Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 05 martie 2019 09:51
Eugen Trică, 42 de ani, antrenorul liderului eșalonului secund, Sportul Snagov, face analiza luptei la baionetă din Liga 2, dar și a războiului pentru supremație în prima divizie. Tehnicianul a vorbit cu Gazeta Sporturilor și despre duelul din Craiova dintre CSU și FC U.
Sportul Snagov este marea surpriză a celei mai aprige ediții din liga secundă românească. Formația ilfoveană este liderul eșalonului al doilea într-un duel imprevizibil cu Academica Clinceni, Chindia Târgoviște, Petrolul Ploiești și U Cluj, despărțite de trei puncte.
Eugen Trică a preluat Snagovul de la începutul lui 2019 cu misiunea de a bifa un rezultat istoric: promovarea în premieră.
Antrenorul de 42 de ani, oltean la origini, fost căpitan al Științei, al Stelei și al CFR Cluj, a vorbit despre lupta dură de la promovare, pentru supremație în Liga 1 și despre viitorul fotbalului românesc.
- Domnule Trică, ce șanse are Snagovul să fie prima și la finalul campionatului?
- Eu sunt foarte mulțumit de situația din prezent, de tot lotul pe care-l am, am 22 de caractere în echipă. Am cel mai frumos grup de când activez eu ca antrenor, din 2013. Băieții se implică atât la antrenamente, cât și la meciuri. Mai ales la partide dau două sute la sută! Au fost ceva frustrări, dificultăți, în turul campionatului, dar din retur suntem pe drumul cel bun, iar problemele au luat sfârșit. Mai avem 15 bătălii până să câștigăm războiul! Am jucători cu calitate și cred că putem să câștigăm războiul.
- Câți dintre actualii jucători ar face față în prima ligă?
- Am mai mulți care pot juca la Liga 1. Toată linia de fund, mijlocașii centrali, ambii atacanți. Alex Ioniță I joacă fluierând la primele trei clasate din România!
- Dar ce-a făcut...?
- Are mentalitate de învingător, se pregătește fantastic. A marcat patru goluri, el sosind din retur. Și-a dat un restart la 29 de ani. Ideea știi care este? Băieții au prins sensul, știu care este drumul lor de aici înainte. Suntem pe locul 1 și ne batem să rămânem acolo până la final. Și ca să anticipez o eventuală întrebare, nu cred că pot apărea jocuri de culise. Arbitrajele sunt corecte, iar dacă vor greși, nu va fi ceva voit. Nu mai e cum era odată, s-a terminat!
"Surpriză da, dar minune de ce?"
- Ar fi surpriza anului în România să promovați?
- Da. Sunt echipe cu mare tradiție, precum Petrolul, Chindia, Clujul, dar nu e obligatoriu să și promoveze. Fotbalul se joacă pe teren, până la urmă acolo se dă războiul! N-ar fi o minune. Dacă am ajuns până aici, am dovedit de ce suntem în stare.
- Sunt mulți specialiști care spun...
- Știu, știu... Îi aud la emisiuni, după meciuri. Ce să zic? Îi mobilizează și mai mult pe jucătorii mei! Le dau elan. Aud și comentatorii la partidele noastre. Eu le-am zis elevilor mei să-și vadă doar de fotbal. Eu, staff-ul echipei, jucătorii, patronul Cătălin Rufă, care se zbate să asigure condițiile bune, ne gândim doar să luptăm pentru promovare.
- Pe cine vedeți favorite la promovare?
- Nu cred că s-a mai întâmplat o asemenea luptă, nici în Liga 1. Noi dacă batem etapa viitoare, pe Dacia Unirea Brăila, ne putem desprinde puțin de grup. Orice meci va fi tare greu. Uite, Metaloglobus, care a scos un punct la Ploiești. Ca să-ți răspund, luăm fiecare meci în parte, ca să-l câștigăm. Ne interesează doar de noi. Îmi sunt dragi Chindia, Petrolul, Clujul, oamenii vin să susțină asemenea echipe, important e să promovăm noi, apoi mi-e indiferent.
4 nume de urmărit
- Dacă se ajunge la baraj, echipa de liga secundă poate emite pretenții în fața celei care va ocupa locul 12 în primul eșalon?
- Eu zic că anul acesta se va putea. Știu ce vorbesc, mă uit la ambele ligi. Primele cinci clasate, astea care ne luptăm la promovare, am face față acum în primul eșalon. Eu zic că locul 3 din Divizia B va urca și ea.
- Există vreun fotbalist de la Snagov ce-ar putea emite pretenții în viitor chiar și pentru echipa națională?
- Îl văd pe Borțoneanu, un mijlocaș central de 18 ani care joacă meci de meci, a ieșit și "speranța fotbalului" la divizia a doua, a luat și un premiu. Mai e și fundașul dreapta, Gâț, 21 de ani, de mare viitor. Mai sunt Huiban și Alex Ioniță, care amândoi joacă fluierând acum în Liga 1. Cunosc campionatele, știu ce zic.
Fotbaliști indispensabili la granzii campionatului
- Ați fost la CFR Cluj, e bine că se bazează pe Alin Minteuan mai departe sau ar trebui pistonat pe aducerea unui antrenor cu experiență?
- Minteuan e omul casei acolo, un ceferist pe viață. El și-a făcut treaba, de ce să nu primească șanse mai departe? Ar fi chestia logică. Eu îl cunosc, aș miza pe el sută la sută dacă aș fi conducător la CFR Cluj, nu aș schimba ceva care merge bine. Cu părere de rău mai spun însă că nu trebuia să se renunțe la Conceicao!
- Ați jucat la toate cele trei mari echipe ce se luptă pentru campionat. Pe cine vedeți favorită?
- Eu o văd pe Craiova. La cum joacă, la ce suporteri minunați are, ce atmosferă este, ce presiune pune publicul pe adversari. Cu toate că echipa a slăbit prin plecarea lui Mitriță. A slăbit mult, omul făcea diferența. La meciul cu Steaua, dacă era Alex, nu mai pierdea niciodată Craiova.
- Există vreun fotbalist de la cele trei care să vă placă în mod special?
- Pff, mulți. O luăm în ordine. De la CFR îmi plac Deac, Culio, Țucudean, Camora. Ăștia "bătrâni". De la Steaua îmi place de Teixeira. Aaa, și de Man. De la Craiova, Bancu și feblețea mea, Pigliacelli. Îl iubesc pe copilul ăsta! Are nebunia asta pozitivă de fotbalist, se face plăcut și are și mare calitate. E fantastic! A prins teribil la Craiova, are și tupeu și e și foarte bun.
"Și ei plătesc, și ei ar putea juca pe "Oblemenco"!"
- Cine ați vrea să câștige titlul, sufletește?
- Craiova. Ar merita, sincer. Joacă fotbal, astea îmi plac mie. Uite, de exemplu, și Viitorul îmi place ce arată pe teren, eu zic că n-a depus armele, o să mai vedeți surprize. Revenind, va fi nebunia de pe lume dacă ia Craiova campionatul! Mi-e și frică să mă gândesc, se închide tot orașul, se va petrece trei zile și trei nopți.
Craiovenii vor să câștige eventul în acest an, după ce în 2018 au cucerit Cupa României // Foto: Cristi Preda
- Ce părere aveți vizavi de hotărârea privind folosirea stadionului "Ion Oblemenco"? Echipa din prima ligă poate, cea din a treia nu.
- Părerea mea e că ar trebui să joace și FC Universitatea. Sunt taxe mari, se iau aproape 10.000 de euro pe meci. Am citit declarația președintelui de la FC U, domnul Pușcaș, înțeleg că ar avea și oamenii bani să joace acolo. Or, dacă au, de ce să nu poată evolua acolo? S-ar găsi o formulă să nu se încurce una pe cealaltă. Ambele echipe sunt iubite la Craiova. E loc pentru toată lumea. Și FC Universitatea are suporteri mulți. Așa, le ia banii și unora, și altora și-ar fi toată lumea împăcată. Umple și CS Universitatea arena, dar și FC Universitatea. Aici, nu înțeleg autoritățile. La Craiova se mănâncă fotbal pe pâine, oamenii sunt fanatici.
"Lăsați prejudecățile!"
- Cu echipa națională avem pentru ce spera în perspectiva Euro 2020?
- Avem, avem. Sunt jucători de calitate, îl cunosc bine pe Cosmin Contra, eu cred că ne va califica.
- Știți că se califică doar primele două din grupă.
- Da, știu. Așa, și? Și Spania e de bătut. Depinde de cum intri la meciul respectiv. Eu am încredere în Cosmin și-n jucători.
- Există vreun fotbalist care să vă placă de la lot?
- Sunt mulți cu calitate. Uite, Stanciu îmi place tare mult! Și hai să vorbim de el, că a fost criticat pentru că s-a dus la arabi. Lumea nu știe ce nivel e în Arabia Saudită. Eu am fost cu Victor Pițurcă la Al Ittihad și liga e foarte bună. S-au făcut investiții enorme, sunt echipe bune și nivelul e foarte ridicat. El n-a dat înapoi deloc. A rămas la un nivel foarte bun. Stanciu ar trebui convocat în continuare, rămâne un jucător de valoare.
- Mitriță în America?
- La fel. Păi, Arabia Saudită și MLS sunt peste campionatul din România și la nivelul ligilor importante din Occident. Nu vorbim de alea foarte mari, dar nivelul e foarte bun. Sunt mulți jucători de calitate acolo, care fac diferența.
- N-ar fi putut încerca totuși ceva în Occident? Și unul, și altul.
- Păi, dacă cea mai bună ofertă a venit de acolo? Sunt bani mulți la transferuri, cluburile au luat sume uriașe, iar salariile lor probabil sunt consistente. Terminați cu prejudecățile astea! Vedeți ce jucători de calitate sunt în Arabia, în Statele Unite. Dacă sunt în formă, să fie convocați!
"Un rol esențial în mersul bun al echipei îl au și cei din staff-ul meu, Laurențiu Diniță, Martin Tudor și Robert Panduru. Profesionalismul lor se observă în rezultatele echipei. Eu le mulțumesc că sunt alături de mine"
"Așteptăm și Primăria Snagov să se implice, fiindcă echipa reprezintă urbea, mai ales că avem șanse mari să intrăm în prima ligă. Vin peste o mie de spectatori la meciurile noastre de acasă"
"A crescut mult nivelul ligii a doua. Să vezi bugete la Ploiești, la Cluj, la Chindia! Bugete mari. Și jucători cu calitate ridicată"
"La greșeli, toți greșesc, de la primul la ultimul jucător. Vizavi de faptul că doar unii sunt certați la marile echipe din România. Se strică grupul, atmosfera dacă se vorbește doar de unii, dacă se vorbește în public" Eugen Trică
2013 este anul în care Eugen Trică a contribuit la accederea celor de la CFR Cluj în finala Cupei României, ardelenii pierzând trofeul în favoarea Petrolului
7 echipe sunt în CV-ul antrenorului: Juventus București, CFR Cluj, UTA, Metalul Reșița, Al Ittihad (secund), Poli Iași (secund) și Sportul Snagov
Clemență pentru Bărbulescu
Zilele trecute, căpitanul echipei, Valentin Bărbulescu, 33 de ani, a primit o pedeapsă-record de 4 luni și o amendă de 15.000 de lei din partea FRF. Și aceasta fiindcă a recunoscut la GSP Live că a pariat în trecut pe meciuri din campionatele europene.
"Niciodată n-am câștigat, poate o dată 100 sau 200 de lei. Mi se pare un pic deplasată chestia asta cu interzisul pariurilor", a comentat mijlocașul.
Trică solicită clemență pentru căpitanul său:
"Cred că oamenii de la comisie ar trebui să reanalizeze cazul, serios. Mi se pare prea mult să-l suspende tocmai acum, când e în plin campionat, iar noi ne luptăm pentru promovare. Mai ales că el a vorbit de chestii din trecut și din alte campionate. N-are voie nici să se antreneze! I se termină cariera. Omul a fost sincer, cazul ar trebui reanalizat".
"Cine îți vorbește frumos?"
Eugen a evoluat:
"La început, eram un antrenor mai dur, luam decizii radicale, dar am căpătat experiență. Vorbesc mult cu jucătorii, dacă sunt reproșuri le fac separat, niciodată cu grupul". Și a povestit: "La un moment dat, eu m-am pus în pielea jucătorului, fiindcă am lucrat și eu la echipe importante. "Mă, cu cine ai lucrat tu?", mi-am spus. Am fost cu Sorin Cârțu. Pe mine, când mă certa, nu jucam nimic! OK, am pus asta deoparte.
"Cine îți vorbea ție frumos?", m-am întrebat. La Steaua, era nea Imi. Îmi vorbea cu "domnul Trică". Bine, deci trebuie să vorbești frumos ca domnul Ienei. Trebuie să ajungi la sufletul fotbalistului, că mintea pornește picioarele. Întotdeauna, sunt apreciați antrenorii care vorbesc frumos, care comunică, folosind un ton cald. Nu mai merge cu înjurături, trebuie să-i învârți cheia. Alesanco, la fel, avea vorba dulce la el", a povestit "Jose".
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”