Articol de Alin Buzărin - Publicat marti, 05 decembrie 2017 15:09
Editorialistul GSP Alin Buzărin povestește momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul.
MONITORUL DE SCHI AL REGELUI ERA ANTRENOR DE FOTBAL
De copil, Mihai I a iubit motoarele, conducând încă de pe la zece ani pe aleile de la Peleș și, la 14 ani, în 1936, obținând (cu dispensă!) permisul de conducere. Mașina sa favorită era un Jaguar SS 100,albastru, model 1937, care există și astăzi în garajul de la Versoix și e perfect funcțională, estimându-se că ar valora peste 400.000 de euro!
Petrecând mult timp la Peleș (la Sinaia iernile erau lungi), Regele a fost atras și de schi. Monitor îl avea pe Constantin Anghelache (născut în 1920), care era și fotbalist la Unirea Tricolor: ”Majestatea sa dovedea un talent nativ pentru orice fel de sport. Alături de schi, practica și bobul pe pârtia de la Sinaia”, declara Anghelache revistei Historia.
Cuib de legionari în Obor?
Unirea Tricolor era o echipă a târgoveților din zona Oborului, care a și câștigat campionatul la începutul anilor patruzeci, înainte de război. După 1944 s-a încercat răspândirea ideii că trupa oboreană era de fapt un cuib de legionari periculoși, acuiat sub tricoul unei echipe de fotbal. De fapt, autoritățile comuniste doreau să transforme vechea Unirea Tricolor în noul club al Internelor, Dinamo. S-a opus vehement Constantin Anghelache, în acel moment secretar al clubului Uniriea Tricolor, adică omul în mâna căruia se aflau actele constitutive. Și secretarul avea să plătească scump nesupunerea, fiind încarcerat la Jilava timp de doi ani și jumătate.
După ce-a ieșit din închisoare, ca ”dușman al noii orânduiri” Anghelache și-a găsit cu greu de lucru, fiind, la un moment dat, chiar muncitor necalificat pe un șantier.
Făuritor de talente
Până la urmă i s-a dat un post de profesor la Liceul Letea din Bacău, iar în 1970, când s-a înființat Liceul de Fotbal din Bacău a fost transferat acolo. Timp de peste două decenii a șlefuit talente autentice ale fotbalului băcăuan, precum Vamanu, Costel Solomon, Antohi, Fâșic, Tismănaru, Viscreanu. A murit în 2015, la 95 de ani, iar stadionul Letea din Bacău îi poartă numele.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”