FOTBAL  »  LIGA 2  »  REPORTAJ

FOTO » Arena "vampirilor albaștri", de pe care granzii din Capitală plecau cu coada între picioare, a devenit un stadion-fantomă

Articol de Raymond Füstös - Publicat vineri, 15 septembrie 2017 09:00

Arena pe care granzii din Capitală o părăseau cu coada între picioare, "Jean Pădureanu" din Bistrița, a devenit o ruină.

În timp ce construcția noilor arene de la Craiova sau Târgu Jiu a intrat în linie dreaptă, stadioane cu o istorie bogată în fotbalul autohton cad pradă timpului și paraginii. După cazurile Urziceni sau Constanța, o nouă pată neagră și-a pus amprenta pe infrastructura șubredă a fotbalului românesc, la Bistrița, acolo unde fosta arenă a defunctei Gloria a devenit o umbră palidă a cochetului stadion din urmă cu mai puțin de un deceniu. Scaunele rupte, pungile și sticlele de plastic, cojile de semințe sau graffiti-urile de prost gust întregesc imaginea dezolantă care te primește pe stadionul " Jean Pădureanu".

Construit în 1930, fostul Stadion Municipal "Gloria" a stârnit invidia cluburilor românești în 2008, atunci când, în urma unui amplu proces de reabilitare, se mândrea cu cel mai bun gazon din țară, cu o nouă tabelă de marcaj, dar și cu noile instalații de nocturnă, respectiv de irigat și încălzit terenul. La nici 10 ani distanță se alege praful de investiția de un milion de euro făcută la acea vreme, iar stadionul devine o ruină pe zi ce trece. Mizeria este la tot pasul, bălăriile au început să răsară printre scaunele rupte, tribuna oficială a fost vandalizată în întregime, iar bucățile de beton desprinse sunt o imagine obișnuită. Situația este asemănătoare și la vestiare și toalete, acolo unde praful, mucegaiul și igrasia își fac de cap, iar tencuiala a început să cadă. Deși îngrijite periodic, gazonul și pista de atletism sunt departe de condițiile din urmă cu doar câțiva ani, atunci când Gloria învingea Atletico Madrid în finala Cupei UEFA Intertoto sau bătea Steaua, Dinamo și Rapid.

Dezastrul a pornit în 2011

Fotbalul bistrițean a intrat în declin la finalul sezonului 2010-2011, atunci când, pe fondul datoriilor acumulate, Gloriei i-a fost refuzată licența pentru noul sezon al Ligii 1. Deși a promovat la pas după un singur sezon petrecut în eșalonul secund, situația financiară a echipei antrenate în acea perioadă de regretatul Nae Manea s-a înrăutățit dramatic, iar societatea ACF Gloria 1922 Bistrița a intrat în insolvență în luna ianuarie a anului 2013. Terminând pe ultimul loc în Liga 1, cea mai slabă clasare din istoria ardelenilor, Gloria și-a pierdut cel mai important sprijin financiar – banii din drepturile TV, dar și o mare parte din sponsori. Speranțele Gloriei atârnau de suma de transfer pentru Junior Moraes (cedat la Metalurg Donețk în februarie 2011 pentru circa 1.250.000 €, sumă din care Gloria nu a primit niciun cent), respectiv de vânzarea stadionului "Jean Pădureanu" către Primăria Bistrița.

Planurile lichidatorului Vasile Urs au fost însă date peste cap de Ministerul Tineretului și Sportului care, prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Bistrița, a dat în judecată clubul de fotbal, susținând că ar fi proprietarul de drept al complexului sportiv. După trei ani de procese, instanța a decis că bunurile clubului, intrat în faliment între timp și dezafiliat de la FRF la începutul anului 2015, aparțin lichidatorului.

Autoritățile locale vor complexul

Deși în ultimii ani pe terenul principal și-au disputat partidele FC Bistrița și Academia Gloria Bistrița, două tentative eșuate de a relansa fotbalul bistrițean la nivel de seniori, administratorul judiciar a interzis organizarea meciurilor pe stadionul "Jean Pădureanu". Voința Cetate, câștigătoarea Cupei României pe faza județeană, și-a dorit disputarea meciului cu Universitatea Cluj din primul tur al fazei naționale la Bistrița, însă s-a lovit de refuzul lichidatorului, care a permis ulterior organizarea unui congres religios, chiar pe terenul principal.

Stadion nou?

În august 2016, Primăria Bistrița a desemnat o comisie tehnică care să analizeze situația materială a complexului sportiv, urmând să dea un verdict în privința intenției de a cumpăra stadionul. A trecut mai bine de un an de atunci, negocierile s-au împotmolit, iar firma care se ocupă de administrarea bazei sportive, SCP Consult Management UV IPURL, așteaptă un răspuns la oferta de 39 milioane de lei (circa 8,5 milioane de euro), conform unui raport de evaluare. Pe lângă costurile de achiziție, reprezentanții Primăriei sunt sceptici în privința planurilor de viitor legate de renovarea și întreținerea bazei sportive, demersuri care ar necesita o investiție costisitoare. Conform viceprimarului Gelu Muthi, cea mai bună soluție ar fi dărâmarea vechilor tribune degradate, urmând să fie construit un stadion nou-nouț. Cum planul autorităților locale nu pare realizabil în viitorul apropiat, Bistrița continuă să respire doar prin fotbalul juvenil, trăind din amintirile meciurilor de primă ligă pe arena care poartă numele celui mai longeviv președinte de club din istoria fotbalului românesc, Jean Pădureanu, decedat la finele anului trecut. 

Situație dezastruoasă în țară

Stadionul din Bistrița nu este singurul cu istorie care suferă sub dărâmături.

Arena din Urziceni nu a mai găzduit de ani buni o partidă de fotbal, iar în septembrie 2016 aici a fost găzduită o trupă de circ! 

32 an urziceni

Stadionul din Constanța este plin de bălării și nu a putut fi omologat nici măcar pentru Liga a 3-a.

32 an farul

Terenul din Bacău arată, probabil, cel mai rău dintre toate, din moment ce din 2014 nu s-a mai jucat fotbal în fosta "casă" a FCM-ului.

32 an bacau

"Ceahlăul" era unul dintre stadioanele moderne din România la un moment dat, însă în prezent construcția se dărâmă, iar geamurile sunt sparte. 

32 an ceahlaul

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
306155979850524
 •  15 Septembrie 2017, 14:38

Actualizaţi-vă informaţiile. Arena din urziceni e în curs de renovare şi deja găzduieşte echipa din liga a IV-a. S-au jucat deja două meciuri acolo.

steaua1986forever
steaua1986forever  •  15 Septembrie 2017, 14:26
Postat de para.para pe 15 Septembrie 2017, 09:53

Cu ce a contribuit hartia de impachetat peste la educarea poporului in privinta sportului? Cu nimic, pentru ca este o hartie tabloida, nu de sport.

Nu stiam ca ziarele sportive au menirea sa faca 'educatie'. Eu credeam ca asta face scoala. Uite, deschid acum 2 ziare (online) de mare valoare si ce sa vezi? Unul are un articol pe prima pagina (bine, pe langa altele de sport) cu o domnita vedeta/prezentatoare/model/antrenoare de fitness care ne arata......ghici ce. E vorba de cel mai mare ziar din Franta. Am zis, lasa, e o intamplare. Dau pe cel mai tare ziar sportiv din Spania acum. Ce sa vezi? Poze cu iubita lui Messi, poze luate de pe 'feisbucul' domnisoarei. Mai jos, dupa 3-4 articole despre alte sporturi .....niste fotomodele ne spun ce sa mancam ca sa aratam bine. Deci, e clar, numai gsp face din astea...m-am lamurit.

haudinamo
haudinamo  •  15 Septembrie 2017, 10:55

La ce istorie sinistra are stadionul ala mai bine asa, puscaria Bistrita pentru noi este Doftana 2

Vezi toate comentariile (6)
Comentează