Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 august 2017 22:10
FCSB a învins-o categoric pe Viktoria Plzen, 4-1, în Cehia, și s-a calificat în play-off-ul UEFA Champions League. Echipa roș-albastră are locul asigurat în grupele Europa League și un ce de 12 milioane de euro.
Suporterii Viktoriei Plzen au știut să-și susțină echipa și să facă spectacol, fără ca echipa să aibă de suferit la următoarele meciuri. Românii au fost puțini, dar s-au făcut simțiți în multe momente
După două zile liniștite, orașul a prins din nou viață. E luminat sfios de razele unui soare care a topit în zilele trecute Plzenul. După o ploaie zdravănă ieri noapte, ieri a fost mai mult înnorat. 25-26 de grade Celsius îmi arăta telefonul pentru Plzen, cu două ore înaintea jocului. Spuneam că orașul s-a trezit. A făcut-o pentru Viktoria Plzen. Un club mic în 2005, care s-a metamorfozat într-unul obișnuit al cupelor europene de vreo 10 ani. Nimeni nu visa că aici, pe Doosan Arena, vor juca Bayern Munchen, Manchester City, Lyon sau Atletico Madrid. Și acum FCSB, sau "Ștoia" așa cum spun cehii, nefiind la curent cu problemele legate de nume. Puteau să mai vină Barcelona sau AC Milan, dar până în 2012 meciurile tari se jucau la Praga.
S-a jucat cu casa închisă
Doosan Arena nu e mare, vreo 11.700 de locuri. Ocupate toate. Suporterii vin din toate colțurile orașului. Sunt fericiți, optimiști. Drept e că și rezultatul din tur, 2-2, le dădea mari speranțe. ''Ați avut noroc în tur! Acum nu o să mai fie așa'', îmi strigă un suporter ceh, care m-a identificat ca român după ce am vorbit cu un oficial al cehilor în limba engleză. Intru pe stadion cu vreo oră înaintea meciului. Liniște. Încerc să-mi dau seama cu ce stadion seamănă. Știu! Cu cel al Petrolului. Doar că e ceva mai mic, iar culorile nu-s galben-albastru, ci roșu și albastru.
Spectacol în peluza cehă
Ultrașii sunt fanatici, gălăgioși, dar nu foarte mulți. I-aș asemăna cu cei din Peluza Sud, care până nu demult venea alături de echipa lui Gigi Becali. Au umplut cam două sectoare. Au știut să surprindă fără torțe sau petarde. O coregrafie simplă, cu numele echipei pe toată peluza. Nici FCSB n-a fost o țintă pentru ei. Războiul fiind cu Sparta și Slavia, rivalele din campionat. S-a scandat în câteva rânduri la adresa lor, dar ar trebui să mint ca să spun că am înțeles mai mult decât numele echipelor.
Aplauze la îndemn
La Viktoria Plzen, fair-play-ul e la loc de cinste. Înainea meciului, pe cele două tabele au apărut mai multe mesaje trimise de jucători și antrenor în acest scop. În timpul meciului, pe tabelă apăreau în anumite momente două palme, moment în care fanii aplaudau imediat.
Românii, puțini, dar gălăgioși
Sunt și vreo 200 de români. 30 veniți din țară, unul din Anglia, iar restul din Plzen și Praga. Nu au venit să fie pasivi și doar să asiste la meci. Au strigat, au aplaudat și au încercat să se facă simțiți. Și le-a ieșit, deși inferioritatea numerică era evidentă. Atmosfera a fost una obișnuită pentru Plzen, pentru un meci de gală al Viktoriei. Dacă orașul l-am comparat cu Piteștiul, stadionul și galeria mă duc cu gândul la Ploiești. Echipa se bucură de suporteri devotați și fanatici, dar totul pe plan local. Viktoria Plzen e mult în urma granzilor din Praga, Sparta și Slavia, și chiar a lui Slovan Liberec.
2 meciuri avea Plzen în cupele europene până în 2010. Pierduse în '71-'72 cu Bayern, 0-1 și 1-6 în Cupa Cupelor
10.040 de oameni vin în medie la meciurile lui Plzen, fiind pe locul 2, după Slavia, și la mică distanță de Sparta, care e pe 3
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen