Articol de Cătălin Tolontan - Publicat duminica, 07 octombrie 2018 11:13
Suntem martorii celei mai slabe prezențe la vot din istoria democrației românești de după 1989.
UPDATE: BOR are o reacție măsurată, în care mulțumește votanților și, în același timp, susține că opinia cetățenilor, oferită ”prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată”
Clopotele au bătut a primejdie, dar românii nu s-au adunat.
Și nu s-au adunat pentru că altul e pericolul pentru viața lor ori pentru patrie! Nu ce fac oamenii în dormitor le-a gonit copiii la muncă în străinătate și nu minoritățile sexuale au prădat resursele României în acești 28 de ani când țara avea cea mai mare nevoie de ele!
Relativ de curând, Patriarhia a încercat, în special prin purtătorul său de cuvânt, Vasile Bănescu, să intervină public în problemele dureroase ale societății: sistemul de sănătate, corupția și batjocorirea oamenilor sărmani. Dar votul de azi arată că Biserica s-a implicat prea târziu și prea puțin.
România are în mod clar mai mulți credincioși decât cei aproximativ 3,5 milioane de votanți care au răspuns chemării BOR.
A fost primul vot în care Patriarhia s-a implicat asumat, ca instituție.
BOR a fost practic organizator ideatic al referendumului și ne-am ales cu cea mai slabă participare din istoria democrației noastre de după 1989! După cum a remarcat reporterul politic Valentina Postelnicu, sunt un milion de oameni mai puțini decât la referendumul din 2007, cel mai modest rezultat anterior.
Trimișii Libertatea au fost duminică în curțile bisericilor și, mai peste tot, oamenii au rezumat, cu voce liniștită: ”Am mers la slujbă, dar nu mergem la vot!”.
E o lecție de empatie, de umanitate și de toleranță.
În contrapondere, mânioși pentru participarea de doar 6% din prima zi, mai mulți prelați și-au pierdut cumpătul.
Ei au oferit probe de adevărată cruzime în biserici, amenințându-și enoriașii în scene demne de ”Balanța” ecranizată de Pintilie după Băieșu, cu preotul interpretat de Dorel Vișan, care, trotilat fiind, se aburcă pe geam și-și înjură credincioșii.
„Vom păţi ce au păţit cei din Sodoma şi din Gomora! Să nu vă gândiţi că scăpăm! Uitaţi-vă la fraţii noştri greci, care nu demult au fost ca cei din Sodoma şi din Gomora. Şi se aruncau şi în apă şi acolo ardeau„, a predicat părintele Claudiu Tomozii la slujba de duminică din Voluntari.
Imaginile au fost filmate de reporterul Ștefan Pană cu camera ascunsă.
Claudiu Tomozii, confesorul cuplului de primari Firea – Pandele, crede, așadar, că grecii au ars pentru că nu sunt suficient de credincioși. Copii în cărucioare, mame și tați, frați și surori au fost pedepsiți, zice preotul din Voluntari, de mânia divină.
De fapt, cei 99 de oameni n-au murit în Attica pentru că au fost păcătoși, ci pentru că administratorii țării lor i-au abandonat!
Construit pe apelul la spaimă, pe furie de ambele părți și pe îndemnul necreștinesc de a-ți suspecta și îndepărta semenul, referendumul a eșuat.
Oamenii vor continua să vină la biserică, să aibă în case icoane și, în adâncul sufletului lor, să se gândească la ceilalți ca la aproapele care are nevoie de ajutor, de afecțiune și de înțelegere, gesturi fără de care fiecare dintre noi s-ar usca.
Pe Dumnezeu îl cunoaștem prin iubire.
De aceea, Biserica a pierdut și spiritul creștin a câștigat.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”