent în calitate de tirist la două olimpiade: Mexic '68 și Munchen '72.

Muncește la propria ceasornicărie

În ciuda vârstei, Herșcovici muncește în fiecare zi! Este ceasornicar de meserie, reprezentând a treia generație din familie care are această ocupație. A învățat meserie în Elveția și a fost, o perioadă, și directorul companiei de ceasuri Omega în Israel.

Apartamentul de trei camere al familiei Herșcovici este decorat cu multe diplome, medalii și fotografii. O poză specială e cea de la deschiderea Olimpiadei de la Munchen, iar pornind de la această ilustrată, rememorăm, împreună, momentul.

-Ce părere aveți despre atentatele din ce în ce mai dese din lume?
-Dacă Europa era foarte sigură în urmă cu câțiva ani, acum e de necrezut ce se întâmplă! Turcia a suferit enorm, dar și turiștii aflați acolo la atentatele soldate cu sute de morți la Ankara, Istanbul și în alte orașe. Berlin, Paris, Bruxelles sunt alte orașe care au suferit atentate. E greu de apreciat că există o soluție imediată care să prevină actele barbare de terorism, dar numai o luptă puternică și neîncetată în care să colaboreze toate țările poate ajuta!

-Ce părere aveți despre conflictul dintre israelieni și palestinieni?
-Trebuie să fim optimiști, dar cât timp există extremiști de partea lor și a noastră este foarte complicat să ajungem la un acord.

- Ce meserie ați vrut să îmbrățișați când ați fost copil?
- Arhitect, dar pe vremea aceea, ce spunea tata era sfânt! Mult mai sfânt decât ce își dorea copilul. Mi-a spus că voi merge la atelierul de ceasornicărie pentru a învăța meserie. Am spus că dacă acesta este drumul meu, o să încerc să fiu mult mai bun decât alții și am reușit.

-Ce ceas îmi recomandați?
-Un ceas foarte simplu, pe care îl vând zilnic. Este foarte frumos și ieftin, costă 50 de shekeli (50 de lei). Cine vrea firmă, îi vând cu plăcere, dar sunt ceasuri foarte scumpe, pot costa mii de euro.

-Faceți excursii în străinătate?
-Da, ne plac foarte mult! Când avem concediu, plec cu soția, Sedy. În 2016 am vizitat Praga, un oraș superb!, apoi Budapesta. În urmă cu mai puțin de doi ani, în 2015, am plecat într-o croazieră de nota 10 cu un vapor uriaș și elegant care a pornit de la Barcelona în porturi din Marea Mediterană precum Napoli, Cannes și apoi Palma de Mallorca.

-Care sunt țările dumneavoastră preferate?
-În România ne-am născut și este extrem de frumoasă, dar ne place mult și Norvegia. Mergem des în România. Ultima oară am avut șansa să găsim bilete la un concert la Ateneu, tatăl meu avea un loc rezervat la concerte în fiecare duminică. În Centrul Vechi am văzut că s-au făcut restaurante, baruri, cluburi și cafenele, dar sunt alte locuri în București unde primăria trebuie să se implice mai mult.

-Ce sfaturi le puteți da tinerilor?
-Să creadă în ceea ce le place, să facă efort, să creadă în forțele lor și să fie motivați. Vor reuși cu siguranță!

-Sunteți un om împlinit?
-Evident da! Am o familie frumoasă și fericită.

-Care este secretul formei de invidiat pe care o arătați?
-Una este vârsta din buletin, alta este cum se simte omul. Este foarte important să fii sănătos, dar mai important este norocul. Unul dintre clienții mei de la ceasornicărie îmi spune permanent că cei de pe vasul Titanic erau sănătoși tun, că altfel nu ar fi plecat în croazieră, dar nu au avut noroc!

"Atletul Emil Zatopek a fost pentru mine un exemplu și model declarând «nu mă interesează ce fac alții, eu trebuie să fiu cel mai bun" Henry Herșcovici, fost tirist

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta
Stranieri
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta
Forfait! Simona Halep a anunțat că se retrage de la două turnee
Tenis
Forfait! Simona Halep a anunțat că se retrage de la două turnee

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează