Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 06 septembrie 2017 18:23
În iulie 2016, FRF îl prezenta pe Christoph Daum cu surle și tobe în postura noului selecționer al echipei naționale, după despărțirea de Anghel Iordănescu, omul care-i condusese pe "tricolori" la Europeanul din Franța. Iar conferința de presă de la instalare și aparițiile în media ulterioare au adus valuri de promisiuni poleite din partea neamțului.
La 14 luni de la momentul startului, naționala e îmbălsămată, cu ratarea en-fanfare a campaniei pentru CM 2018, încheiată matematic luni seara, după eșecul din Muntenegru, 0-1, înfrângere care a închis orice calcule legate de o potențială calificare fantezistă. Iar în urma lui Daum rămâne acum diferența frapantă dintre discurs și fapte.
1. DECLARAȚIE
"Vreau să atacăm chiar și atunci când nu avem mingea. Nu doresc să fim reactivi, ci activi. Vreau să fim vii, să închidem culoarele și să pornim imediat presingul. Reorganizare, disciplină tactică și atac!"
REALITATE
Cu excepția unor secvențe din debutul cu Muntenegru (1-1), a galopului de sănătate cu Armenia (5-0 cu om în plus din minutul 2) și a reprizelor secunde cu Kazahstan (0-0) și Chile (3-2), România a arătat mai degrabă ca o formație de old-boys, fără vlagă și cu lipsă de atitudine. Pressingul a fost o rara avis, iar pe contraatac am marcat un singur gol din cele 11 reușite în mandatul lui Daum: punctul de 5-0 al lui Chipciu la Erevan!
2. DECLARAȚIE
"Am câteva soluții în buzunar pentru a nu mai primi goluri din faze fixe. Am să le prezint echipei și, dacă jucătorii le vor urma, defensiva, credeți-mă!, va deveni mai puternică"
REALITATE
Sub bagheta lui Daum, naționala a încasat 11 goluri, dintre care 5 au fost din faze fixe, inclusiv trei penalty-uri, toate contra Poloniei! În plus, Jovetici, la Cluj, și Lewandowski, la Varșovia, au amendat bâlbele clasice ale defensivei "tricolore" la cornere sau lovituri libere. În sens invers, doar două momente similare fructificate: un penalty transformat în Armenia și o lovitură liberă cu Chile. Sunt, în schimb, cele două lovituri de pedeapsă ratate: Stanciu cu Muntenegru și Stancu împotriva Armeniei.
3. DECLARAȚIE
"Trebuie să ajungem să credem, să devină o certitudine, că suntem invincibili. Orice s-ar întâmpla, nimeni nu poate să ne bată! Chiar dacă sunt mai puternici, nu ne pot învinge"
REALITATE
Cel mai puternic adversar din grupă, Polonia, ne-a dat cu terenul în cap în ambele partide și nu ne-a oferit niciun dram de speranță pe gazon că am putea scoate măcar o remiză chinuită. Iar o formație mediocră a Muntenegrului ne-a învins cu arme minime avute la dispoziție, grație doar unei execuții salvatoare a vedetei Jovetici.
4. DECLARAȚIE
"Vă garantez că echipa României va putea stăpâni minimum trei formule de joc. Am folosit mult timp cu succes acest 4-2-3-1 utilizat de obicei de România, de asemenea 4-1-4-1 sau 4-4-2"
REALITATE
Daum a mers majoritar pe sistemul 4-2-3-1, dar a încercat și variante care s-au dovedit un faliment total. A jucat cu 3 fundași contra danezilor, acasă, a folosit cinci apărători la Varșovia și un romb median complet nefamiliar naționalei la prima partidă cu Muntenegru. Toate au însemnat experimente triste, care ne-au costat puncte decisive spre ratarea Mondialului.
5. DECLARAȚIE
"Am urmărit deja jocurile României de la Euro, am obținut profilul jucătorilor de pe site-ul Wyscout. Vă garantez că veți vedea o națională a Românei bine pregătită, indiferent ce se va întâmpla cu cluburile în Ligă și în Europa League"
REALITATE
Selecționerul a oferit numeroase demonstrații de necunoaștere a jucătorilor români ori de interpretare extraterestră a profilului lor. Săpunaru și Bicfalvi au fost folosiți pe posturi nefamiliare în debutul cu Muntenegru, Stancu a ajuns mijlocaș dreapta cu Polonia la București, stoperul Găman a evoluat la închidere la Podgorica, Băluță a trebuit să îndeplinească rol ofensiv de tip Barcelona - Messi în Muntenegru, după scoaterea de pe teren a unicului vârf, Florin Andone.
6. DECLARAȚIE
"Să convenim că oricine face greșeli în viață. Întrebarea e însă cum învățăm din ele. Nu-mi place să repeți aceeași greșeală. OK, depinde de situație, poate de două-trei ori o vei repeta, dar s-o faci la infinit e sinucidere"
REALITATE
La capitolul selecții și-a făcut hara-kiri prin repetate alegeri bizare, încheiate prin neconvocările lui Alibec și Budescu pentru "dubla" cu Armenia și Muntenegru. Exemplele anterioare nu au fost mai puțin frapante: convocare aiuristică a lui Gardoș pentru Polonia/Chile, insistența cu un Enache la începutul mandatului, chemarea lui Rotariu când era rezervă la Dinamo și uitarea lui după ce începuse să joace la Bruges, renunțarea la Keșeru la returul cu Polonia și la recentele două partide cu Mkhtarian și Jovetici.
Alte DOUĂ declarații "fantastich" marca Daum
- "Nu pot face totul peste noapte. Nu sunt un Mesia. Sunt un muncitor dedicat și încerc să fac mai mult decât promit prin vorbe. Asta mă interesează: să vorbesc puțin și să fac mult"
- "Nu ne vom da bătuți niciodată, în niciun moment! Vom lupta până la ultimul fluier pentru cel mai bun rezultat. Indiferent dacă vom conduce sau vom fi conduși pe tabelă, vom da totul, pentru că asta te face să fii un fotbalist deosebit. Lumea se va întreba: «Cum e posibil? Jucătorii aceștia conduc cu 3-0 și tot aleargă, tot bagă alunecări, tot luptă?! Da, e echipa lui Christoph Daum!»"
"Nu vă recunoașteți public greșelile! Veți fi apreciat imediat pentru deschidere, dar peste trei zile vor sări toți pe tine"
Christoph Daum, octombrie 2016, prelegere la Școala de Antrenori
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen