Articol de Aurelian Botezatu - Publicat marti, 04 iulie 2017 10:54
La Cupa Confederațiilor, nemții de la Bild au apreciat securitatea turneului, dar au criticat drumurile proaste, lipsa de comunicare și atmosfera deloc pe măsura unui turneu de anvergură.
Dacă peste Cupa Confederațiilor s-a tras cortina, Rusia rămâne în lumina reflectoarelor. Competiția încheiată în week-end, cu triumful Germaniei, a fost pentru ex-sovietici cel mai important test înaintea Cupei Mondiale pe care o vor găzdui la anul.
Test la care, susțin jurnaliștii tabloidului Bild, gazdele n-au luat notă de trecere decât la două capitole dintre cele cinci luate în considerație: securitatea și prețurile.
Ca la Bastilia!
Pe stadioane, rușii au fost la înălțime: bilete personalizate, scannere pentru verificarea lor, turnicheți, detectoare de metale. Și pază, ca la Bastilia! Poliție, militari, dar mai ales temutele trupe OMON.
La fel, în preajma bazelor de pregătire, în zonele aglomerate ale orașelor-gazdă sau la metrou. Problemele au apărut în aeroporturi și în hotelurile echipelor, unde rușii n-au fost deloc vigilenți.
"Din parcarea subterană și până în incinta hotelului ajungea să spui un număr de cameră și treceai fără probleme", dezvăluie Bild.
Habar n-au avut de turneu
Atmosfera n-a fost aceea specifică unei competiții de anvergură. Mulți ruși habar n-au avut ce întrecere găzduiește țara lor și asta s-a văzut pe cele 4 stadioane, unde numeroasele locuri rămase neocupate au fost o constantă pe toată durata turneului. Iar spectacol, cu adevărat, n-au făcut decât fanii chilieni și cei mexicani.
Rușii nu știu limbi străine
Nemții au acuzat inclusiv lipsa de comunicare. "În taxi, la hotel, în restaurant, la supermarket sau în farmacii, șansa de a întâlni oameni care vorbesc și altă limbă decât rusa e infimă. Iar dacă nu știi alfabetul chirilic, e o adevărată provocare să te aventurezi în oraș", consideră jurnaliștii de la Bild.
Gratis cu trenul!
În schimb, pentru străini, Rusia rămâne o destinație ieftină. Sub 1 euro biletul la metrou, 1,40 euro o bere de calitate, hoteluri de la 50 de euro pe noapte și trenuri cu care s-a putut circula gratuit între orașele-gazdă. Așa cum va fi în 2018 și pe perioada Mondialului (14 iunie - 15 iulie).
Drumuri proaste
Botezat "turneul drumurilor lungi", date fiind distanțele mari dintre orașe, CM 2018 va fi și unul al "drumurilor proaste". Motiv pentru care nemții nu le recomandă fanilor să călătorească prin Rusia cu mașina: "Iar în ceea privește taxi-urile, apelați mai degrabă la UBER". Trenuri express? "Disponibile doar între Moscova și St. Petersburg".
1:50 e șansa de a întâlni pe stradă sau în magazine ruși care vorbesc limbi străine, susține Bild
49 €e prețul de la care pleacă biletul de avion la o cursă internă. Vorbim de distanțe de peste 3.000 km
"Noi am văzut cât de proaste sunt drumurile când am căutat cantonament pentru anul viitor. Iar oficialii altor echipe ne-au semnalat același lucru"
Oliver Bierhoff, managerul reprezentativei Germaniei
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”