Articol de Alex Nicodim (foto) - Publicat miercuri, 02 august 2017 13:48
August. Plzen. 36 de grade! Una dintre cele mai călduroase zile din ultimii ani în Cehia. Cum poți doborî arșița dacă nu cu o bere rece, direct de la producător? Dacă spui Plzen spui și Pilsner Urquell.
Orașul ăsta a fost pus pe harta Europei și datorită acestui superbrand. În toate colțurile lumii e cunoscută berea Pilsner. Cea de culoarea caisei cu un gust unic, al cărei rețete e încă un mister. Despre hameiul Saaz din Zatec, un soi cu totul special, se spune că ar fi elementul cheie în definitivarea aromei. Aici se adaugă apa moale de Boemia și priceperea cehilor. Este rețeta completă pentru o bere adevărată.
175 de ani de istorie
Berarul bavarez Josef Groll a adus berea la Plzen la începutul lunii octombrie, în 1842. Era o bere nouă, produsă în Burger Brauerei, fabrica din oraș. De atunci au pornit tot felul de legende care să explice gustul clar al berii de Pilsen, așa cum i se spune orașului în germană.
O variantă ar fi că apa din izvoarele zonei ar avea un grad scăzut de salinitate, o alta că o ciupercă deosebită ar îmbrăca pereții de stâncă unde berea e pusă să fermeneze și să matureze în jur de 60-90 de zile. Temperatura de acolo nu depășește 2 grade Celsius.
Cert este că din 1898, de când a fost înregistrată marca Pilsner Urquell, a fost numărul unu pe piață. La câteva minute de mers pe jos de centrul vechi fabrica Plzeňský Prazdroj e neobosită în producția de bere. Și nu doar atât. Dacă ajungeți aici puteți parcurge un tur complet al halelor uzinei.
8 euro pentru 100 de minute de istorie
Turul nu este scump, 200 de coroane cehe, echivalentul a 8 euro. 100 de minute de unde aflați întreaga poveste a unei beri de legendă. Se îmbuteliază mai bine de 100.000 de sticle pe oră, procesul este uimitor. Știți acele imagini de la buletinele de știri cu imagini din fabrici unde se îmbuteliază diferite băuturi? Ei bine aici de la un nivel de 10 ori mai mare.
Nu plecați până nu gustați berea nefiltrată și nepasteurizată păstrată la loc rece în butoaie de stejar. Un tur complet am făcut și noi. Nu doar istoria acestei băuturi ne-a fascinat, dar și cea a celor 60 de maeștri berari. Tablourile acestora sunt bine păstrate, la loc de cinste, iar ghidul are disponibilitatea de a vă spune câte ceva despre fiecare.
Nu sunt 100 de minute plictisitoare, ba din contra. Treceți prin absolut fiecare amănunt, puteți atinge orice și puteți rămâne și cu fotografii ori filmulețe. Căci rețeta e sigură, nu poate fi furată.
Fabrica PilsnerVizită la fabrica de bere Pilsner din Plzen
Posted by Gazeta Sporturilor on Wednesday, 2 August 2017
Se păstrează tradiția!
Mai important decât atât este că aici, în Plzen, de două ori pe lună berea este distribuită cu vechile căruțe, în butoaie, sau cu o Skodă veche, care se odihnește în curtea fabricii. Fac asta pentru istorie, pentru a păstra o bucată de tradiție.
Pe parcursul turului veți fi asigurați că orice bere Pilsner Urquell de pe acest pământ e făcută în fabrica din Plzen, căci nu există o alta. Vor să fie siguri că gustul nu este stricat. Bineînțeles că turul nu se termină fără o degustare. Primiți o bere nefiltrată, direct din butoi. Așadar, nu rămâne decât să treceți pe aici și să vă convingeți. Cheers!
Plzen - FCSB se joacă azi, de la ora 21:15. Partida va fi liveTEXT pe GSP.RO și în direct la TVR1. În tur, cele două echipe au terminat le egalitate, 2-2
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen