Articol de Răzvan Luţac - Publicat duminica, 22 aprilie 2018 01:38
Donbas Arena, stadion pe care s-a jucat semifinala Euro 2012, Spania - Portugalia (0-0, 4-2 d. pen.), a găzduit, vineri, o expoziție dedicată mineritului
A fost unul dintre primele evenimente ținute pe fostul stadion al Șahtiorului, parțial afectat de conflictul ucraineano-rus. Pe arenă nu se mai dispută meciuri de fotbal după bombardamentele începute în 2014, însă unele aripi sunt folosite în alte scopuri.
De exemplu, fan-shopul fostei echipe a românilor Lucescu și Raț a devenit, vineri, gazda evenimentului "Expoziție de învățătură și știință în câmpul protecției muncii".
La acest eveniment au putut fi admirate obiecte precum echipamente de exploatare minieră, dar și de protecție "personală și colectivă", sisteme de ventilație și siguranță, haine de minerit și suveniruri.
Printre amintiri puteau fi cumpărate statuete cu mineri și cartea "Gloria Mineritului din Makeevka", în două volume. Makeevka - sau Makiivka - este unul dintre orașele ucrainene ocupate de tabăra pro-rusă, lipit de Donețk.
Șahtior n-a mai jucat pe Donbass Arena din 2014, an în care Rusia a ocupat o parte din Oblasturile (județele) Donețk și Lugansk, precum și Peninsula Crimeea.
Cum nu mai poate juca pe stadionul care a costat peste 3 miliarde de grivne, circa 400 milioane de dolari, trupa negru-portocalie s-a plimbat prin orașe ca Lvov, Kiev, Odessa, pentru ca acum să își dispute meciurile de pe teren propriu tot în est, la Harkov.
300
de persoane au vizitat, conform presei vecine, expoziția de vineri, care a fost închisă după 9 ore
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen