Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat luni, 12 februarie 2018 13:05
Echipa de Fed Cup a României a avut o săptămână frumoasă la Cluj-Napoca, unde a învins Canada cu 3-1, iar marți își va afla adversarul cu care se va lupta în aprilie pentru un loc în Grupa Mondială.
România a tranșat confruntarea contra Canadei din Grupa Mondială II după trei meciuri. Sorana Cîrstea a învins-o pe Carol Zhao, iar Irina Begu le-a învins pe Bianca Andreeascu și Katherine Sebov. Echipa tricoloră e din nou la porțile celui mai valoros eșalon al Fed Cup.
Iată cinci concluzii după confruntarea de weekend-ul trecut:
1. Cea mai liniștită întâlnire
România a ieșit din adâncurile Cupei Fed, care înseamnă Grupa I, zona Europa-Africa în 2014, iar din 2015 a început să joace în Grupa Mondială II. Au trecut de atunci șase întâlniri, dar niciuna nu a fost atât de liniștită și de lină cum a fost cea împotriva Canadei.
Fie că a fost vorba despre evenimente din teren sau din afara lui. Cu Spania s-a ajuns la meciul decisiv, cu Canada a fost controversa salutului și 1-1 după prima zi. În 2016, în Grupa Mondială, în primul tur cu Cehia s-a ajuns la decisiv, în baraj cu Germania doar Simona Halep a reușit să aducă un punct.
Anul trecut cu Belgia au fost meciuri lungi și epuizante pentru Sorana și Irina, care s-au terminat cu înfrângere, iar cu Marea Britanie mai mult decât despre rezultat s-a vorbit despre vâlva pe care a făcut-o Ilie Năstase.
2. Chimia cu Florin Segărceanu
Toate cele patru jucătoare din echipa României au vorbit la superlativ despre noul căpitan nejucător al României.
"Încă de la primele antrenamente am simțit o conexiune. E o persoană foarte calmă, nu se panichează niciodată, iar în momentele tensionate știe ce să spună. Colaborează foarte bine cu Alina, avem toți o chimie bună. Dânsul știe când să fie ferm și când să ne lase mai libere. Personal sunt încântată de această schimbare", a spus Sorana Cîrstea.
"La meci, mie mi-a plăcut foarte mult, m-a ajutat în momentele dificile. Ne înțelegem, atmosfera în echipă e foarte bună și mă bucur că dânsul este căpitanul nostru". a completat și Irina Begu.
"Este foarte pozitiv, foarte liniștit, a știut când să ne dea indicații când era cazul, ne-am înțeles foarte bine", a întărit și Raluca Olaru.
Florin Segărceanu a vorbit despre trăirile de pe bancă și despre colaborarea cu fetele: "Important e cum să nu trăiești meciul, să nu arăți, e cel mai greu, aparent trebuie să pari relaxat, să inspiri încredere, liniște, dar în interior vulcanul fierbe. Am învățat multe de la fete. Le mulțumesc că au avut răbdare și au fost sincere cu mine, sper într-o colaborare lungă și frumoasă".
3. Opțiuni multiple
România are șase jucătoare în Top 100, iar pe parcursul săptămânii de Fed Cup de la Cluj s-a rostit de mai multe ori ideea că oricând putem alcătui mai mult de o echipă. Sorana a vorbit de trei, Irina Begu de două, la fel ca Florin Segărceanu.
Căpitanul nejucător s-a aflat în ianuarie timp de o săptămână la Melbourne, în timpul Australian Open, pentru a le urmări pe jucătoarele române. "Sigur că am în program să fac din nou acest lucru, dar în funcție de turneele la care participă. Va conta probabil foarte mult și tragerea la sorți. Vreau să fiu alături de ele și să găsesc turneele la care sunt toate împreună ca să pot să le văd pe toate", a precizat Segărceanu.
4. Din nou în urcare
Echipa tricoloră e din nou pe un drum care urcă spre vârful Fed Cup, adunând două victorii consecutive.
A fost cazul în 2014 și 2015, când după victoriile din Grupa I, zona Europa-Africa a venit cea cu Serbia, apoi cu Spania și contra Canadei. Coborârea a început când fetele au dat de aerul rarefiat din Grupa Mondială. Au fost învinse de Cehia, apoi de Germania în baraj și de Belgia în Grupa Mondială II.
Victoria a reapărut în bilanțul Românei la Mamaia, barajul de menținere în Grupa Mondială II, contra Marii Britanii. De care s-a legat acum cea de la Cluj.
5. Victorii cu dus și întors
Bucuria succesului de la Cluj a fost una imensă pentru echipa tricoloră, dar fetele nu au timp să savureze această realizare. Irina Begu și Sorana Cîrstea sunt pe tabloul turneului de la Doha, oraș spre care au plecat ieri.
Sorana a fost întrebată dacă victoriile din Fed Cup îi dau mai mult elan și încredere pentru turneele din circuit.
"Pe de o parte da, dar pe de altă dacă stau să mă gândesc, anul trecut am avut un meci de trei ore în întâlnirea cu Belgia, unde am căpătat o accidentare la încheietura stângă pe care am dus-o după mine tot anul. Am jucat la Cluj, luni urmează să plec la Doha, iar marți din nou pe teren, afară, în alte condiții, alte mingi. Într-un fel ne-am sacrificat turneul care urmează, dar mi-am dorit să fiu aici și să obținem victoria", a spus Sorana sâmbătă.
Echipele din barajul pentru Grupa Mondială*
Belarus
Elveția
Olanda
Belgia
România
Australia
Italia
Slovacia
*În funcție de clasamentul mondial după întâlnirile din weekend se vor stabili capii de serie și azi se va face tragerea la sorți pentru barajul din aprilie
Parcursul echipei României de când a urcat în elită
2015 Grupa Mondială II România-Spania 3-2 Galați
2015 Baraj Grupa Mondială Canada-România 2-3 Montreal
2016 Grupa Mondială România-Cehia 2-3 Cluj-Napoca
2016 Baraj Grupa Mondială România-Germania 1-4 Cluj-Napoca
2017 Grupa Mondială II România-Belgia 1-3 București
2017 Baraj Grupa Mondială II România-Marea Britanie 3-2 Constanța
2018 Grupa Mondială II România-Canada 3-1 Cluj-Napoca
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”