Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 06 februarie 2019 16:45
Cel mai mare transfer all-time al unui român a fost Adrian Mutu la Chelsea, 19 milioane de euro, nivel atins şi de ţări liliputane în fotbal. Abia prindem locul 40 între primele 50 de ţări clasate acum în FIFA Coca-Cola.
România fotbalistică se entuziasmează la transferul lui Mitriţă la New York City. Suma e, într-adevăr, foarte mare, 8 milioane de euro, însă o comparaţie cu ceea ce reprezintă vârfurile transferurilor all-time din fiecare ţară ne plasează la retrogradare în topul mondial.
Gazeta a analizat care a fost cel mai bine vândut fotbalist din primele 50 de naţiuni clasate acum în clasamentul FIFA Coca-Cola. România îl are pe primul loc pe Mutu, cumpărat de Chelsea de la Parma, în 2003, pentru 19 milioane de euro! E recordul istoric deţinut de un jucător român. Departe de top 20, unde sumele sunt cuprinse între 40 şi 222 de milioane de euro.
Peste România sunt şi ţări care nu înseamnă mare lucru în fotbal. De exemplu, Japonia a bifat un record incredibil: Nakajima a costat 35 de milioane pe axa a două cluburi obscure: Portimonense l-a vândut, Al Duhail l-a cumpărat. Islanda a atins maximum cu Sigurdsson, achiziţionat de Everton cu aproape 50 de milioane de euro.
Suntem atât de jos încât împărţim locul 40 cu Iran, care îl are pe Jahanbakhsh, luat de Brighton de la Alkmaar tot pentru 19 milioane, cât a costat şi Mutu.
Imediat sub România e Venezuela: Zenit St. Petersburg a achitat 18 milioane pe Rondon când l-a luat de la Rubin Kazan. În top 20 depăşim doar ţări precum Congo, Costa Rica, Peru, Australia, Irlanda de Nord, Scoţia, Norvegia şi, poate surprinzător, Grecia, al cărei transfer cel mai valoros a fost Retsos, de la Olympiakos la Leverkusen, pentru 17,5 milioane de euro.
N-am mai avut vedete când au explodat preţurile
România a avut fotbalişti de top în anii '80, '90, dar şi anii 2000. Doar că în acele vremuri, preţurile cu care se realizau transferurile erau departe de ce se petrece acum. De exemplu, Hagi a ajuns în 1990 la Real pentru 4 milioane de euro, care atunci însemna o sumă considerabilă. Tot în 1990, Juventus îl lua pe Roberto Baggio de la Fiorentina cu 7,5 milioane! De când au început să se achite bani de ordinul sutelor de milioane de euro, fotbalul românesc n-a mai produs jucători care să fie la echipe de înalt nivel. Ultima prezenţă la un club mare a fost cea a lui Cristi Chivu la Inter Milano.
CEI MAI SCUMPI ÎN ISTORIA FIECĂREI ŢĂRI
Vânzări de peste 100 de milioane
Vânzări 50-100 de milioane
Vânzări 30-50 de milioane
Vânzări peste 15 milioane
Vâzări sub 15 milioane
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”