Articol de GSP - Publicat joi, 21 martie 2019 08:26
7 scurte - rezumatul rapid al celor mai interesante subiecte recente remarcate de Cătălin Țepelin - redactor șef GSP.
Cinci comentarii:
1. Mircea Lucescu nu e tocmai mulțumit de locul 41 pe care l-a poziționat France Football în topul celor mai buni antrenori din istorie. Are dreptate Il Luce când se ia de Lobanovski, legendarul antrenor care a făcut istorie pentru ruși? Răzvan Luțac scrie în GSP că nu, nici vorbă (link). Printre multe altele, "Colonelul" a luat 3 trofee europene cu Dinamo Kiev, are o finală de Campionat European și un bronz la JO cu URSS, a crescut 3 Baloane de Aur și, în general, a revoluționat fotbalul în blocul estic.
2. La "naționalele" de juniori am plecat cu scârțâit de roți și ne-am oprit în primul copac. 1-5 cu Austria la U17 și 0-5 cu Irlanda la U19 nu pot fi concidențe, ci semne ale unor generații slăbuțe. N-ar fi o premieră, în fond am ratat 32 din ultimele 34 de calificări posibile la aceste grupe de vârstă. La fel cum nu e premieră nici faptul că șefii FRF se ascund după astfel de accidente de "predictibilitate și sustenabilitate".
3. Moștenirea grea nu mai poate funcționa ca scuză pentru Federație. Totuși, să nu uităm nici cum se lucra înainte. Context: FRF a câștigat ieri definitiv un proces cu Mircea Sandu, anulând un contract ticsit de favoruri absurde. Ce prevedea contractul semnat chiar de Sandu, înainte de a fi înlocuit din funcție? O rentă viageră de 50.000 de euro pe an, limuzină la dispoziție și combustibil nelimitat, hotel de 5 stele și diurnă de 500 de euro pe zi la toate meciurile naționalei, bilete de avion la business și dreptul de a administra un etaj întreg din sediul FRF. Asta așa, ca să nu ni se facă dor de "cum era pe vremuri".
4. Una scurtă de la Marian Vișu, fost jurnalist de sport, acum om de marketing la TelekomSport: "Jucătorul de baseball Mike Trout a semnat cel mai mare contract din istoria sportului: 430 milioane $ pe 12 ani. Ca idee, bugetul sportului românesc în 2019 este de 157 milioane $ (am rotunjit pe plus)!"
5. Mirel Rădoi spune că a renunțat la ideea de a selecționa câțiva fotbaliști din Liga a doua, de la Petrolul, U Cluj sau Chindia, ca să nu-i reproșeze cluburile că, luându-le jucători în timpul campionatului, influențează lupta la promovare. Ori nu voia să ia pe nimeni și a spus-o doar ca să dea impresia cluburilor mici că le face o favoare, ori chiar s-a temut de reacția unor președinți din B. Oricum ar da-o, mi se pare o eroare de poziționare pentru un selecționer.
Plus două recomandări:
1. De ce suporterii nu contează nici pentru televiziuni, nici pentru Liga Profesionistă? Jurnalistul Ștefan Beldie încearcă o explicație pe blogul său - AICI.
2. Controversa pe naționala de seniori: avem șanse să batem în Suedia ori ne amăgim degeaba? Citiți argumentele pro-contra ale lui Dan Udrea și Remus Răureanu și votați în sondaj - AICI.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen