SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE CANOTAJ

Corespondență GSP din Bulgaria » Ziua cu lacrimi amare: cum au arătat cele 3 finale dezamăgitoare la CM de Canotaj

Articol de - Publicat duminica, 16 septembrie 2018 15:49

Cele trei echipaje românești care au luat startul azi în finale, la Plovdiv, nu au contat în lupta pentru medalii. Campioană mondială en-titre, barca feminină de 8 plus 1 a terminat pe 5.

Ultima zi a Mondialelor de la Plovdiv a fost una extrem de agitată, nu numai pentru români, ci și pentru organizatori. Condițiile meteo nu au fost cele mai bune pentru canotaj, cu vânt puternic. Astfel, s-a decis ca echipele favorite, cele care-și obținuseră acest drept după calificări, să nu mai plece pe culoarele centrale, 3-4, ci de pe cele din partea dreaptă: 6-5. 

Uriașii care plâng

După ce reușiseră să califice pentru prima dată în istoria canotajului românesc barca de dublu vâsle într-o finală mondială, Ioan Prundeanu și Marian Enache nu au mai contat în ultimul act. 

Românii nu au făcut față ritmului și au terminat ultimii. Francezii au condus cursa de la un capăt la altul, nicio altă barcă nereușind să se țină de "cocoși". La final, cu capetele plecate, cei doi români au plâns ca niște copii. Să-l vezi pe Marian Enache, la cei 2.00 metri ai săi, plângând în hohote e un lucru care te face să înțelegi că ei, canotorii, și-ar fi dorit altfel, și nu s-au mulțumit cu o participare în finală.

"Visul nostru rămâne la Tokyo. Am făcut un prim pas, ne-am demonstrat nouă că putem. Vom munci și mai mult pentru a ajunge sus, în vârf", au declarat cei doi.

Europa nu a contat

A urmat finala de 8 plus 1 feminin, una în care România pornea la start din postura de campioană mondială. Un titlu cucerit de "tricolore", anul trecut, după 21 de ani de secetă!

"Tricolorele" au fost mutate de pe culoarul 5 pe 3. Un semn rău, un semn bun? S-a plecat tare, poate prea tare! Într-un ritm drăcesc. Diferențele sunt minime după primii 500 de metri. Cu excepția britanicelor, care au rămas un pic în spate, celelalte bărci sunt în mai puțin de o secundă! România e pe 5. Trebuie să ridice strocul, să nu piardă contactul cu plutonul. Or chiar treaba asta nu se întâmplă.

Urmează cei mai răi metri ai cursei pentru fete. La jumătatea cursei sunt tot pe 5, dar au rămas în urmă. Americancele au preluat controlul. Iar americancele, cele pe care româncele le învinseseră acasă la ele, după 12 ani consecutivi de victorii? 
Lupta la medalii se dă între echipele non-europene. E o afacere Commenwealth, cu SUA, Australia, Canada. România ar putea trece de Olanda, pe care a învins-o și la Europene. Dar nu mai e cazul acum. "Lalelele" nu mai cedează pe ultimii metri. Termină pe 4, iar româncele pe 5. 

Sunt momente dificile. Antrenorul Mircea Roman merge pe ponton și le așteaptă pe fete. Le ia în brațe pe fiecare în parte. Le încurajează. "Mergem mai departe! Canotajul nu se termină aici, la Plovdiv!", le transmite el. Lacrimile șiroiesc pe obrajii roșii de la atâta efort. Nici ochelaii de soare nu le mai pot ascunde, pentru că trec de ei și se preling până sub barbă!

E greu să nu mai fii campion mondial, dar, din fericire, vor mai veni și alte Campionate Mondiale. Iar România a avut cea mai tânără barcă în competiție, cu o medie de doar 24 de ani, cu șase mai puțin decât Olanda, SUA, Canada!

S-a închis balul

Cursa băieților de la 8 plus 1 e ultima. Românii sunt și ei acolo, pentru a doua oară consecutiv, la un Mondial. Alături de marile puteri. Nemții, campionii olimpici, mondiali și europeni, sunt de neînvins. Duc cursa de la un capăt la altul într-un ritm infernal. Nimic nu-i perturbă. Celelalte echipaje trebuie să se agite doar pentru argint și bronz.

Românii încearcă să rămână în față, dar concurența e acerbă. Până pe ultimii metri sunt pe 5, în fața italienilor. Sunt însă întrecuți apoi și termină ultimii. 
"Atât am putut acum, anul trecut barca a venit pe 5, acum pe 6. Condițiile au fost un pic mai dificile. Lotul este foarte puternic, foarte bine antrenat, eu anul trecut nu am fost în barcă, s-au mai schimbat băieții, dar cred că viitorul e al nostru. Anul acesta ne-am bătut cu medaliați olimpici, mondiali, europeni, la nivelul acesta nu mai e loc de curse ușoare. Am intrat în vederea tuturor, când vor vedea România în serii, de acum înainte, cu siguranță vor ține cont și de noi", a declarat Cosmin Macovei, strocul bărcii de 8 plus 1.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!
Tenis
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Stranieri
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
adicn
adicn  •  16 Septembrie 2018, 17:00

Capul sus, mergeți mai departe. Important e că este potențial.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează