FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Detalii incredibile » Fotbalul românesc se desființează! Gazeta scoate la iveală proporțiile reale ale dezastrului: "Le e frică de DNA"

Articol de GSP - Publicat luni, 15 ianuarie 2018 00:00

În 28 de ani, câți au trecut de la Revoluție, primele trei ligi s-au redus de la 264 de echipe la 106. Regresul a împuținat fotbaliștii cu peste 3.000 de seniori și vreo 5.000 de juniori. Scăderea continuă a produs efecte și asupra naționalei, și a echipelor de top.

În 1989, la capătul ultimului sezon fotbalistic comunist, primele trei eșaloane conțineau 264 de formații. Practic, fiecare oraș care conta avea o echipă măcar de Divizia C. Un copil care visa să ajungă jucător avea la îndemână un club, teren, antrenor.

Prezentul a subțiat îngrozitor fotbalul: mai există doar 106 echipe în Ligile 1, 2, 3! Sportul acesta s-a redus în România cu 60 la sută! Au dispărut și cluburi de tradiție, și echipe mici, dar care contau și ele.

Cifrele dezastrului

  • 264 de cluburi erau în primele trei ligi în sezonul 1988-1989
  • 106 formații mai sunt în prezent în eșaloanele 1, 2 și 3
  • Reducerea cu 158 de cluburi înseamnă că au dispărut din competiție: peste 3.000 de fotbaliști, mai mult de 5.000 de juniori care începeau fotbalul la aceste echipe și peste 300 de antrenori, cu pricipalii și cu asistenții care ar fi activat
  • Dispariția cluburilor, neînlocuite cu altele, a luat și stadioane. Printre cele mai cunoscute arene distruse recent pentru că n-au mai fost utilizate: Sportul Studențesc și Bacău. În Regie nu se mai joacă, arena e o ruină. Stadionul "studenților" tot mai există. La Bacău e o groapă imensă în locul arenei pe care au evoluat Dinamo Bacău, Selena, FCM.

"Mall, nu fotbal!"

Foști jucători din perioada în care sportul duduia în România cred că scăderea e ireversibilă. Glorii din anii de grație nici nu mai cred că s-ar putea reveni la un format cu fotbal de succes. Sorin Cârțu are o explicație simplă: "Nici nu prea mai ai unde să joci fotbal! S-au desființat unele terenuri și s-au făcut malluri, blocuri, parcări. Pentru fotbal profesionist îți trebuie bani. Iar ca să mai obții și rezultate mari e nevoie de bani foarte mulți! Dacă s-a luat stadionul și s-a făcut mall în loc, ce fotbal să mai facem noi, băi tată? E posibil ca în Craiova să mai fie o singură echipă?!! Pe vremea mea, nu aveai timp să mergi la toate meciurile care se jucau în oraș!".

Adrian Bumbescu, dublu finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, cere ajutorul Guvernului: "Nu mai sunt bani și nu se mai investește. Le e frică tuturor de ce s-ar putea întâmpla. Până când Ministerul Sportului nu va pricepe că trebuie să se implice nu vom face nimic! Au dispărut oamenii care să dea bani pentru publicitate. Finanțarea de la stat trebuie să revină, altfel ne ducem de râpă! Uitați-vă câte orașe mari există fără echipe de fotbal! Acum le e frică inclusiv celor de la stat să se implice, că vine DNA peste ei sau Curtea de Conturi".

LIGA 1

1989: 18 echipe
2018: 14
Scădere: 22%

LIGA 2

1989: 54
2018: 20
Scădere: 63%

LIGA 3

1989: 192
2018: 72
Scădere: 62,5 %

TOTAL

1989: 264
2018: 106
Scădere: 60%

Cum s-au topit rezultatele echipelor românești în Europa, alte declarații ale oamenilor de fotbal, care e situația echipei naționale și detalii inedite din analiza GSP aflați din ediția tipărită de azi și de pe platforma digitală!

Alte subiecte exclusiv print:

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
Stiri extrasport
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (38)
itrobert
itrobert  •  15 Ianuarie 2018, 06:49

Capitalismul vine cu o nota de plata... Invatatura este una simpla: Nu le poti avea pe toate. cand iei statul mijloacele de productie, acelea care creau fonduri din care sa sustineau activitati printre care si sportul national, au trecut (nu ma intrebati cum) in propietate privata. Statul are cateva lucruri pe care TREBUIE sa le faca, iar sportul nu este unul dintre ele. Siguranta nationala este; invatamant, politie, armata, administratie, PUNKT! Sportul este o chestie privata si personala la fel ca si munca pe care fiecare si-o vinde, preferabil, pe cat mai mult. Nu-l opreste nimeni pe cetatean sa se organizeze pe cartiere, bresle sau mai stiu eu ce, sa adune fonduri si sa practice sport... NU E TREABA STATULUI!!!

americanu197
americanu197  •  16 Ianuarie 2018, 15:59

poate sa invatam si noi in viata asta ca sportul e un spectacol nu militarie buna doar sa te falesti in afara... si oricum 200 si ceva de echipe era pur si simplu ridicol... tipic comunist sa nu se supere nimeni... daca erau baieti destepti faceau o liga a4a

marian0904
marian0904  •  15 Ianuarie 2018, 22:56

Nu mai e mult si se va juca derbiurile DIICOT-ul cu DNA-ul si Parlamentul cu ASF-ul. Se pregateste si SRI-ul.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează