GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  FRF

EXCLUSIV Portret de membru afiliat: prieten cu Burleanu, dealer al sponsorului tehnic FRF, abonat la bani publici, denunțat pentru evaziune fiscală, fals și uz de fals

Articol de - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2017 17:31

 “Primiți bani publici pentru funcționarea școlii de fotbal?”

Ciprian Jurubescu, membrul afiliat FRF care susține că este “prieten vechi” cu Răzvan Burleanu, răspunde categoric: “Noooo, noi nu avem bani de la bugetul local. Logistica nu înseamnă bani de salarii”. Jurubescu este controversatul președinte al școlii de fotbal ASC Colțea 1920, cunoscută și sub numele de Celta Brașov după asocierea din 2016 cu primăria Brașov și cu clubul spaniol de primă ligă, Celta Vigo.

În urma parteneriatului, școala de fotbal a obținut de la primarul George Scripcaru dreptul de a folosi gratis terenul Carpați din Brașov, dar - după doar un an de existență - președintele clubului este acuzat de părinți de fals, uz de fals și evaziune fiscală. Jurubescu a depus la FRF acte cu semnături false ale unor juniori și tot el este denunțat la Parchet că încasează de la copii sume de bani pentru care nu emite niciun document.

Contactat de Gazetă, fostul președinte de la Corona, club fondat și finanțat de primăria Brașov, a negat că are relații politice - “m-am înscris în PNL când aveam 17 ani, dar după aia n-am mai avut nicio treabă” - și a răspuns inițial că “școala s-a finanțat în sezonul trecut exclusiv din surse private”.

CAMPION LA BANI PUBLICI PE PROIECTE

Ulterior, la insistențele reporterilor, a admis că primește finanțări din bani publici:

“Consiliul Judențean a scos niște proiecte la concurs, ne-am înscris și noi. Am câștigat parțial o finanțare pentru activitatea de competiții. În sezonul trecut, am avut un proiect de 50.000 de lei. Banii au fost pentru mersul clubului. Pentru transport, pentru competiții”.

În 2017, spune Jurubescu, ASC Colțea a mai câștigat “un proiect” de la Consiliul Județean. De data aceasta, clubul a cerut și a primit o sumă de șase ori mai mare, adică 3 miliarde de lei vechi (300.000 de RON):

“Anul ăsta am făcut o estimare mai mare. S-a mărit și clubul, avem și echipe de futsal. La Brașov, cu banul public se lucrează după următorul sistem. Când faci solicitarea, ceri estimativ suma. Tu cheltuiești banii cu facturi aferente. Eu nu aveam de unde să știu în luna mai ce deplasări voi avea. Evident că trebuie să faci dovada că la suma aia trebuie să aduci și tu o contribuție de cel puțin 35 la sută. La jumătatea lunii decembrie trebuie să mergem cu cheltuielile efective pe care le-am avut și dacă se încadrează cerințelor, ne vor finanța”.

screen shot 2017 11 20 at 17.25.58
Finanțările pe care ACS Colțea 1920 le-a obținut de la Consiliul Județean în acest an. A doua coloană din dreapta este suma pe care trebuie să o acopere Jurubescu din propriile fonduri

Conform site-ului Consiliului Județean Brașov, școala lui Jurubescu a fost în ultimii doi principalul client din județ la finanțări publice acordate pentru proiecte destinate sportului. În 2016, a câștigat două proiecte în valoare totală de 78.000 de lei, iar anul acesta i-au fost aprobate cinci finanțări în valoare totală de 290.344 de lei.

Ce decontează, însă, Jurubescu din bani publici?

Proces verbal cu iz penal

Gazeta a intrat în posesia unui document pus sub ochii gemenilor Răzvan și Alexandru Horjea, care și-au depus în august 2017 memoriu la FRF din cauza neplății drepturilor salariale pe durata ultimele 16 luni! Cei doi au refuzat să semneze. Dacă iscăleau actul numit “Proces Verbal de Compensare a Drepturilor Salariale cu Costurile Formării Profesionale”, cei doi juniori acceptau implicit să nu-și mai primească banii restanți, care s-ar fi dus astfel în contul cheltuielilor organizatorice ale clubului.

proces verbal
Procesul verbal oferit de club spre semnare celor doi gemeni

Prima cheltuială menționată de conducerea ASC Colțea 1920 în procesul verbal bizar este cea “cu baze sportive”, dar școala lui Jurubescu primește gratuit baza Carpați de la primarul Scripcaru.

Practic, printr-un artificiu, președintele acuzat de fals, uz de fals și evaziune fiscală încerca să descarce salariile jucătorilor în zona de finanțare cu bani publici, un lucru interzis clar de lege!

Jurubescu se apără, susținând că juniorii nu se antrenau doar pe stadionul Carpați, unde clubul nu plătește: “Uite, acum ne antrenăm în baloane, unde plătim chirii. Noi avem de la primărie baza sportivă de la Carpați, dar săptămâna asta mergem de două ori la sinteticul de la Târlungeni unde plătim 400 de lei pe ședința de pregătire”.

Părinții: plăteam, clubul nu dădea facturi

Citește mai jos continuarea articolului.

declaratie adrian horjea

Potrivit lui Adrian Horjea, tatăl celor doi juniori neplătiți, aliatul lui Burleanu de la alegerile din 2014 mai decontează la bugetul public și banii plătiți de părinți, fără facturi, pentru diverse cheltuieli:

“În anul ăsta, de când am copiii acolo, am plătit în jur de 3.000 de lei fără facturi, fără nimic. Le-a cerut 50 de lei pentru transport la meciuri. Am vrut să-i duc eu cu mașina, dar a zis că dacă nu dăm banii, să rămânem acasă. Am plătit 400 de lei la fiecare cantonament, 650 de lei pentru un turneu în Italia. Totul fără chitanță, fără nimic. Le-am plătit copiilor mei de fiecare dată vizitele medicale, câte 160 de lei. Le-am cerut copiilor chitanțele, dar le-a luat chitanțele și le-a zis copiilor că trebuie să stea la club”.

Jurubescu neagă acuzațiile, cerându-i lui Adrian Horjea probe.

Tatăl gemenilor nu este, însă, singurul care susține această acuzație. La plângerea penală împotriva lui Jurubescu, depusă la Parchet pe 3 noiembrie, există atașate alte două declarații, date de părinții Dorinel Tomi și Ion Enache, în care se regăsesc aceleași acuzații împotriva președintelui școlii Celta Brașov.

“Nu am probe, dar știu ce spun. Vă spun, când au plecat copiii în Italia, ne-a cerut 350 de lei pentru a-i îmbrăca pe toți din cap în picioare în echipamente Joma. Ne-a spus că e afacerea lui”, susține Horjea senior.

“Să vă spună părintele și cât echipament gratis i-am dat de la Joma. A primit echipament Joma, dar ți-a arătat cât a plătit? El trebuie să probeze. Eu pot proba că băieții lui sunt îmbrăcați Joma cap coadă. Gratis din partea mea. Mă rog, a clubului”
Ciprian Jurubescu

Afacerea personală Joma

Deși Celta Vigo asigură echipament Adidas pentru școala din Brașov care-i poartă numele, copiii poartă deseori și echipament produs de Joma. Este firma cu care Răzvan Burleanu și echipa sa au înlocuit Adidas după alegerile din martie 2014. Printr-o coincidență remarcabilă, votantul și “prietenul vechi” cu Burleanu, Ciprian Jurubescu, a devenit și el dealer Joma imediat după intrarea producătorului spaniol la federație.

vechi prieten burleanu
Postare pe Facebook a lui Ciprian Jurubescu, din ianuarie 2016

“Colaborarea cu Joma acoperă tot ce înseamnă echipament de antrenament. Avem echipă de seniori, echipă de futsal la liga a doua. Am devenit dealeri Joma după ce Joma a semnat cu FRF. Și-au dorit mai mulți distribuitorii la nivel de România”, admite Jurubescu.

Pe portalul Termene.ro, președintele Celta Brașov apare ca acționar și administrator în firma Cipriadis Job SRL, alături de un unchi de-al său. E compania care activează ca distribuitor Joma și care a obținut în ultimii doi ani nu mai puțin de 26 de contracte cu bani publici!

Două licee și trei cluburi sportive din Brașov, Argeș și Olt au achiziționat prin cumpărare directă echipament Joma în valoare totală de 51.599 de lei. Jurubescu are o explicație pentru numărul mare de contracte cu instituții finanțate public:

“Am crescut de la an la an pentru că Joma a crescut. Sunt clienți care au cumpărat de la noi. Și celor de la Astra le-am intermediat contractul cu Joma. Ce e greșit în asta? Nu cred că e un păcat să muncești, e un păcat să furi”.

CONTRACTELE publice ale firmei cipriadis job srl

3 contracte cu Sport Club Corona 2010 Brașov 14.490 de lei
7 contracte cu Clubul Sportiv Școlar Slatina 11.400 de lei
Două contracte cu Liceul de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch 1.934 de lei
3 contracte cu Colegiul Național Dinicu Golescu 1.959 de lei
11 contracte cu Clubul Sportiv Scolar Brasovia 21.816 de lei

Primarul nu răspunde

În urma valului de acuze îndreptate împotriva lui Jurubescu, Gazeta a încercat marți și miercuri să discute cu primarul George Scripcaru pe tema parteneriatului cu un om de fotbal care a depus acte false într-un dosar aflat pe rolul comisiilor FRF. Falsul a fost dovedit printr-o expertiză grafoscopică realizată în octombrie de un criminalist specializat.

screen shot 2017 11 21 at 20.53.27
Semnăturile falsificate aflate pe actele depuse de Jurubescu la FRF

Scripcaru nu a răspuns la apelurile și mesajele reporterilor. Nici președintele Celta Vigo, Carlos Mourino, nu a fost de găsit. De fiecare dată, secretara sa i-a informat pe jurnaliști că Mourino este ocupat.

Miercuri, a doua zi după apariția în Gazetă a articolului despre falsurile depuse de Jurubescu, Adrian Horjea și fiii săi au fost contactați de poliție. Vineri, ei vor merge pentru a da declarații în prima fază de cercetări declanșată de autorități după înregistrarea plângerii penale depuse în data de 3 noiembrie 2017.

CITEȘTE PRIMA PARTE A INVESTIGAȚIEI GSP

Afaceri cu copii în fotbal » Comisia FRF, acuzată că-l favorizează pe votantul și prietenul lui Burleanu, prins cu acte false la dosar!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Diferență infimă între ocupanții locurilor 2 și 3 după numărătoarea din timpul nopții
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Diferență infimă între ocupanții locurilor 2 și 3 după numărătoarea din timpul nopții

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (6)
1738086356266239
Horatiu Felix Balazs  •  23 Noiembrie 2017, 13:59

In acest articol se spune ca Jurubescu nu dadea chitanta ,e adevarat Jurubescu nu umbla cu chitantierul dupa el ,DAR chitantele se ridicau de la sediul clubului sau de la Dan Neacsa . Legat de acei 50 RON sa uitat un amanunt copii mancau si beau de acei bani in timpul deplasarii iar acest lucru cred ca a fost de maxim trei ori in ultimul an ,pentru meciurile oficiale nu sa luat nici un ban . Legat de faptul ca acest parinte isi duce copilul singur la meci ,este adevarat Nu este permis ca copii sa vina separat la meciurile din deplasare cea ce este normal.Legat de echipamentul de joc de antrenament sau de strada de la Celta Brasov este GRATIS pentru juniorii A si B au primit un echipament complet la inceputul anului competitional . In 2016 pe la inceput a fost o coplata din partea parintilor pentru un rand de echipament ( iarna vara )dar sincer cei doi copii nu cred ca erau atunci la Celta Brasov .

1738086356266239
Horatiu Felix Balazs  •  23 Noiembrie 2017, 13:30

Legat de faptul ca Jurubescu e reprezentant Joma eu ma asteptam sa vad ca Jurubescu a vindut echipament sportiv la toata echipa nationala ca a facut o caruta de bani din combinatia Joma-Burleanu-Echipa nationala dar cind colo apare cel mai mare beneficiar de contract Brasovia cu 21.816 de lei un mare tun care sa apara in gsp. Orice antreprenor incerca sa faca profit asa si Jurubescu vinde echipament sportiv de CALITATE la pret corect.

1738086356266239
Horatiu Felix Balazs  •  23 Noiembrie 2017, 13:26

Daca exista bani pentru sport de la Consiliul Judetean Brasov iar tu ca si club din Brasov esti capabil sa faci niste proiecte sa iei acei banii ,unde este problema ? Daca se iau bani nu e bine ca esti abonat daca nu se iar nu e bine !!!! Pe linga Celta Brasov / CS Coltea 1920 mai sunt cluburi private sau publice care au beneficiat de bani de la Consiliul Judetean si daca ma uit pe lista sunt cluburi care fac cinste judetului Brasov ( Clubul Transilvania creste handbalisti ,Clubul Galactica creste baschetbalisti )

Vezi toate comentariile (6)
Comentează