Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 31 iulie 2018 09:00
FCSB - DINAMO 3-3 // Ilie Dobre a comentat ultimul Derby de România din carieră pentru Radio România Actualități. La finalul lunii septembrie urmează să se pensioneze, după 34 de ani dedicați radioului.
Duelul de duminică dintre FCSB și Dinamo a fost cel din urmă pentru Ilie Dobre în calitate de comentator radio. "Da, a fost un meci special pentru mine, dar mi-a plăcut mai mult că a fost o partidă spectaculoasă și ne-am bucurat de șase goluri frumoase. A fost un derby adevărat", a spus Dobre.
"Ne ascultau 8 milioane de oameni"
Născut la Mitrofani, în județul Vâlcea, pe 24 septembrie 1953, Ilie Dobre vine dintr-o familie cu cinci copii, iar pentru a face rost de bani a trebuit să muncească la o fermă: "Sunt un om care s-a ridicat prin propriile forţe. Părinții nu au putut să-mi ofere nimic".
Marea pasiune, fotbalul, l-a făcut să meargă să-și încerce norocul la radioul public. A lucrat ca profesor de istorie la Liceul de Petrol din Videle, apoi s-a angajat la radio.
"Timp de 8 ani am stat pe acoperișurile stadioanelor din România și comentam meciuri pe casete, care ajugeau pe masa unor comisii de specialitate. Nu te lua direct de pe stradă și te băga pe post, au fost ani grei de muncă în care am fost analizat de Ioan Chirilă, Eftimie Ionescu, Ion Ghițulescu, Dan Voicilă, dar și șefii de atunci ai radioului. În 1984 am comentat primul joc la radio, Gloria Buzău - Jiul Petroșani 1-1. Dar cel mai important moment a fost pe 2 decembrie tot în '84 când în Potcoava Giuleștiului am comentat singur Rapid - Gloria Buzău, 1-1. Au fost cei mai frumoși ani din viața mea, iar emisiunea «Fotbal minut cu minut» va rămâne în istorie, o emisiune cu 8 milioane de ascultători!", își amintește comentatorul ajuns la 64 de ani.
"Nu aș mai rămâne chiar dacă aș fi dorit!"
Aproape de pensionare și de ieșirea din scenă la finalul lunii septembrie, Dobre se declară emoționat: "Am făcut totul cu pasiune pentru Măria Sa radio-ascultătorul! Tot ce am făcut în viața asta a fost pentru cei care mă ascultau și pentru care trebuia să comentez perfect ca să-și imagineze ceea ce vedeam eu. Am trecut în viața asta prin multe obstacole, prin multe șicane, dar am reușit să le depășesc cu bine. Am transmis mereu cu patimă, am trăit meciul pentru că radioul a însemnat totul pentru mine. Acum mă retrag, trebuie să fac loc tinerei generații. Ies cu capul sus din scenă, dar nu aș mai rămâne chiar dacă aș fi dorit la Radio România Actualități. Nici pentru un miliard, sunt demn și renunț atunci când trebuie să o fac", dezvăluie Dobre.
"Am comentat aproape 1.700 de meciuri în direct de pe stadion, nu din studio sau mai știu eu de unde!"
Ilie Dobre, comentator radio
"Comuniștii m-au scos de pe post"
"Reperele mele în radio au fost Ghițulescu și Domozină, iar din televiziune Țopescu, care din punctul meu de vedere a fost cel mai mare comentator TV din lume!", spune Dobre. Comentatorul dezvăluie că a avut și probleme la microfonul radioului public: "În regimul comunist mi s-a interzis un tur de campionat să mai comentez. În 1988, o jumătate de an am stat degeaba. Eu aveam curaj și comentam când lumea îmi reproșa ceva. Mi s-a spus de multe ori în perioada aia că am un stil prea alert de comentariu și că ar fi bine să mă temperez. Le-am explicat eu că așa trebuie comentat, dar nu i-a interesat".
Omul recordurilor
Dobre a fost inclus de World Record Academy, cea mai cunoscută organizație din lume care certifică recordurile mondiale, în Cartea Recordurilor. Comentatorul este primul român care a stabilit 10 recorduri mondiale omologate, în 2014 i-a fost acordat şi premiul "Omul Anului în Media", pentru promovarea sportului, a valorilor morale, a fair play-ului și a valorilor sociale în sport. Pe lângă aceste distincții, Ilie a intrat în Cartea Recordurilor pentru transmisiunea directă la radio a unui gol fără respirație (35 secunde şi 6 zecimi) și pentru transmisiunea directă la radio a unui gol cu o singură respirație (1 minut şi 8 secunde).
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”