SPORTURI  »  CICLISM  »  DOPAJ

OPINIE GSP Chris Froome se transformă în Walter White. Bun venit la o lecție de chimie: metoda revoluționară prin care avocații vor să-l scape pe câștigătorul Turului Franței

Chris Froome, foto: Gulliver/gettyimages +2   FOTO
Chris Froome, foto: Gulliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 16 decembrie 2017 01:00

Unele lucruri merg mână în mână. Cafeaua la 5 lei și diminețile ursuze. Filmele lui Ridley Scott și porțiile mari de nachos cu salsa și cola. Mădălina Ghenea și rochiile galbene. Și, bineînțeles, ciclismul și chimia medicală.

Britanicul Chris Froome, de patru ori câștigător al Turului Franței și reprezentant-fanion al ciclismului, a căzut un test antidoping. Acum, medici, antrenori, avocați, gospodine îndrăgostite de ochii lui albaștri încearcă să înțeleagă cum a fost posibil. 

Scurt istoric în 5 puncte:

  1. Ce s-a întâmplat? Chris Froome a fost depistat pozitiv cu Salbutamol în Turul Spaniei 2017, competiție pe care a și câștigat-o;
  2. Ce este Salbutamolul? Substanța se găsește într-un inhalator pentru astm, pe care rutierul lui Sky spune că l-a folosit din plin pentru a stopa o criză galopantă înainte de etapa a 18-a;
  3. I-a folosit la ceva? Cam da. Froome a folosit inhalatorul într-o etapă în care părea încolțit de Vincenzo Nibali, italianul care a terminat Turul Spaniei pe locul 2, dar pe care britanicul l-a distanțat fără probleme pe o cățărare nervoasă de la final;
  4. Deci cât de mult Salbutamol a folosit și care e limita? Froome a folosit 2000 de nanograme per mililitru (ng/ml). Uniunea Ciclistă Internațională (UCI), instituția mondială care a și condus testul de urină, permite doar 1000 ng/ml, ceea ce înseamnă că Froome a avut de două ori limita admisă;
  5. Cum se apără Froome? Ciclistul în vârstă de 32 de ani spune că a luat doar ce i-a prescris medicul echipei Sky și că nu a încercat să trișeze, mai ales că mereu a fost onest și a recunoscut cu câțiva ani înainte că are astm. 

Ce e în neregulă cu Froome?

Pentru început, faptul că utilizează în exces echipamente complet albe. Într-un sport care implică multă transpirație și rutieri subțiri ca un fir de ață, Froome arată la finalul etapelor ca Albă ca Zăpadă părăsită de prinț în pădure, nevoită să fugă din calea vulpilor și să înfulece rădăcini și ghinde sălbatice până e salvată de băieții de la Ocolul Silvic. 

Dar în cazul de față, cu Salbutamolul, cu Froome e în neregulă scenariul. 

Consultat de velonews.com, un expert anti dopaj, doctorul Tom Bassindale, crede că cifrele ciclistului de la Sky "nu prea dau".

Și iată calculul. 

Britanicul a returnat 2000 ng/ml de Salbutamol în urină. O singură folosire a inhalatorului reprezintă 100 ng/ml, ceea ce înseamnă că Froome și-a folosit inhalatorul de 20 de ori în 24 de ore. Regulamentul UCI prevede că un rutier poate folosi inhalatorul doar de 8 ori în12 ore (adică 800 ng/ml la 12 ore) sau de 16 ori în 24 de ore (1600 ng/ml într-o zi). Înseamnă că Froome a folosit inhalatorul de încă patru ori. 

"Dar", elucidează doctorul Bassindale, "nu e prea normal ca un număr atât de mic de pufuri în plus să returneze valori atât de mari în urină. Nu văd cum ar putea să explice atât de ușor situația". 

Iată cavaleria: avocații lui Contador și Sharapova

E drept, criza lui Froome chiar pare de o severitate extremă. Coechipierul David Lopez a explicat unui reporter spaniol că, în noaptea dinaintea etapei în cauză, nu a putut să închidă un ochi din cauza tusei pronunțate a lui Froome. E drept și că Froome este rutierul care a testat cu cea mai mare valoare absolută la Salbutamol din istorie. 

Așa că Froomey și Sky au tocmit avocați buni. Cât de buni? Genul de avocați care i-au apărat pe Alberto Contador, în cazul Clenbuterol, și pe Johan Bruyneel, aka omul din spatele lui Lance Armstrong, de buni. Casa lui Mike Morgan, omul care a fost și alături de Maria Sharapova în complet circumstanțialul caz al meldoniumului. Iar Corriere della Sera a publicat strategia. 

Conform cotidianului italian, avocații lui Froome vor argumenta că, într-adevăr, regulamentul UCI prevede că nu ai voie mai mult de 8 pufuri în 12 ore, dar că mai multe studii demonstrează că, dacă un rutier ia 4 pufuri consecutive, cum ar fi avut nevoie Froome în cazul crizei sale grave, valoarea Salbutamolului din urină ar putea ajunge la 6-7000 ng/ml.

Curios e că presa internațională dă impresia că apărarea lucrează în grabă. Se simte aburul de pe geamuri. Un birou întreg aplecat asupra cubului rubik, cu un Tom Cruise răvășit și o salvatoare Demi Moore, găsind soluții de criză în minunatul ei costum navy blue. Ar putea fi un cadru interesant, dacă Sky nu ar fi fost informată de către UCI în secret, de pe 20 septembrie, de proba de urină contaminată, și nu ar fi avut timp să decanteze fiecare informație compromițătoare.

Înapoi la Morgan, lucrurile ar putea fi sub control. 

De ce poate funcționa

De-a lungul timpului, suspendările dictate de UCI pentru Salbutamol au variat în funcție de gravitatea cazurilor, însă nu au fost cele mai coerente.

De exemplu, în 2014, italianul Diego Ulissi a primit o suspendare de 9 luni pentru o valoare returnată de 1920ng/ml, în timp ce Alessandro Petacchi a fost sancționat în 2007 cu un an de suspendare pentru o valoare mai mică, de 1320ng/ml.

A existat și un caz în care un rutier și-a apărat consumul de Salbutamol.

Cățărătorul Leonardo Piepoli a scăpat în 2007, doar pentru a fi suspendat pentru doi ani în 2008, pentru dopaj cu EPO. Poate pentru că, ori de câte ori s-ar da peste cap, Greuceanu nu o să se mai transforme niciodată în Albă ca Zăpada.

PS. Nu, nu post-scriptum. PSSSST

Mulți au spus că Froome și Sky au adus ciclismul la nivelul importanței fotbalului în Marea Britanie. Poate ar trebui să ne uităm la disciplina vecină cum a tratat asemenea grozăvii. 

Cyclingnews aduce aminte că Mamadou Sakho, fostul fotbalist al lui Liverpool, a testat pozitiv în 2016 la suplimentul higanamină, un produs de slăbit încadrat oarecum similar cu Salbutamolul. Apărat de domnul Morgan, care a susținut că substanța nu ar fi trebuit din start introdusă pe lista interzisă, Sakho savurează un contract pe patru sezoane cu Crystal Palace. 

Yeah, Mr White, science. Sau ceva de genul. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (16)
paiazze
paiazze  •  16 Decembrie 2017, 16:17
Postat de petre47 pe 16 Decembrie 2017, 10:18

Am sa comentez finalul articolului. Domn' Mitica a uitat sa incheie ultima fraza: de care gen? Acesta forma de exprimare - "de genul" -, folosita tot mai des de unii (tineri), deranjaza. Ea dovedeste ca cel care scrie este certat cu limba romana.

@Petre47- "Deranjaza"? Si dumneata ii spui altuia ca e certat cu limba romana? Hahahaha!

marian0904
marian0904  •  16 Decembrie 2017, 14:46

Froome a zburat in Turul Spaniei. Dupa ce a castigat TF datorita prostiei celorlalti (care au luptat intre ei pt locul 2), Froome a plusat in TS unde a vrut sa-si arate ”muschii” (pe care nu-i are). Pt mine senzatia a fost ca omul nici nu se mai putea abtine (drogul ii invingea vointa), baga mare chiar daca ar fi castigat TS mergand tactic, la diferenta. Pe Armstrong nu l-am vazut niciodata asa pus pe fapte mari. Si totul fara niciun pic de sudoare!

vbga
vbga  •  16 Decembrie 2017, 14:01
Postat de Costel Tudor pe 16 Decembrie 2017, 13:25

Am facut si eu sport de performanta , nu sunt de specialitate , dar eu cred ca un tanar care sufera de astm , NU poate face sport de performanta si in mod special ciclism !!! Parerea mea , care urmaresc marile tururi cicliste , este ca Froome triseaza !

Tocmai ca astmul il ajuta sa urce ca nebunu pe Mont Ventoux,Col de la Madeleine sau Col du Tourmalet. Sa fim seriosi acum,dopaj exista in toate sporturile dar in ciclism daca nu te dopezi ajungi la 2 ore dupa ce primul rutier termina etapa.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează